recenze

RushHour

RushHour

Staňte se alespoň virtuálně dispečerem a zkuste si řídit automobilovou dopravu ve velkých amerických městech. Zabraňte velkým kolonám a pokuste se o co nejplynulejší provoz. Pokud selžete, mnoho lidí kvůli vám přijde pozdě do práce. Tak co vy na to?
Možná někteří z vás znají komerční hru Simcity Rush Hour. Jedná se o simulaci stavby města s tím, že musíte také kontrolovat dopravu. Na stejném principu funguje i Simutrans. V RushHour nebudete stavět nic, ale přeci jen se pořádně potrápíte při řešení dopravní situace. Mimochodem měli jste někdy možnost řídit skutečnou dopravu? Nevím nevím, ale já bych si na to asi netroufl. Teď už se pojďme podívat téhle hříčce na zoubek...

Po stáhnutí a rozbalení si hru spusťte. Vlevo vidíte Menu, v němž si můžete nastavit pár věcí, podívat se na nápovědu, zvolit obtížnost a hlavně jednu z deseti oblastí. Jsou zde sice označeny jako známá města, ale jinak s nimi nemají nic společného. Faktem, že by podle města byly rozvržené i silnice, si nejsem zcela jistý. Poté, co si vyberete danou oblast, stačí kliknout na Start. Okamžitě se přesunete do prvního levelu. Každé město v sobě skrývá hned několik úrovní, které se pochopitelně postupně stávají obtížnější. Před sebou vidíte spoustu silnic uprostřed města. Nejsou zde žádné budovy, pouze silnice. Za chvíli se začnou z různých koutů okna sjíždět automobily. U každé křižovatky je systém semaforů. No a vy jako správný kontrolor dopravy musíte dbát na to, aby se všechna auta po chvíli čekání na červenou dostala do svého vytouženého cíle. Provoz je zde celkem rušný, aut začíná velice rychle přibývat.

Musíte sledovat veliké množství křižovatek najednou a podle aktuálního provozu na dané silnici klikat na semafory. Tím vždy má jedna strana zelenou a druzí musí čekat na červenou. Když to ale takto necháte příliš dlouho, začne se vytvářet kolona u červeného semaforu a tím se třeba zablokuje cesta jiná díky stojícím vozidlům. Proto musíte dělat vše s rozmyslem a stále musíte být ve střehu. Určitě si říkáte, že to není žádná legrace řídit dopravu, a máte pravdu. V dolní části okna vidíte statistiky, kolik aut čeká, kolik odjelo atd. Zároveň zde vidíte své aktuální a nejvyšší skóre. Jakmile se u kolonky TODO objeví 0, vstupujete do fáze bonusu, kdy už se jedná jen o to získat co nejvíce bodů a nehrozí vám konec hry. Před tímto údajem se ale musíte snažit. U každé silnice postupně narůstá fronta aut, která stojí mimo okno díky provozu. Zároveň všude vidíte, kolik aut není vidět a stojí ve frontě. Jakmile nejste ve fázi bonusu a u jedné ulice překročí fronta za oknem číslo 9, nebo překročí-li celková fronta číslo 25, pak je konec hry. Proto se snažte vždy se dostat do bonusové fáze. Jakmile už to nezvládnete v této fázi, postupujete do další a mnohem těžší úrovně. Jak vidíte, je to veliká zábava, ale chce to hodně soustředění...

Tak co si o tom myslíte? Není to zrovna originální, protože toto téma bylo zpracováno již celkem hodněkrát. Ale musím pochválit hudbu, protože zde najdete veliké množství různých hudebních motivů. Samozřejmě nechybí ani zvuky aut a klaksonů. Gameska obsahuje spoustu rozličných oblastí a levelů. Ani velikost souboru není nijak nepříjemná, takže pokud si zrovna koušete nehty nudou, RushHour vás v nudě určitě jen tak nenechá...;)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Lukáš | 23.06.04 v 12:16

ty jo to je pařba,vždycky sem chtěl bejt semafor :)))))


galerie