recenze

Battle Ships II

Battle Ships II

A což takhle dát si výborně graficky zpracovanou strategii na téma mořských lodních bitev. Pokud vás právě napadla stará společenská stolní hra Lodě, víte už dopředu, o co jde. Ano, naše další strategická gameska je inspirovaná touto hrou.
Všichni z nás si už dávno všimli postupného vývoje programování ve Flashi. Všechno to začalo jednoduchými reklamními panely na webových stránkách. Následně byly vytvářeny různé krátké animované klipy a v dnešní době je Flash používán i na programování jednoduchých programů a her. I když tento vektorový program většinou nedokáže vyplodit něco velkolepého a zajímavého, dnešní dílko je jednou z vyjímek. Ale na druhou stranu, její autor je svojí originální kvalitou typický.

Jistě si vzpomínáte na chvíle, v nichž jste s přáteli během pochmurných večerů hráli jednoduchou hru Lodě. (Ti z vás, co jí neznají, se teď nemusejí lekat, že jde o něco ve stylu piškvorek :-) A určitě si také vzpomínáte na její pravidla. Ale protože tahle hra má velmi staré kořeny, měl bych se o pravidlech zmínit, možná se vám budou hodit. Stará stolní verze se hraje na čtverečkovaném papíře, každý hráč si namaluje dvě herní pole o velikosti 10x10 čtverečků a označí si je souřadnicemi. Před začátkem hry si na první pole nakreslí domluvený počet svých lodí a do druhého pole si postupně bude zaznamenávat pozice druhého hráče. Protihráč udělá to samé a bitva může začít. Hráči potom hlásí svému protihráči souřadnice – kam vystřelil, protihráč nesmí (samozřejmě) lhát a řekne, jestli protihráč zasáhl část nějaké lodi nebo střelil do vody. Doufám, že je vám jasné, že se hráči střídají a navzájem si nesmí vidět na plánky. Vítězem se stává ten, který vyřadil z provozu všechna protihráčova plavidla. Podobná pravidla má i tato digitální verze. Mimochodem, možná jsem vás právě naučil novou stolní hru. :-)

Ale u tohoto zpracování nepotřebujete ani papír, ani tužku a dokonce ani živého protihráče. Nebudete muset psát do nějakých čtverečků, ale jen a jen klikat. Jak už jsem se zmínil, tato hříčka má velmi dobrou grafiku a dokáže vám lépe než dokonale nahradit skutečného protihráče. Pravidla stolní verze už znáte, ale v čem jsou pravidla tohoto dobrého přepracování jiná a co se naopak nezměnilo si povíme právě teď. V originální papírové verzi se nesměly lodě vzájemně dotýkat (mohly se dotýkat jen rohy čtverečků), ale v tomto přepracování se lodě mohou dotýkat třeba i celým trupem, takže jste v původní verzi měli výhodu a věděli jste, že je kolem vyřazené lodi samá voda. Další změnou je přidání třetího rozměru. Na papíře se zakreslovaly celé tvary lodí (alespoň to tak znám), ale v této 3D hře lodě na pláncích představují jen pásky čtverečků. Možná vás překvapí, že protihráč může mít jiné druhy lodí. Ale vy máte stále od každého druhu jednu loď (celkem pět plavidel). A postupy hraní? Jsou stejné. Na začátku si rozmístíte svoji flotilu na herní pole. To provádíte myší; mimochodem – lodě si otáčíte šipkami. Poté se dostanete do samotné bitvy. Tentokrát před sebou vidíte dvě herní pole. Na prvním sledujete, jak vám počítač postupně likviduje vaše loďstvo, a do druhého pole střílíte po nepříteli. Tak si to zkuste s počítačem rozdat, ale pozor, porazit jej je docela těžké.

Možná jste postřehli zmíňku o třetím rozměru. Na to, že je to flashovka, jsem se mu celkem divil. A měl bych také pochválit zvukový doprovod a toho šikovně vytvořeného admirála, který vám ochotně vše hlásí. Jak vidíte, tentokrát nejde o klasickou strategii. Je jiná svým stylem, svým třetím rozměrem, zvuky, kvalitou a na strategii svým netypickým flashovým zpracováním. Jak to tak vypadá, Flash se zanedlouho dočká svého největšího rozmachu. Takže tohle rozhodně stojí za stažení. Tak už dále neotálejte a vítejte na palubě lodi Battle Ships.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce