recenze

International Gnome Hurling

International Gnome Hurling

Gnomové se vrací, tentokrát ale v trochu netradičním balení. Tentokrát totiž bude vaším úkolem tyto nebohé tvory katapultovat co možná nejdále to jen půjde a jistě je vám jasné, že o zábavu, doplněnou o solidní hratelnost, rozhodně nebude nouze.
V nedávné době jsem se už několikrát pozastavoval nad tím, kam vlastně tvůrci her na ty svoje nápady chodí, a hned zkraje vám můžu slíbit, že tomu dnes nebude jinak ;). Autoři jsou prostě v tomhle směru nevyzpytatelní a čekat od nich lze skutečně ledascos. Před delší dobou jste se mohli kupříkladu vyřádit ve hře Icy Tower. V originálním tempu jste si mohli zaskákat také např. ve hře Glace či jste si mohli nedávno pěkně zastřílet v pěkné černobílé střílečce Death Illustrated. Originalita je příjemným zpestřením mnoha her a jistě se to jen tak rychle nezmění. Velmi rád bych ale trošičku pokročil. Není tomu tak dávno, co jsme tu měli hru Hemi Hurling. Vzpomínáte? Váš úkol byl velice jednoduchý - ve velmi netradičním prostředí jste museli pomocí svého terénního auta odhodit vrak auta, které jste vezli s sebou na korbě, co nejdále. Úkol to byl na první pohled velice jednoduchý. Samotné provedení už ale bylo o něčem úplně jiném. Jistě je vám nyní jasné, že jsem se o hře Hemi Hurling zmínil zcela záměrně. Následující gameska s ní má totiž velice mnoho společného. Zanechme proto těchto řečí a pojďme si o ní říci pár slov.

V Hemi Hurling jste tedy měli možnost házet vraky aut. Tentokrát je ale vše trochu jinak. Největší změny pocítíte na prostředí, které doznalo několika změn a je částečně vyvedeno ve fantasy stylu, neboť post hlavního hrdiny obsadil sympatický Gnom. Možná se nyní někteří ptají, jak vůbec takové stvoření vypadá, proto bych ho rád trošičku charakterizoval. Velmi jednoduše řečeno se jedná o takový menší mix skřeta a trpaslíka. No dobře, možná bude lepší uvést praktický příklad. Takového Gnoma jste tedy mohli bez problému potkat ve hře Quest for Glory 4 1/2, kde na vás čekal hned za branami města Spielburg. Tato postava je ale velmi dobře známá, proto si myslím, že můžeme bez obav pokročit dále. Tento Gnom pak bude vzápětí po spuštění přivázán na středověký katapult a jistě je vám jasné, co bude vaším úkolem. Ano, musíte využít své šikovnosti a našeho milého Gnoma katapultovat co nejdále, abyste si zajistili slušný přísun bodů.

Bohužel Gnom svojí váhou dokáže leckoho překvapit, neboť se ve vzduchu moc dlouho neudrží a vzápětí padá k zemi. Naštěstí můžete efektivně používat staminu, jejíž ukazatel je před samotnou katapultací na maximální možné hodnotě. Pokud tedy budete efektivně při letu využívat staminu, můžete se dostat poměrně daleko a získat tak celkem slušný počet bodů. Výhodou je, že si můžete k počítači pozvat až osm dalších kamarádů, změřit své síly mezi sebou a zjistit, kdo si povede nejlépe. Musíte ovšem počítat i s tím, že při pádu Gnoma na zem se mu odečítají životy a může se tak stát, že než dokončíte všechny možné pokusy, tak jednoduše zemřete. Počítat ale musíte úplně se vším. Pokud dokončíte všechny pokusy, provede se vyhodnocení a zjistíte váš celkový výsledek. Pokud měříte své síly s více kamarády, pak zjistíte i své pořadí (pokud jste samozřejmě první. Jistě vás všechny zajímá technické zpracování, proto si o něm pojďme povědět. Začal bych opět vizuální stránkou. V potaz musíme brát, že hra je už staršího data, ale i tak rozhodně je vizuální stránka na velice slušné úrovni a rozhodně se nenechává v ničem zahanbit novějšími tituly. Co se týče zvukového doprovodu, tak ten mi místy připomněl starého dobrého Quake 1 ve vší parádě. Hudba je docela prostá, za velkou nevýhodu považuji to, že je k dispozici pouze v menu.

No a to je asi tak vše. Musím říci, že mě tento počin překvapil zejména svým námětem a docela slušnou hratelností. Bohužel vše je po čase dosti stereotypní, ale dá se to překousnout. Pokud tedy hledáte společníka, který vás dokáže na několik hodin pobavit, pak je vaše hledání u konce. International Gnome Hurling totiž už netrpělivě čeká a hodlá si získat vaši přízeň! Podaří se mu to?…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce