recenze

Vega Strike

Vega Strike

Když jsem poprvé viděl obrázky z Vega Strike, myslel jsem si, že v tom musí být nějaký háček. Buďto se hra prodává, nebo je jen megalomanskou nedodělávkou. Ukázalo se však, že tomu tak není a Vega Strike je opravdu jednou z nejpropracovanějších free her poslední doby.
Ani na poli komerčních her nebývají vesmírné simulátory příliš obvyklé, i když je pravda, že pár kvalitních se jich rozhodně najde. U freewarovek je situace jiná – tam Vega Strike téměř nemá konkurenci ( já osobně si vzpomínám jen na Space Merchants). Avšak je nutno dodat, že autoři rozhodně neusnuli na předem získaných vavřínech a Vega Strike je na freewarovku až neuvěřitelně propracovaná, rozsáhlá a samozřejmě zábavná hra.

Ale přejděme tedy od bezcílného k žvatlání k nějakému popisu. Vega Strike se svým konceptem téměř neliší od komerčních simulátorů – začínáte na domovské vodní planetě jako blíže neurčený člověk chtivý peněz, přičemž je samozřejmě na vás, jak se je rozhodnete vydělat. Máte v podstatě dvě možnosti – buďto obchodováním, anebo plněním misí. Na obchodování není moc co vysvětlovat – prostě logicky na oceánské planetě koupíte hydroponicky pěstované rostliny a pojedete je prodat na těžebnou stanici, kde pro změnu nakoupíte kovy a rudy. S misemi je to již trochu rozvinutější – bohužel se jedná jen o pár základních typů jako přeprava, eskort lodě, záchrana kosmonauta, lov pirátů či průzkum oblasti, ale podmínky bývají poměrně variabilní, a tak vás mise jen tak neomrzí. Mimoto občas můžete v baru na nějaké planetě potkat přítulného piráta či obchodníka, který vám zadá něco speciálnějšího, co obvykle míchá více stylů misí se záchranou vlastního kejháku.

Celý herní vesmír navíc ovládá několik různorodých frakcí a časem se pravděpodobně dostanete do situace, kdy vás prostě některé z frakcí přestanou mít rády, což bývá zajímavé zejména u průzkumných misí, kdy prostě musíte navštívit dané lokace, kolem kterých na vás ovšem čeká obranná garda. Velmi nevýhodné to často bývá i při obchodování, kdy můžete kvůli okolnostem úplně ztratit možnost s frakcí obchodovat, anebo cestou do jiného systému prostě musíte jezdit oklikou.

Ach ano, já jsem vám ještě nevysvětlil jakým způsobem se budete ve Vega Strike dopravovat. Máte samozřejmě k dispozici normální trysky, které vám jistě poslouží při přesunu na malé vzdálenosti, ovšem ty se rozhodly nijak neporušovat fyzikální zákony, takže vzdálenosti jako 1 světelná sekunda byste s nimi překonávali opravdu dlouho (neodvážil jsem se rychlost měřit, ale odhaduji to zhruba na týden). Aby ale byla hra hratelná, bylo potřeba vymyslet nějaký zrychlovák. A tak máte k dispozici speciální pohon, který sice začne fungovat až v určité vzdálenosti od těles, které mají nějakou gravitaci (počítají se i vesmírné lodě), ovšem s rostoucí vzdáleností se rychlost rapidně zvyšuje a pomůže vám tak překonat i ty nejdelší vzdálenosti. A kromě toho vytváří cool efekt rozmáznutých hvězd a hezky protáhne vaši loď.

Byl by nadlidský úkol vytvořit vesmír jako jednolitý prostor, a tak je celý herní svět rozdělen na jednotlivé systémy. Každý z nich obsahuje přiměřené množství různých těles a jejich velikost bývá poměrně slušná, ovšem i tak často při plnění misí projdete několik systémů než se dostanete do toho správného, což bývá trochu otravné. Mezi nimi se mimochodem pohybujete pomocí skoků červími dírami, což mi připomíná, že jsem vám chtěl doporučit, abyste si přístroj pro uskutečňování těchto skoků (jump drive) koupili, protože v základní výbavě ho z nějakého zvláštního důvodu nemáte a bez něj se nikam nedostanete (a pozor, ne vždy ho po spuštění nové hry na základní planetě mají). Planety a různé vesmírné stanice jsou zpracovány velmi hezky až nádherně – každá z nich se skládá ze série (až na neobydlené, ty mají pouze jednu) propojených krásně renderovaných obrazovek, pomocí kterých se po planetě jakoby pohybujete, uskutečňujete obchody, kupujete lodě, přijímáte mise apod.

Grafické zpracování vesmíru je také velmi hezké, s propracovaností komerčních simulátorů se bohužel stále rovnat nemůže (modely lodí nejsou nic extra a textury zvláště planet by mohly být detailnější), ovšem rozhodně vás nezklame. Zvuky jsou tak nějak normální, nijak velké rýhy ve mně nezanechaly, ale rozhodně nejsou ošklivé. Co mě velmi potěšilo byla hudba – ta je v průběhu celé hry velice hezká, setkáte se s celou řadou skladeb, od tichých atmosférických melodií až po akční industriální řezanice. I přesto, že je hra stále ve vývoji, jsem v průběhu hraní kromě jedné drobnosti nerazil na žádné bugy, což u freewarovky takového rozsahu rozhodně potěší. Ta drobnost byla u úkolů mise, které se při jejím plnění zobrazují na obrazovce – dvakrát se mi stalo, že se mezi nimi nacházel bod, který mě nabádal k přechodu do jiného systému, ačkoliv se cíl (=pirát) nacházel v systému aktuálním. Nicméně při prvním pokusu jsem na piráta narazil těsně po přechodu do onoho systému a při druhém v systému aktuálním poblíž červí díry – je tedy možné, že pirát přelétal z jednoho systému do druhého. Otázka pak ale je, jestli by mise měla být inzerovaná jako úkol v aktuálním systému.

Musím říci, že mě Vega Strike opravdu nadchl a nebál bych se ho přirovnat k freewarovému zjevení. Kdyby měl trochu méně zdlouhavou hratelnost a doladil drobné detaily jako kupříkladu absence nastavení citlivosti joysticku (kvůli kterému je pro mě téměř nemožné si na jinak ideálním joysticku se dvěma analogovými kloboučky zahrát), nebál bych se sáhnout po absolutním hodnocení, takhle mi nezbývá než ho trochu srazit, ale i tak se jedná o obdivuhodný kousek, který navíc velice obohacují různé addony a modifikace, které si již teď můžete na stránkách autorů stáhnout.

Upozornění: Důrazně vám doporučuji přečíst si na stránkách autorů minimálně sekci FAQ, hra je ze začátku velmi složitá a vězte, že bez toho si nezahrajete.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

honza45 | 29.12.07 v 19:08

když nikdo neumí anglicky jako ja tak at si do kompu nainstaluje překladač jako ja ;-) možna jsem pak napíšu kde a jak ale tet nemam čas ;-)

plonda | 15.07.07 v 14:23

už de

plonda | 15.07.07 v 13:28

aha to už vím ale když dám to mezihvězdné cestování (a)
a přistanu a pak znovu vzletím tak mi to už nejde

plonda | 15.07.07 v 10:23

JAK MÁM ZRYCHIT PLS PORAĎTE

tonny004 | 14.07.07 v 18:41

že je hra v anglině, to by mi ještě nevadilo, ale aspoň by mohl k tomu být český návod

X_Ray | 06.06.07 v 17:19

stepan: jo

stepan | 25.05.07 v 21:47

x-ray : ti znáš space rangers ?

Vozka | 15.05.07 v 16:36

Nevím jak moc umíš anglicky, ale mně přijde, že se to tam dá najít úplně snadno. Jde v podstatě o to, že máš dva typy létání - jeden normální, sice samozřejmě rychlý, ale na mezihvězdné cestování nepoužitelný (přijde ti, jako bys stál na míste, nejsi-li teda velmi blízko nějakému objektu). No a ten druhý, nazvaný jednoduše "speciální" aktivuješ klávesou "a", ovšem ten začíná fungovat až když jsi v určité vzdálenosti od všech těles, které mají nějakou gravitaci. Rychlost spec pohonu je to číslo vlevo dole, tzn. pod tvojí normální rychlostí, to, že jsi již dostatečně daleko od nějakého objektu zjistíš tak, že číslo stoupá od nuly až po desetitisíce podle toho, jak moc jsi od vesmírných objektů daleko.

InfestedRiddick | 14.05.07 v 15:57

Ja som to cital ale nenasiel som to =/.To je az tak Zlozite? Neda sa to napisat normalne?(do fora)

X-Ray | 13.05.07 v 19:38

Jo a taky trochu Conflict: Freespace :-)

X-Ray | 13.05.07 v 19:36

Trochu mi to (dle popisu) připomíná Space Rangers...

eQui | 13.05.07 v 18:35

Vozka: njn, na mém Ubuntu to šlapalo dobře, ale spíš jsem to jen tak zkoušel nainstalovat a ke hraní jsem se moc nedostal (nebyl čas pročítat komplexní manuál :))

InfestedRiddick | 12.05.07 v 19:55

Dekuji ,ja sem to tis takova lama =)

Vozka | 12.05.07 v 19:23

"tu" není, najdeš ho na http://vegastrike.sourceforge.net/wiki/FAQ

InfestedRiddick | 12.05.07 v 18:00

Sem tu novacek kde je tu FAQ?

Pier | 12.05.07 v 12:15

.... zdá se , že je to něco jako Privateer .... ten mně děsně bral .... jdu do toho .... i když nemám joystick

Vozka | 12.05.07 v 11:59

eQui: Přesně tak, to jsem zapoměl podotknout:-). Byl jsem líný to u sebe na Ubuntu zkoušet, ale asi by se hodilo říct, že to je hra určená původně pro linux:-).

Toshio: Přijde na to jestli ti podobný typ her sedí - jestli ano, rozhodně to za to stojí, jestli ne, tak nejspíš ne, protože tohle je taková trošku hardcore hra, a to ne ve smyslu obtížnosti, ale zaměření.

Nuklearni-okurka: Jediné co je na ovládání špatné je nastavení rychlosti - to se na klávesnici dělá blbě a ideální je na to posuvník na joysticku či analogový klobouček na padu, jinak nevidím problém - stačilo by kdyby sis přečetl FAQ či dokumentaci, jak sem ti již na konci recenze navrhoval;). Přesně tenhle případ "wtf nehnu se z místa" tam mimo jiné popisují.

Toshio | 12.05.07 v 09:12

No neviem, uz zo screenshotov sa mi zda ze to za tych 200MB nestoji. Tieto akoze premakane a velke freewarovky su vacsinou dost o nicom. Uvidime...

Trent | 12.05.07 v 08:56

Na freeware, to je výborna kopie Freelancera!!!!

Nuklearni-okurka | 12.05.07 v 08:19

A nejhorší zpráva je, že to má strašne blbý ovládání(alespoň pro mě, nešlo mi tam ani lítat a pod tak jsem to rychle odinstalnul.)

eQui | 12.05.07 v 08:14

A nejlepší zpráva pro nás Linuxáky je, že je dostupná i pro tento operační systém! Enjoy :o)


galerie

Vega Strike Vega Strike Vega Strike Vega Strike Vega Strike

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce