recenze

Red Baron II

Red Baron II

Nechte se naplno pohltit atmosférou dob minulých a pocítit závan skutečného dobrodružství v oblacích. Pohodlně se usaďte do kokpitu svého létajícího stroje a pusťte se s vervou a odvahou do leteckých soubojů první světové války.
Mír je brzdou pokroku, a tak nebýt válek nikdy bychom se nedostali tam, kde jsme nyní, pojďme se však vrátit v čase o nějakých 93 let zpět. Naše dobrodružství se odehrává mezi lety 1914 až 1918, ano, ti bystřejší již určitě vědí, že se ocitáme v dobách světové války s pořadovým číslem 1. Zatímco na zemi se to hemží ubožáky navlečenými do uniforem, jež s hrdostí sobě vlastní hodlají položit život za pravdu a ideály, v oblacích se sem tam mihne nějaký ten létající stroj. Válka se naplno rozhořela na moři i na souši a tak jediným místem, kde by se ještě mohli lidé bezmyšlenkovitě vraždit, byla obloha. Člověk se odnepaměti pokoušel pokořit vzduch a proto vymýšlel všelijaké „létající“ stroje, které mnohem častěji padaly nežli skutečně létaly, avšak vzhledem k neústupnosti lidské touhy a lidské vynalézavosti, se nakonec podařilo sestrojit létající stroje těžší vzduchu. Jak plynul čas a letadla se zdokonalovala, vyvstala otázka, jak tuto převratnou technologii využít? Jenže to už se pomalinku dostáváme do časů, kdy se rozhořel konflikt mezi tehdejšími mocnostmi a vypukla světová válka. A tak naši milí človíčkové dostali vskutku spásný nápad, namontují na své létající stroje kulomety, aby se neřeklo, tak přidají i nějakou tu bombičku a hurá do oblak rozprášit nepřítele. Jenže nic není tak snadné, jak se zprvu zdá, a tak není divu, že zpočátku byla letadla velmi nespolehlivá a stát se pilotem takových strojů vyžadovalo obrovskou odvahu, nebo spíše jistou dávku šílenství. Nicméně válka přeje novým vynálezům, či alespoň zdokonalování těch stávajících, a tak se postupně objevovaly nové stroje. Logicky s novými, výkonnějšími a spolehlivějšími letadly, přibývali i lidé toužící po dobrodružství v oblacích a slávě, takže využili možnosti a přihlásili se jako bojoví piloti. Spousta těchto „snílků“ nakonec na samotný vrchol nedosáhla, namísto toho skončili v lepším případě jako mrzáci, ale bylo i pár takových, kteří se stali legendami, a právě jednou takovou legendou byl i německý pilot Manfred Von Richtenhofen, přezdívaný též Red Baron (což byl jeho legendární rudý trojplošník Focker DR 1).

Red Baron II je klasickým leteckým simulátorem odehrávajícím se v dobách první světové války, takže zapomeňte na autopilota, řízené rakety či jakékoliv jiné technické zázraky, místo toho pevně uchopte knipl (váš joystick) a vrhněte se do víru soudobých leteckých bitev. V dobách, kdy spatřil Red Baron poprvé světlo světa, ohromil hráčské publikum nevídaným zpracováním. Vše bylo nejen překrásně trojrozměrné a barevné, ale hlavně se dostala všem virtuálním pilotům do rukou opravdu věrná a realistická simulace. Než se však pustíte do samotného hraní, je potřeba si něco málo říci o hře samotné a nakonec také o tom nejpodstatnějším, tedy mírně komplikovanější instalaci. Po zdárném nainstalování hry (o němž se dozvíte více na konci článku) se ocitnete před zásadní volbou a to na jakou stranu konfliktu se přidáte. Na výběr jsou 4 možnosti, Británie, Německo, Francie a Amerika, což jsou skuteční aktéři leteckých bitev první světové války. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv stranu, čeká na vás mnoho rozličných misí, kdy jednou budete vysláni střežit frontu, jindy zase ochránit či naopak sundat strážní balóny, či doprovodit bombardéry a podobně. Celkově si můžete vyzkoušet více než dvě desítky letadel, přičemž každé má své specifické vlastnosti, ať už se jedná o rychlost, manévrovatelnost či jen počet křídel. Poměrně dobře zvládnutá je kampaň, kdy bojujete za jednu z předem zvolených stran, počet i náplň jednotlivých misí je různá, ale jistí si můžete být tím, že prožijete nezapomenutelné okamžiky od počátku až do konce války, tedy za předpokladu, že přežijete. Pokud vás už kampaň přestane bavit, či jste ji už prolétli, přichází na řadu volná hra, což jsou jednak samostatné scénáře, řídící se historickými událostmi a to včetně pilotů účastnících se dané bitvy, nebo generátor misí, kdy si sami nakonfigurujete typ mise, místo startu, úkol a spoustu dalších detailů. Bohužel i takto skvělá hra, jakou Red Baron II bezesporu je, se nevyhýbá několika chybám. Mezi nejzávažnější chyby se řadí samotné ovládání, je sice možné hrát na klávesnici, avšak důrazně doporučuji užití joysticku, neboť ovladatelnost a reakce jsou pak úplně někde jinde. Mezi další nešvary patří přítomnost několika grafických chyb, které však nezabraňují samotnému hraní a za moment popíši, jak se většiny z nich zbavit, co je však větší problém je zvuk, z nějakých, mně nepochopitelných, důvodů někdy funguje a někdy ne. Místy se také můžete setkat s pádem hry zpět do Windows, toto může být způsobeno buď verzí hry (uvolněná verze je jedna z prvních vydaných) nebo nekompatibilitou s operačním systémem, přeci jen původně je hra vydaná pro Windows 95/98. I přes tyto nešvary se však jedná o jeden z nejlepších leteckých simulátorů, který kdy na osobní počítače vznikl a byla by obrovská škoda jej alespoň nezkusit.

Postup instalace: Nejprve si stáhněte archív se hrou, jakmile jej budete mít stažený, připravte si buďto jedno prázdné cédéčko, nebo nějaký software pro tvorbu ISO image disku (hra totiž vyžaduje přítomnost CD v mechanice). Poté, co budete mít hru vypálenu na CD nebo vytvořen ISO obraz, spusťte samotnou instalaci, vše bude v němčině, ale věřím že to zvládnete. Po úspěšné instalaci můžete hru spustit a hrát. Pokud se vám i přesto hra nespustí, nebo jen chcete zaměnit němčinu za angličtinu, vyzkoušejte tento patch, který by měl umožnit fungování na novějších OS. Bude se vám hlásit jako nekompatibilní s instalovanou verzí hry, což je způsobeno tím, že se jedná o anglickou mutaci patche, proto tuto hlášku ignorujte a pokračujte v instalaci. Jakmile instalace doběhne, měla by hra bez problému fungovat a to včetně anglického popisu v menu. V tento moment se však může stát, že vám nebude fungovat zvuk, což by měl řešit tento opravný balíček. Nyní by už mělo vše fungovat bez problému, pokud se přesto vyskytnou nějaké obtíže nebojte se a napište, pokusíme se společnými silami problém vyřešit.

stáhnout hru
Shadee

autor
/ Shadee

Skóre

98 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

podvod | 08.02.12 v 18:57

povod

bubis | 16.03.11 v 12:28

Tak jsem to"rozchodil"pomocí DosBoxu,myslím že všechno funguje jak má až na to že když střílím tak střelba nemá ten krásný rachotivý zvuk ale jen jakési elektronické pípání.Nevím jestli je to normální.Ještě bych se chtěl zeptat jestli je rozdíl mezi hrou Red Baron a Red baron Arcade.Viděl jsem totiž video z Arcade a tam všechno vypadá jinak.

bubis | 10.03.11 v 18:40

Děkuju,dám určitě vědět.

Tumi | 10.03.11 v 12:42

Promiň, ale to netuším. Recenzi jsem nepsal já, tak nevím. Vyzoušej a uvidíš. Kdyžtak se ozvi s tou virtualizací a já ti poradím co a jak;)

bubis | 09.03.11 v 16:03

Děkuju za odpověď,půjdu to zkoušet..Kdyžtak se ještě ozvu.a prosím Tě,nevíš jestli jde red baron hrát s joystickem?

Tumi | 09.03.11 v 15:34

Ahoj, musíš použít nějaký virtualizační program, kdy vlastně vytvoříš jakýsi operační systém již v běžícím operačním systému. Stáhni si nějaký program, doporučuji VirtualBox od Sunu nebo VMware a pak potřebuješ ještě instalační CD 95 nebo 98. Pak si spustíš program a do něj jakoby nainstaluješ ten OS a vznikne ti vlastně jakýsi nový pc, který bude využívat hardware z tvýho původního počítače, ovšem jedná se pouze o simulaci, takže se nemusíš bát, že by sis něco nějak poškodil. V případě jakýchkoliv komplikací se kdyžak program jenom odinstaluje a vše je ok. Více o virtualizaci zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Virtualizace popřípadě Návodů jak na virtualizaci je na internetu spoustu, takže jednoduše najdeš. Přeji hodně štěstí a úspěchů s hraním hry.
Tumi :-)

bubis | 08.03.11 v 11:38

Ahoj lidičky,máte někdo zkušenosti z instalací na windows 7 home?Že prý nějaký program který má nasimulovat prostředí Win 95 nebo 98 ale nikdo mi nic konkrétního neporadil.Budu vděčný za každé info,protože tu hru musim mít i kdyby čert na koze jezdil.Děkuji

Joseph Hallenbeck | 18.07.10 v 01:37

Ano ty chyby o kterých se zmiňujete v článku jsou způsobené nekompatibilitou hry s Win XP. Nicméně mě jede zvuk bez jakýhkoli problémů. Stačí si najít na netu utility které zlepšují kompatibilitu tak o 80 % ;o)

Hi!Jack | 26.02.09 v 17:19

zdar, je to super gamesa... jeden cas jsem se dostal do stadia kdy uz mi zapisnik sestrelu nebral... Ale mam jeden problem... Nejde mi to ted stahnout... Nemohl by mi to nekdo nazdilet?
Diky V

olaf | 25.01.09 v 13:17

zdar da se sehnat cestina? hral jsem to pred lety a chtel bych to v cestine.

Houmr | 12.01.09 v 14:54

To je nejlepší letecký simulátor, který jsem hrál, kam se na to hrabe všemi opěvovaný IL2. Ovládání je naprosto jednoduché, dá se to zvládnout i na klávesnici.
Nejlepší kampaň u válečných simulátorů, jakou jsem viděl.

AB1_Vasek | 03.10.08 v 22:01

Máte rádi letecké simulátory a chtěli byste zkusit první světovou válku? Jděte na http://vasek.own.cz a ozvěte se ;-). Je to doposud nejlepší letecký simulátor WWI, nyní už ke stažení zdarma. Nabízí perfektní multiplayer i singleplayer.

AB1_Vasek
1st Aerial Battalion

Meky | 10.08.08 v 16:26

Ahoj, chci se zeptat, zda se tato hra dá spusti na Pentium 4 1,8Ghz....windows XP nebo zda je k tomu potřebný nějaký speciální program.

Díky

jo!!!!!!!!!!!!!!!! | 04.05.08 v 18:49

fakt super!!!!!!!!!!!!

sss | 04.05.08 v 18:47

ss

erico glauco souza cássia | 21.04.08 v 02:22

o melhor jogo recomendado

Coffee | 17.04.08 v 13:02

"pěknou" ;-)

Coffee | 17.04.08 v 13:01

Jestli myslíš grafiku, tak na tu jsem připravenej. Hraju RBII(3D) už celkem dlouho a snažím se na to shánět různý patche, páč at dělám co dělám, nedaří se mi u toho dostat i třeba tak pěknou grafiku, jako máte tady na těch fotkách...

ultractor | 22.03.08 v 00:45

ano, skutecne to zni silene...ta hra se totiz da stahnout jenom tady, ale priprav se na zklamani, az to budes hrat

coffee | 13.03.08 v 10:24

Zdravim vsechny, bude to znit asi dost silene, ale da se ta hra tady nekde stahnout?

ultractor | 24.02.08 v 01:22

hra je super, na svoji dobu skvela grafika, hodne letadel i pozemni techniky, ale.....prakticky neovladatelne letadlo, navic at si vyberu jakekoli, vzdy se ocitnu jen a pouze v camelu. po nekolika dnech hrani (no, ono se tomu neda rikat ani hrani, spis zapas s nemcinou a zjistovani, co to vlastne mam delat) jsem nenasel plyn, motor se ovlada jaksi sam a to naprosto nevhodnym zpusoibem. pri tzv. horkem startu, kdy se najednou ocitnu ve vzduchu, prejde letadlo okamzite po spusteni mise do jakesi podivne vyvrtky a nelze ji vybrat. pri startu ze zeme se ani neroztoci motor, takze jsem jen 20 minut civel na to, jak se mi hybou kridelka a vzeky busil do klavesnice. vic jsem nedokazal. po nainstalovani anglictiny se ukazala hlaska "Red Baron 3D CD is missing. The red baron D CD does not appear to be in your CD ROM drive. Please insert the CD and press CONTINUE" i pres to, ze cd v mechanice bylo. nasledovalo odinstalovani a opetna instalace pouze v nemcine. hra me velmi velmi zklamala, jednicka byla skvela, ocekaval jsem totez i od dvojky. navic z klavesnice je prakticky nehratelna. mate nekdo take takove problemy?

hub081 | 07.01.08 v 00:33

Tak mám to vyzkoušené na x1650XT i na integrované x1150 a akcelerace funguje normálně.

Zbyna | 06.01.08 v 20:03

Považuju Barona za nejlepší simulátor všech dob. Ale už tehdy jsem jej hrál na voodočku s hardwarovou akcelerací a tydle screeny vypadaj pořád líp. Já to chcu.

Shadee | 06.01.08 v 19:40

Hra byla testována na konfiguraci uvedené v požadavcích, přičemž jako grafická karta posloužila stará dobrá ATI Rage IIc se 4MB VRAM. Takže jde hodně o to jestli máš grafiku se kterou umí engine hry pracovat, typicky jsou to právě starší karty. Jinak bych neřekl, že je grafika na softwarovém renderingu hnusná, pouze jsme si všichni zvykli na 3D akceleraci a tak nějak nám připadá, že co ji nepoužívá je hnusné. Prostě věc názoru.

Shadee | 06.01.08 v 19:33

Pokud ti nefunguje anglická verze patche správně, pak se bohužel nedá asi nic moc dělat, přecejen je to již starší hra a na spoustě novějších počítačů neběží tak jak by měla. Teoreticky je možné to vyřešit doinstalováním jednoho přídavku, ten však převede hru z Red Baron II na Red Baron 3D a to by bylo v rozporu s licencí. Na netu jsem našel tento odkaz, jeho funkčnost jsem však netestoval a ani nevím jestli je pro danou verzi použitelný, jestli chceš zkus, ale je to na vlastní riziko: http://www.fallbabies.com/virtualaces/downloads/RB23D.zip

Zbyna | 06.01.08 v 18:03

Nazdar lidi, RedBarona3D mám ještě doma v origo balení. Když jsem tady viděl ty screeny neváhal jsem a spustil hru. Vypadá však otřesně, a glide grafickou kartu snad už nemá nikdo. Kde se ty screeny vzaly nebo snad mám stáhnout ještě nějakej super patch??

Yhmed | 06.01.08 v 14:48

Bombr: Je to už nějakej pátek, co jsem RB II hrával, ale tehdy to šlo pustit buďto s hardwarovou akcelerací grafiky nebo se softwarovou. Obrázky tady se podobají grafice, kterou jsem vídal u hry s hw akcelerací grafiky... takže bych neřekl, že jsou dezinformační, jenom to chce správně nastavit zobrazení ;-).

Bombr | 06.01.08 v 13:18

Grafika je otřesná, nevím kde se vzlaly ty desinformační obrázky už proto, že v možnostech je možnost 1024 x 768 šedivě a nedá se označit :-D a nějak jsem nepostřehl že by někde bylo sepsané ovládání a spolu s tou němčinou... první hra co mě vyloženě sklamala :´-(

Bombr | 06.01.08 v 12:46

Po nainstalování anglického "patche" mi zůstalo všechno v němčině kromě pár tlačítek možností v menu při hře která jsou stejně k ničemu... nevím jestli je to schválně, jelikož jsem to nainstaloval dle návodu :-)

Josix | 06.01.08 v 11:54

díky, už je vše v pořádku

Josix | 06.01.08 v 11:39

sehnal jsem si patch, ale když hru spustím vydím jenom černou obrazovku a slyším hudbu, když hru minimalizuju a zvětším zpátky tak je vše v pořádku do té doby dokud se nepřepne na další obrazovku, nebo při simulaci to trvá asi tak 5 vteřin a grafika se zblázní. Zkoušel jsem to jak bez patche tak s ním, ale pokáždé stejný problém.

Shadee | 06.01.08 v 11:28

Takže otevřete si stránku ftp://ftp.sierra.com/pub/sierra/redbaron3d/updates/ a ze seznamu vyberte soubor "rb3d_spr.exe", tento si stáhněte a poté nainstalujte podle návodu v recenzi.

Pro druhý patch stáhněte soubor "RB3D_First_Aid_Kit_BETA101.zip" ze stránek http://www.wings-of-valor.net/files/utilities/.

Shadee | 06.01.08 v 11:22

Ano, očividně něco nefunguje jak by mělo. Mrknu se na to a dohodím linky pro stažení zde do diskuze.

Josix | 06.01.08 v 10:25

Nelze stáhnout žadný opravný patch který tu máte. Vždycky na mě vyjede s tím že "Not Found".

Dave | 06.01.08 v 09:33

PS pro ty kteří nechtějí němčinu tak je tahle stránka:
[code]http://www.fallbabies.com/virtualaces/redbaron/[/code]
nemam to ještě odzkoušené, ale snad to funguje


galerie

Red Baron II Red Baron II Red Baron II Red Baron II Red Baron II