recenze

Flying-Model-Simulator

Flying-Model-Simulator

Již dlouho se na našem webu neoběvil simulátor letadel neboo vrtulníků, tak právě teď máte šanci na stáhnutí skvělé hry.
Jak už to tak bývá, svět opět dobyli okoukané a krvavé akční střílečky a na ostatní hry jiných žánrů se u tvůrců freeware her tak trochu zapomíná. Dnešní hra s názvem FMS (Flying Model Simulator) se řadí mezi simulátory, což je již podle názvu jasné. ;) A simulátory čeho? Dlouho tu nebyl žádný letadlový simulátor, takže v FMS si zalétatáme hned s několika letadly. Nečekejte ovšem žádný převratný simulátor s realistickými prvky. FMS slouží především jako menší zábavná hra, kde ovládáte modely letadel jakoby vysílačkou, než aby jste se mohli cítit jako jejich pilot. No, jestliže jste fandové simulátorů, tak si nažhavte oči a jdeme na to...

FMS není příliš propracovaný simulátor. Není zde možnost pohledu z kabiny, letadla se ani nechovají moc přirozeně a celkově je vše poněkud nedodělané. Ale zase se moc neděste, protože na druhou stranu zde najdete mnoho vychytávek. ;) Tak za prvé - při spuštění hry ihned doporučuji (podle vašeho zaměření) přepnout na anglický jazyk, nebo si můžete nechat stávající německý nebo ještě přenastavit na švédský. Celá hra se nejdříve rozběhne v okně, ovšem přepnutím do jiného rozlišení bude fullscreen. V první položce File si můžete uložit nastavení, která jste ve hře změnili a taktéž si můžete nastavit vaši grafickou kartu. Položka Model skrývá výběr z deseti strojů (např. Cobra, MiniTwin, Su-26, Me262 a další), se kterými se můžete (někdy neúspěšně) odlepit od země.

Landscape umožňuje přepnout na jinou mapu (ta je ovšem ve hře pouze jedna, takže si musíte vytvořit vlastní). Volba View, tam si můžete nastavit úhel pohledu a tak nějak celkově, jak chcete letadlo vidět. Simulation je skoro na nic a položky Resolution, Controls a Graphic, k těm se dostaneme až v příštím odstavci. Teď už ale k samotnému hraní. Nejprve si vyberete letadlo nebo helikoptéru a můžete začít startovat. Začínáte (jak jinak) na malém vesnickém letišti a k dispozici je vám docela málo rozlehlá země, nad kterou můžete přelétat. Pokud se vám podaří úspěšně vzlétnout, pak vám už nic nebrání, aby jste se svým strojem vyváděli co chcete. Bohužel se nedočkáte ani jiných letadel ve vzduchu, ani nějakého střílení nebo dokonce letových závad. Prostě si můžete jen tak létat a dělat akrobatické kousky. A až vás to přestane bavit, tak zase přistát (pokud se vám bude chtít, ale není to nic těžkého).

A už jsme u grafiky. Položka Resolution slouží k nastavení rozlišení, ve kterém chcete hru hrát a výběr je tu široký - od 320x240 po 1600x1200. Je vidět, že hra je v tomto ohledu promakaná, ale i při vyšších rozlišeních není na letadlech znát, že by byla graficky o něco málo lepší. Protože samotné letadla jsou docela odfláknuté a jediné, co se opravdu povedlo, je foto mapa, nad kterou létáte. Pod tlačítkem Graphic je volba lepších textur a vykreslení mlhy (to doporučuji vše zaškrtnout). Grafika je velmi rozporuplná. Stačilo by něco jen maličko dobrousit a bylo by vše výborné a FMS by se mohl stát jednou z nejlepších (simulátorů určitě) freeware her. U takovýchto her je hlavně důležité ovládání. Zde si můžete vybrat klávesnici nebo joystick. Osobně doporučuji klávesnici (ač na simulátory nezvyklou), protože vám nepřeji to hadrkování s kalibrací joysticku a nastavováním tlačítek. Jinak zvukově nic moc, jelikož jediné co možná uslyšíte je zvuk helikoptéry a některého z letadel.

Závěr dnešní recenze je asi takový – FMS je trochu jednodušší simulátor letadel s mírně odfláknutou grafikou a zvuky. Jinak, co se týče námětu a celkového zpracování, to vše je dobré až na některé menší nedostatky, které se dají s přimhouřením oka lehce přehlédnout. A jelikož je FMS v dnešní době ojedinělá záležitost, tak tím lépe. Všem, kteří se chtějí letecky odreagovat, doporučuji.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =

Ondra | 24.10.08 v 11:21

Tato recenze je o ničem, autor zejmě nepochopil jaký význam má tento simulátor. Je to simulátor MODELŮ letadel a ne skutečných letounů !!!!!!!!! Takže nevim k čemu by nám byl pohled z kabiny atd.

Dooby | 20.05.07 v 16:08

Jsem začínající RC modelář. Díky FMS a Logitech Rumplepad II s analogovejma páčkama, jsem se naučil jakž takž ovládat leteckej model. V tomto směru je FMS geniální. Jenže recenzent zřejmně nepochopil, že asi hlavní úkol FMS právě bude v uspokojení požadavků lidí jako jsem já, nežli těch, co hledají nějakou kravinu na odreagování a budou chtít řidit RC model z vlastního pohledu. (jinak svůj modílek jsem stejně rozsekal)

Pavel Urban | 29.12.06 v 10:36

Ahoj,chtěl bych se zeptat jestli někdo neví kde by se dalo stáhnout letadlo Space Scooter do FMS.Je to letadlo od Firmy Multiplex.Děkuji

dgh | 30.09.06 v 13:57

hfd

ss | 04.09.06 v 11:42

dsssss

Vojta | 11.06.06 v 20:34

Dobra stranka na stahovani modelů je http://rcp.web.infoseek.co.jp/fms_e.html čus ať vam to de

Jock | 12.02.05 v 18:28

Jak fajnie polakiem być
a'm polish czy jak to sie pisze fajna gierka

petr | 11.04.04 v 07:55

je to zajimavá hra.
tek kdo se zajímá o letadla si ji zahraje s radosti.
střílení neni vše ale naučit se lítát a přístát to je to oč tu běží.

martin | 03.02.04 v 14:52

škoda nenaplnilo to me pozadavky

Filip Šlajer | 06.12.03 v 16:34

Jaká je stránka ke stažení letadel do FMS

Somalec | 20.04.03 v 16:38

Armagedon je totalni magor!! souhalsim s Jadrem!! (ja taky modelarim)

gellero | 12.04.03 v 22:20

zajebista stronak bardzo mi sie podoba mam nadzieje ze nasi poludniowi sasiedzi maja takich wiecej .. chyba zaczne szukac .. a no i jeszcze jedno ... gdzie u was mozna znalezc darmowe stronki z dupeczkami ...?

jadr | 04.04.03 v 10:51

Omlouvám se za překlepy v předchozím příspěvku, ale moc jsem pospíchal zalétat si v FMS.
Děkuji Jadr.

jadr | 04.04.03 v 10:44

To se tedy povedlo, po přečtení jsem přesvědčen, že jediné, co se nepovedlo je ona recenze. Modelařím 25 let a ještě jsem se nikdy nesnaži posadit např do 1,5 kg modelu. Na model se mi posadil kolega. Letěli oba. FMS je asi určen pro modeláře a jak se zdá, tak někteří "PCkáři" to drobátko nepochopili. Jinak, způsob připojení modelářslých ovladačů byl popsán velice podrobně v "RCrevue". Samozřejmě, že bez úprav to nejde, pro připojení je nejlépe použít již nefunkční aparaturu. Odstraní se z ní elektronika a potenciometry ovladačů se připojí na propojovací kabel. Jediné, co je někdy problém, je to, že se musí většinou vyměnit potenciometry. Pro simulátor musí mít hodnotu 100k. Po této úpravě je létání s FMS opravdu zážitek. Docela věrný je i zvuk. Chce to monirol alespoň 17 palečků, devatenáctka je super! Spozdravem Jadr

mira | 26.03.03 v 20:20

zdravím, poradte mi někdo jak se k tomu připojí RC sada jako Graupner MC 12 anebo Futaba FC 16

Tomas | 22.03.03 v 15:13

je to celkem good ale po chvili to prestane bavit.Jenom se tam leta a nic jinyho......chtelo by to ozivit(jine pohledy, strelba, .......atd.....)napsal bych toho este vic ale musim padat.....cauky.....

Armagedon | 21.03.03 v 20:22

Uděs, A nic jinýho.

wozembouch | 21.03.03 v 08:03

Vazim si kazdeho kdo dokaze verejne priznat svoji chybu-znam to z vlastni zkusnosti.Mozna by stalo za uvazeni jestli nedoplnit uvedenou recenzi.

Jaroslav | 20.03.03 v 18:30

Omlouvám se na tyto nedostatky. Nejsem žádný modelář letadel a nic podobného a proto nevím o tomto typu letadel skoro nic.

wozembouch | 20.03.03 v 12:26

Uz dlouho jsem se tak nepobavil, jako kdyz jsem si precetl "recenzi" na domelou hru FMS. Jak psal nekdo prede mnou jde o simulator radiem rizenych modelu. Proto ty divne zvuky a zakladni pohled na model ze zeme. Jako RC modelar a aktivni uzivatel FMS muzu rict ze modely se chovaji pomerne verne ovsem chce to mit pripojenou vysilacku. Mozna chtelo s uvedenim "recenze" pockat njakejch 12 dnu - byl by to sqelej april :)

JA | 20.03.03 v 10:16

to autor:>F Model simulator je HLAVNĚ simulace MODELŮ letadel (a ty po sobě nestřílejí a jediná normální závada je, že si spleteš nahoře a dole nebo vysadí motor - pro simulaci - vypni si ho, taky lítaj trochu jinak než normální let.)...důležitá je podpora RC vysílaček


galerie