recenze

Tennis Pong

Tennis Pong

Australian Open v plném proudu, odevšad se na nás hrnou sportovní výsledky...Nebuďte jen pasivními pozorovateli, chopte se tenisové rakety a vyběhněte na kurt! Alespoň virtuálně!
Zatímco u nás snad konečně začíná zima jak má být, která příliš takovým letním sportům, jako je právě třeba tenis (ano, dá se hrát i v hale, ale kdo nehraje pravidelně, asi si počká na léto) nepřídá, tak u protinožců právě probíhá první grandslam sezóny, Australian Open. A člověk se rázem ocitá ve víru tenisu, kam se podívá, tam vidí zprávy o tom, kdo senzačně postoupil, případně kdo byl ještě senzačněji vyřazen. Možná si leckdo ve skrytu duše říká, že by jim nejraději sám ukázal, jak se to hraje. Jenže to už minimálně letos v Austrálii nestihne. Ale proč se nevydat na antuku alespoň virtuálně? A navíc, jak už se dozvídáte z názvu, si kromě tenisu zahrajete ještě další, řekněme remake, známé a stále chytlavé gamesy Pong. Jenže - stojí to za to?

No, ono to bude spíš naopak. Zahrajete si Pong v tenisovém hávu. Má totiž tu vlastnost, že se na něj dá „nalepit“ mnoho sportů (vlastně téměř každý, který se provozuje míčem - pukem rozličných velikostí a v němž účinkují alespoň dva protihráči). Proto jsme už viděli dílka jako Footbal Pongl nebo Hockey Pong a spoustu a spoustu dalších, těžko je zde všechny vyjmenovat. Dnes vás tedy čeká antuka, proto se jí podívejme důkladněji na zoubek. Nejprve zapomeňte na tenisová pravidla. Ta jsou zde úplně zatlačena do pozadí, ač si nemyslím, že by bylo tak těžké implementovat je do hry. Nebudete tedy hrát na sety, ani nic podobného, ale prostě na ztracené míčky. Komu se povede desetkrát donutit soupeře netrefit míček, ten vyhrává. Souboj probíhá na Pong zcela klasicky, tak dlouho proti sobě pinkáte, až to jeden nezvládne, přičemž míč se odráží od postranních čar. Na to je nutné dát si obzvláště velký pozor, protože takto zkosené střely se velmi těžce vybírají. Proč? Protože odrazová plocha vašeho hráče je tvořena jen jeho nohama, které zabírají tak jednu dvacetinu šířky kurtu, snadno se tak stane, že budete mírně nepřesní a o bod přijdete. To by člověk pochopil, že se stane a že to je jen jeho chybou.

Ale co se dá pochopit méně, že míček se velmi často odrazí od vašeho špílmachra dozadu, na aut. Bod samozřejmě ztrácíte vy. Dalším nešvarem je, že když se pokusíte dát právě zkosenou střelu (odrazíte ji tedy k postranní čáře), občas se od lajny odrazí nazpět k vám. A co se týče podání, ta mohou být místem s největší zradou. Když podává soupeř (podává se podle toho, kdo ztratil poslední game, abych taky použil trochu té sportovní terminologie), leckdy dojde k tomu, že podání letí do úplně jiné části kurtu, než v které vy stojíte, no co, to by se taky ještě dalo jakž takž překousnout, ale že je vám ono podání zobrazeno až v určité fázi letu, těžko se na směr reaguje, protože váš tenista nepatří zrovna k těm nejrychlejším, což může být, přiznejme si, v tenisu trošku problém. Naopak podobná situace v obráceném gardu nastává velmi zřídkavě.

Musím říct, že z celého hraní jsem měl pocit jakési nedotaženosti. Gamesa má celkem stravitelný námět, ano, jak už jsem řekl, nabalených sportů na Pong je vidno dost a dost, ale nepřipadá mi to jako totální vada - pokud se neopakuje stále jedno odvětví, ale přece jenom. Lepší grafiku už dnes vídáme i na mobilních telefonech, postavy nejsou pořádně dokresleny, kurt jen tak halabala, zvuky dokonce nejsou téměř vůbec, jen o spuštění a na konci zápasu. A to je celkem málo. Kdo má rád Pong a všechny jeho možné ekvivalenty, bude možná spokojen, já však s tím vědomím, že běžný hráč asi moc k vidění nenalezne, dávám podprůměrných 40%...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =

samic | 13.12.05 v 15:26

vypadá to hrozně, ale chvilku se s tim zabavit opravdu da.

Jamaica | 25.01.05 v 08:22

Hmm, blbost.


galerie