recenze

Aquadelic

Aquadelic

Vynikající simulátor závodů motorových člunů - zajezděte si v jednom ze čtyř člunů za doprovodu skvělé grafiky a pěkné hudby! Na výběr je několik herních módů a samozřejmostí je i hra až 4 hráčů na jednom PC. Vítězný titul kategorie Simulátory na BG 2005!
Aquadelic – tak zní jméno letošního vítěze žánru Simulátorů v soutěži Becherovka Game 2005. Bylo toto vítězství zasloužené? Rozhodně, jedná se totiž skvěle zpracovaný velmi dobře hratelný titul, který nemá ve své kategorii na freeware scéně velkou konkurence a k trháku mu chybí skutečně jen málo.

Autoři zbytečně hráče nezatěžují různými nastaveními ani složitým ovládáním, pročež je vše řešeno velice jednoduše a intuitivně. Na výběr je hned několik herních módů, o nichž si řekneme něco bližšího. Nejprve si zmíníme závod, což je asi ten nejklasičtější způsob hry – v předem nastaveném počtu kol musíte úspěšně projet celou tratí a předjet pokud možno všechny soupeře (těch může být 1-3). Dále tu je rychlá hra, což je vlastně závod, ale už s přednastavenými parametry, takže stačí tuto položku v menu vybrat a už hrajete, bez zbytečného zdržování. Dalším zajímavým módem je souboj s časem, kdy projíždíte celou trať sami, ale musíte vše stihnout do časového limitu, který se navíc s každým kolem snižuje a nedá vám ani na chvíli spočinout. Poslední možností je pak Volná hra, v níž si můžete plně vychutnat nádhernou grafiku a precizně propracované okolí závodiště a pohodově se budete jen tak projíždět a třeba i zkoušet různé fígle a salta na přítomných rampách. Kromě všech výše zmíněných singleplayer módů si ještě můžete zazávodit s kamarády přímo u vás doma – Aquadelic totiž umožňuje hru až čtyř hráčů na jednom počítači s tím, že každý dostane svůj kus obrazovky.

Ještě si něco povězme o hratelnosti a vůbec stylu hry – ovládáte jeden vodní člun a staráte se o to, abyste správně projeli celou tratí (všemi checkpointy) a nenapálili to hned do prvního sloupu a vyvarovali se zakotvení na blízké hotelové pláži. Již dříve jsem řekl, že ovládání je velmi stručné – zrychlení, zpomalení a zatáčení doleva a doprava, přičemž jakmile jednou nastavíte nejvyšší rychlost, nemusíte už ani zrychlovací klávesu držet. Nedejte se ale zmýlit – i s pouhým otáčením kormidla na dvě strany se dají dokázat divy a věřte mi, že vaše loďka bude reagovat byť i na sebemenší podnět zvenčí. Nárazy do ostatních plavidel udělají své a stejně tak všudypřítomné rampy ke skákání – najedete na ně a pak už se jen chviličku nesete vzduchem! Celkově ale musím říci, že při troše vylepšení by se z této gamesky dal udělat skutečný klenot, neboť v současné podobě hra dost ztrácí svou realističností, díky níž se některé pasáže stávají velmi zdlouhavými a nárazy do různých objektů nebo nájezdy na pevninu mívají kritické následky (většinou se vám už prostě nepodaří dohnat náskok soupeřů). Je zde sice jeden zajímavý prvek a tím je jakási příměs do paliva, kterou když seberete, tak máte na určitou dobu o dost vyšší rychlost a akceleraci, ale obecně by vše bylo zajímavější při zvýšení obsahu arkádových prvků – jako první se nabízí trochu drsnější systém „boje“ s protivníky a případně třeba počítadlo poškození. Zkrátka takový malý lodní Carmageddon ;). Zamrzí též systém postupu ve hře – není zde žádná kampaň a k odemknutí všech čtyř typů lodí stačí pouze vyhrát v módu závod. Milovníci různých tunningových titulů mi jistě dají zapravdu, že vydělávání peněz za vyhrané závody a následný nákup a vytuňování nových plavidel by taktéž nebylo od věci. Vzpomeňme kupříkladu na skvělý český freewarový Racer, který právě touto vlastností kdysi triumfoval.

Jak jsem již řekl dříve – Aquadelic je hra skutečně skvělá a hlavně s výborným potenciálem. Chybí zde sice jakýkoli postup v nějaké kampani či kariéře a k dispozici je pouze jedna mapa, ale i tak se jedná o zábavu na dlouhé hodiny a to zejména díky pestré škále herních módů a propracovanému multiplayeru, což oboje spolu s vymakaným fyzikálním systémem a překrásnou grafikou zaručuje výtečnou zábavu!

Pokud vás Aquadelic zaujal, doporučujeme k přečtení také náš obsáhlý rozhovor s autory tohoto díla. ;)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =


galerie

Aquadelic Aquadelic Aquadelic Aquadelic Aquadelic

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce