recenze

Bontago

Bontago

Dohráli jste již všechny tradiční strategie a nevíte co hrát dál? Pak tady pro vás máme novou, svým konceptem velice originálně zpracovanou, neobvyklou, strategicko-logickou hru Bontago, ve které navíc nechybí ani hra více hráčů, takže... na co ještě čekáte?
Po prvním spuštění této hry možná zůstanete sedět u monitoru a koukat na to, co zdánlivě připomíná Tetris, ačkoliv tomu tak vlastně není a ani se nejedná o žádný z jeho několika (desítek, stovek) klonů. Jedná se o hru zcela jiného ražení, proto vám v dalším odstavci popíši, o co se jedná a jak se to vlastně hraje.

Ve hře máte na výběr dva typy módů plus tutorial, který vás zasvětí do ovládání celé hry.První typ je Sandbox, v němž máte naprostou volnost a můžete si dělat co chcete. Když si však zvolíte že chcete hrát Practice, sranda teprve začíná. Zde se jedná o to, porazit počítač, a to takovým způsobem, že se vám nad hrací plochou objevují různé objekty podobné jako u Tetrisu a vy máte za úkol pouštět je na vaše území tak, abyste z nich postavili co možná nejvyšší body, případně se nejvíce rozrostly do šířky. V tom vám však brání určité vlivy, jako třeba dobře zpracovaná fyzika, která vám nedovolí pusit například na úzký kužel tlustý obdelník, protože pak následuje pád celé struktury. Stejně tak zde funguje i gravitace, jelikož hra se odehrává v prostředí vesmíru, takže pokud určitý objekt pustíte, dopadne na zem a odrazí se do větší výšky než je na zeměkouli obvyklé :-). Tím, když vše správně neodhadnete, vám může zničit velkou část vašeho úsilí, jelikož může narazit do pracně vybudovaného sloupu, poskládaného z vícero objektů, a celý ho zbořit. Ještě před spuštěním si však můžete vše potřebné nastavit, třeba jak velká má být gravitace, na jak velkém území budete soupeřit nebo jak častý má být výskyt artefaktů, které můžete sbírat a pouštět na protivníka (takové zemětřesení po 10ti minutách hry dokáže člověka pěkně rozhodit).

Tím jsme se trochu dostali i k onomu území, které musíme rozšiřovat a snažit se rozrůst až doprostřed dříve než váš protivník, jelikož tímto hra končí a na vaše konto se připíše buď výhra, nebo prohra. Zezačátku vlastníte jen malé území kolem vaší vlajky, které vypadá podobně jako v populární hře Settlers a na které můžete pokládát své objekty. Pokud odhodíte objekt na toto území, ale přesahuje zároveň do plochy, která vaše není, rozrostete se o kousek, který jste svým objektem získali. Dále velikost území kterou zaberete závisí i na tom, jak je daný objekt (či objekty na sobě) vysoký. Čím vyšší, tím lepší!

Pokud vás přestane bavit hra jednoho hráče, máte možnost si s kamarády zahrát hru síťovou, kde to teprve vše vypukne. Dokonce je možné hrát až v 8 lidech naráz! Tato hra má originální koncepci a dobře se hraje, takže neváhejte a stahujte!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =

Johny | 26.05.07 v 17:58

Mno nakonfiguruju si všecko ve hře a zpustím hru najednou bum ... Error blabla že došlo k chybě a aplikace bude muset bejt uzavřena co stím k sakru je!

Ugletek | 21.05.07 v 14:08

Je to jedna z nejlepších her jakou jsem kdy hrál!!!

Red Baron | 07.05.05 v 16:35

Neviete preco mi chyba subor d3d9.dll?

Yeah | 07.04.05 v 13:34

Tady se nechá tento stařičkej DirectX stáhnout


http://www.3dcenter.de/downloads/directx-6-1-deutsch.php

DiXiE | 28.02.05 v 16:30

DirectX 6.1? Proc hledas tak starou verzi? No kazdopadne se da najit na dlouho neaktualizovanych strankach, na strankach "fanousku" kteri si delaj sbirku (jestli takovy existujou), anebo jestli mas starsi cedecka. Kazdopadne ti to bude k nicemu jeslti mas novejsi system. Pokud se nepletu, tak Win98se maj DirectX 6.1 jako soucast systemu, mozna dokonce zacinaj uz na verzi 7, to si fakt nepamatuju. Jedina ze by jsi mel stary 95 :-D Pis na mail k cemu to potrebujes

Martin | 09.02.05 v 16:38

Prosimvás kdo semka bude psát přečtěte si můj dotaz kde můžu stáhnout DirectX6.1 děkuju.

Kykop | 21.01.05 v 10:16

Mě se to nezdá jako špatná hra


galerie