recenze

Tennis

Tennis

Skutečný zápas s živým soupeřem vám sice počítačové zpracování tenisu nenahradí, ale jistě potěší každého hráče krevní skupiny tenis+. Tennis navíc přidává ještě parádní hratelnost a i když vizuálně nepřekvapí, stojí za hřích.
Výstižněji se už snad žádná hra jmenovat ani nemůže. Tennis je název úderný, maximálně výstižný a do jisté míry i originální – koho by napadlo pojmenovat hru zabývající se tenisem jako Tennis? Nemyslím to teď nijak ironicky, je to ale vskutku tak. Měli jsme tu Centre Court nebo například Tennis Antics. Všechny tyto hry a hříčky nyní ale do kapsy hravě strčí právě Tennis. Hra nenáročná, přesto však zábavná. Relativně krátká, ale přesto zábavná i po delší dobu. Zábavná – to je to správné slovíčko…

Vždyť v rámci freeware her ani o nic jiného než o hratelnost a zábavu nejde. Tennis v tomto ohledu není výjimkou. Nabízí podprůměrné vizuální zpracování, vše ale kompenzuje parádní hratelností, jejíž síla tkví právě v četném opakování, které v tomto případě není ale vůbec nudné. Ba naopak, ruku v ruce s tím, jak dlouho hrajete, se i zlepšujete, výhry jsou pro vás stále jednodušší, soupeři stále hloupější a kurt stále větší a větší. To by se mohlo jevit jako nevýhoda, světe div se, je tomu ale právě naopak. Ze začátku jste vrženi přímo do víru hraní, nikdo se vás na nic neptá – tu máš raketu a hraj. V žádném případě se ale nemusíte obávat toho, že byste ovládání nezvládli. K základnímu zvládnutí herních principů vám postačí kurzorové šipky, s jejichž pomocí se budete po samotném kurtu pohybovat, tlačítko X pro lob a nadhoz při podání a Z pro tvrdý úder. Nic víc ke štěstí nepotřebujete. Hra už zpočátku nasazuje neuvěřitelně svižné tempo, které ani v nejmenším nevychladne. Naštěstí je tu ale možnost v nastavení změnit rychlost míčku, takže pokud náhodou nebudete stíhat, stačí jen nepatrně herní tempo zpomalit.

Základem hry jsou dva módy. V tom prvním si jen vyberete soupeře, který se vám nejvíce zamlouvá, a pokusíte se mu to pořádně nandat. V tom druhém je to přesně opačné, náhodně jste nalosováni do turnaje, v jehož průběhu se budete setkávat s neuvěřitelným množstvím různorodých soupeřů, než vystoupáte až na pomyslný turnajový Olymp. Ani turnajová štreka ale nebude nikterak dlouhá, k celkovému vítězství vám postačí výhra ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech. S výše zmíněným svižným tempem jde ruku v ruce i délka jednotlivých zápasů. Nepočítejte s „normálními“ zápasy na dva či tři sety – vítězství v zápase se rovná třem vyhraným gamům. Zůstalo ale alespoň zachováno základní tenisové pravidlo, tedy že je nutno vyhrát rozdílem dvou bodů. A to je při razanci, se kterou soupeř podává, místy až heroický výkon.

Celkový dojem s parádní hratelností mi kazí jediná věc. K dispozici je po čas hraní pouze jeden kurt, což je vskutku trestuhodné. Když už si autoři dali práci se zpracováním vynikající hratelnosti a jakžtakž se vypořádali i s audiovizuálním zpracováním, proč nepřidali alespoň pár jiných prostředí, která by určitě přidala ještě nějakou tu minutku k již tak dlouhému hraní navíc? Spolu s grafikou je to ale jediné závažné mínus, takže bez váhání stahujte, nebudete litovat...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

Krupi | 06.05.05 v 19:57

Ahoj :0)


galerie