recenze

Liga

Liga

Přáli jste si v mládí stát se manažery nějakého fotbalového týmu? Dnes vám vaše přání z části splním. Půjde však o týmy našich sousedů čili Německa. Jste-li fanoušky Bundesligy, tak si rozhodně přijdete na své v jednom z prvních freeware fotbalových managerů.
Ne každý fandí Bundeslize, i když v ní máme značný zástup našich hráčů a rozhodně se nedá říci, že by se jim nedařilo. Však posuďte sami. Manager s klasickým názvem – „Liga“ je původem z Německa (kdo by na to nepřišel, že? :) Budeme se teda zabývat jen německými týmy a nejen týmy Bundesligy, ale kompletně všemi divizemi, které se v Německu hrají. Fanoušci fotbalu, managerů a hlavně německých týmu čtěte dál!

Manager byl vytvořen někde mezi 26.7.1993 – 15.7.1995. Z toho se dá jasně vyvodit, že si s ním autoři dali dost práce. Když je jedním z prvních freeeware managerů, tak žádný z nich neměl možnost podívat se ke konkurenci a využít jeho styl nebo podobu. Vracíme se tedy do let, kdy se tato hra hrála snad na každém počítači, neboť šlo o něco nového, neozkoušeného. Dnes se o tom samozřejmě nedá diskutovat. Takovým EA Sports by asi autoři hry konkurovat nemohli, ale rozhodně je netíží pocit, že vytvořili jeden z prvních managerů, ve kterém využili několik chytrých nápadů.

Hra se ovládá podobně jako všechny ostatní managery. Máte možnost měnit sestavy, styl hry (obrana, záloha, útok), prodávat a nakupovat hráče a další již známé činnosti. Co je však novinkou je sázení. Jako manager týmu si můžete občas vsadit za nějaké ty přebytečné peníze, takže pokud rádi sázíte, určitě využijte tuto možnost a ukažte se jako pravý bookmaker. :)

Průběh zápasu je něčím vylepšen a něco chybí. Vše je německy, což zhoršuje ovládání. Nevím jak vy, ale já se soustředím spíše na angličtinu a myslím, že tak činí i většina ostatních hráčů. V průběhu zápasu je tedy dosti velký problém změnit sestavu nebo vystřídat. Je možné, že to hra vůbec nenabízí a to je velký úbytek na kvalitě a hratelnosti. Co mi však sedí, jsou ukázky největších šancí zápasu a gólů. Sice jde o velmi jednoduché provedení, ale pravý manager z toho vymyslí nějaké změny v sestavě, či přípravu na příští zápas s dotyčným týmem.

O grafice se nedá hovořit stejně jako v jiných managerech. I když u některých by se dala kladně hodnotit. Je to sice jen ojedinělá možnost, ale v některých případech si autoři dají práci i s grafikou a nepracují jen na hratelnosti a ovládání hry. To asi každý oceníme, ale dnes rozhodně ne. Už jen při pohledu na stáří hry se nedá čekat, že půjde o nějakou unikátní grafiku.

Liga je klasika a s tou by se dnes mělo zacházet jemně. Rok výroby je hodně zastaralý a práce autorů by se měla ocenit, takže si troufám říci, že jsme právě došli ke hře, která je něco jako ztracený poklad či stará poštovní známka, jejíž cena každým dnem stoupá. Na závěr bych chtěl upozornit neznalce – Pavel Hapal již za Bayer Mnichov nehraje, takže se nenechte zmást starými sestavami. :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

Mr. Meister | 22.03.08 v 11:22

llllllllllaaaaaaaaaaallllllla

Toney | 12.05.06 v 18:32

To je dobrá Hra

Martin Kostrhoun | 30.01.04 v 16:23

Právě to stahuju tak nevim.Doufám v dobré

Macek | 12.12.03 v 17:33

Dobrá hra aspoň se po dlouhý době nebudu nudit

MÍŠA | 05.06.03 v 13:50

prosim poradte

Slavie Praha | 21.05.03 v 11:28

Dobri

jozef | 13.05.03 v 16:58

nic som lepsie nevidel.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce