recenze

Xerk

Xerk

Vyzkoušejte si zahrát následovníka legendárního Diabla. Tentokrát se jedná o českou hru Xerk, která vás zklame snad pouze svou délkou. To je ale dokonale nahrazeno grafikou, hratelností a mnohým dalším.
Pamatujete se na Diablo a na jeho pokračování? Super, že? Proč se vlastně ptám, vždyť je to taková legenda, že se snad na herní scéně nenajde nikdo. kdo by ji neznal. Je to hra prakticky dovedená k dokonalosti. Nekonečné souboje a rozhovory dokázaly pohltit nejednoho pařana a v neposlední řadě se o to také zasloužila skvostná atmosféra. Tento virtuální svět jedniček a nul mne pozřel dokonale. Pár měsíců jsem se z něj nevybabral :-). Asi se ptáte, proč o tom plácám, ale nebojte se, všechno má své odůvodnění. Asi vás nepřekvapí, že takto skvělá hra měla nemálo následovatelů i na freewarové scéně. Jedním z nich je Xerk.

Autor vám svěřil hrdinu, který je ochoten pro záchranu princezny, kterou vězní zlý čaroděj, udělat prakticky cokoliv. Klidně nasadí svůj krk všanc, jen aby se krapet pohnul k cíli. To mimochodem není zas až tak daleko. Za pár minutek to máte zmáklé, pobijete pár nepřátel, otevřete několik dveří, přečtete něco málo dialogů a jste u princezny. Nemusíte se lekat, že byste rozhovorům nerozuměli, Xerk je totiž kompletně v češtině. To je asi největší plus celé gamesky. A navíc se setkáte se skvělým humorem, který alespoň trochu nahradí ztrátu způsobenou krátkostí hry.

Tuto hru jsem si nevybral k recenzování jen kvůli češtině nebo velikosti. Mimo to, že se mi dostala snadno k rukám, mě také nadchla svým vzezřením. Autory volené textury celkem dobře vytvářejí iluzi dokonale trojrozměrného světa a postupné odkrývání mapy doplňuje už tak tajemné prostředí. Ještě bych se jednou vrátil za naším hrdinou, a to kvůli hratelnosti. Jeho pohyb zajišťujete pouze myší, čímž se ovládání stává naprosto jednoduchým. Stačí na mapě ukázat kurzorem na místo, kam chcete jít, nebo na objekt, se kterým byste rádi měli to potěšení se seznámit. Na monitoru máte zobrazeno zdraví, tudíž se nemusíte příliš strachovat. V případě, že jste proti přesile a vaše životy začnou značně klesat, můžete z boje prchnout. Poté postupně lákat nepřátele po jednom a bez milosti je trestat. Na konci, kdy už jste úspěšně přešli přes většinu překážek, se dostáváte před samotného čaroděje. Ti z vás, kteří by snad čekali nějaký veliký souboj budou zklamáni. Váš sok je již velice stár a nemá náladu se s kýmkoliv „rvát“. Prostě si musíte vybrat jednu ze tří princezen, ale pozor, za špatnou volbu šeredně zaplatíte.

Xerk je dobře zpracované české RPG, jenž si určitě zaslouží, abyste si jej stáhly. Nejen svou grafikou, ale i hratelností předčí mnoho freewarovek. Škoda jen, že není alespoň dvakrát delší. Nemohu ovšem také nezmínit „němost“ celé hry.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

Honza | 25.08.04 v 20:06

Bezvadné provedení. Velmi podařené vtipy a ohromná grafika. Teda jediné co je k vytknutí je až převeliká krátkost. Jinak BEZVA.

.::]|DEAD|[::.Screamer | 10.04.04 v 17:59

jj, souhlasim s triplem, jako predvadecka enginu to obstalo

Tom | 28.11.03 v 18:33

Já hru Diablo neznám!!!!!!!!!!

Triple T | 02.11.03 v 18:47

Tato hra se nepříliš hodí pro hráče, ale obsahuje velice líbivé prvky, které chybí i mnoha komerčním hrám/enginům. Kdyby to byla regulérní hra s normální délkou a pár standardníma vychytávkama navíc, byla by to jistě bomba!


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce