recenze

The Spirit Engine

The Spirit Engine

Perfektní dobrodružné rpg vás osvítí, pokud se odvážíte vstoupit do magického světa hry Spirit Engine. Střetnete se s vlkodlaky a mágy, budete hrdě nosit svou lesklou zbroj. Jen sekundy vás budou dělit od smrti. A když to budete nejméně čekat, přijde zvrat. Pozvedněte ruce a zašeptejte onu formuli. Vstupte!
Tuto dobrodružnou hru musím doporučit hned úvodem. Jde totiž o rozsáhlou, krásně zpracovanou a výborně hratelnou věc. Na svůj žánr je velmi originálně udělána. Není to klasický dungeon jako například The Elder Scrolls: Arena , či z ptačí perspektivy sledována Ahriman's Prophecy. Je točena z boku. A vůbec nejde o špatný nápad! Na úvod je také dobré říci, že je plná anglických dialogů, které, když sledujete vybarví děj a atmosféru do velmi pestrých barev. Přestože by se mohlo zdát, že hráč, který neumí anglicky si hru nemůže zahrát, to také pravda není. Obejdete se totiž i bez děje. Přijdete sice o jeden rozměr, ale i tak vám zůstane perfektně hratelná výborná gameska. Nebudu vám prozrazovat příběh, protože ti, co o něj mají zájem a umí anglicky si ho užijí daleko lépe chronologicky podán od vypravěčů. A ti, kteří půjdou rychle jen za bojem a zkušenostmi, či ti, kteří nedisponují jazykovou schopností, ty bych akorát zbytečně namlsal. Něco málo však prozradím. Zpočátku je celá zápletka velmi tajemná, a za doprovodu velmi kvalitního ozvučení si opravdu budete připadat lehce zmateni a budete se velmi těšit na rozuzlení. Procestujete několik ostrovů, měst, bažin, hor a kobek. Budete si užívat pláží a tepla, budete mrznout na ledovcových skálách. Za doprovodu své víly, která vám v důležitých momentech velmi poradí, se utkáte z velkým počtem nepřátel.

Tak to máme něco ke story. Jestli vás nenaladila ta, tak čtěte dál. Pod svou ochranou máte tři hrdiny, které si zpočátku vyberete. O každém z nich se na počátku dozvíte něco málo, abyste byli v obraze, s kým máte vůbec tu čest. Ke vašim službám se přihlásí bojovníci a mágové. Určitě doporučím vybrat si jak kouzelníka, tak válečníka. Tito dva totiž dávají dohromady velmi mocnou kombinaci, nehledě na to, že dohromady máte daleko více schopností. Každá postavička má několik abilit. Přístupné jsou ze začátku jen ty méně drsné, ale nebude to dlouho trvat a budete vycvičení zabijáci s tolika různými bojovými a magickými prvky. Za každý postup na další úroveň můžete jedné abilitě přidělit jeden bod. Ať už rychlejšímu a kvalitnějšímu hojení, či znásobování brutality útoků. U kouzelníka jsou důležité štíty, chránící vaši partu. Neopomíjejte je!

To však není vše. Každou postavičku můžete obléci do brnění, dát jí zbraň a amulet s magickým účinkem. Zbroj si kupujete ve městech, čím hlouběji se dostanete, tím lepší zboží vám bude nabízeno. Sem tam také dostanete penízky za splněné úkoly. Když se vyzbrojíte a rozdáte bodíky mezi vaše komba, co uděláte? Vyrazíte do nehostinné krajiny! Mezi jednotlivými lokalitami se přesouváte na mapě. Pokud se dostanete do prostředí, které jste již navštívili a probojovali na druhý konec, můžete ho „proběhnout“. Zkrátka se ocitnete na druhé straně bez kontaktu s nepřítelem. Je tedy možné cestovat zpět poměrně rychle. Mezi jednotlivými mapami se necháte převést pomocí vzducholodě,či jiných veřejných služeb. Tohle všechno je velmi dobře vizuálně zpracováno.

Graficky nejkvalitnější jsou souboje. Nehledě na variabilitu oponentů (od vlkodlaků přes zloděje až po duchy), je velmi bohatý sám boj. Vaše tři postavičky si můžete libovolně střídat ve svém postavení, nepřítel se nestřídá. Nemyslete si však, že dopředu prdnete siláka s nekonečným počtem životů. Uvidíte sami, že i kouzelník v první řadě přináší růže. Vzhledem k tomu, že kouzel je spousta a proti každému platí něco jiného, budete nuceni často střídat taktiku. Když však váš mág pozvedne ruce a sešle na bestii blesk, duhu, padající kamení, či energetickou vlnu, budete si mnout ruce nad tou nádherou.

Nesmím zapomenout na save-pointy. Jsou vyobrazeny jako sochy. U každé sochy si můžete za mírný poplatek uložit pozici. Body jsou rozmístěny na důležitých bodech, tak se nemusíte bát nějakého vracení, či znovu bojování půl hodinové bitvy. Rád bych se o této hře ještě dále rozvyprávěl a určitě jsem vám zapomněl říci pěknou řádku věcí. Ale pardon, objevil jsem nového bosse a za jeho zabití budu mít dost zkušenosti na postup! :o)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

Jirina | 17.06.12 v 07:24

Dekuji za peknou rezenci na paradni hru :]

Kacirek_Donald | 27.08.10 v 15:45

Děkujeme, určitě se na to někdo z našeho týmu podívá a o recenzi nebudete ochuzeni :-).

Goblin | 27.08.10 v 14:16

na plnehry.idnes.cz už to visí. A stejně by tu mohli napsat alespoň recenzi...

hempvalley | 01.03.10 v 23:04

takze vysel druhej dil, a ve verzi 1.06 se stal freeware.. autor si vyslovne nepreje aby se jeho dilko uploadovalo kamkoliv, takze tady je link a oficial stranky kde si to muzete stahnout.. z polskyho serveru sem to mel za par minut..
http://thespiritengine.com/tse2-download.php

Blacknet | 28.09.08 v 12:06

štve vás hra a chcete si zablbnout?
dejte si tři čarodějky a ať dělají pořad jen chain magic všechny body z levlu davejte do chain magic a všechny v pohodě dáte, problém nastává když dojdete na konec prvního světa ten boss má totiž MX(ochranu proti magic zraneni) cili mu s chain magic můžete udělat leda *****. Tím končí pohádka o zablbnutí!

Blacknet | 28.09.08 v 12:00

asi už to ani není potřeba, ale kdyby náhodou vysvětlím podstatu boje.

každej vaš hrdina má 3 trojmístné kombinace svých schopností které neustále opakuje dokola, dokud je nezměníte či mu neřeknete aby začal používat jinou kombinaci (pomocí 3 hvězdiček pod každou postavou). kombinace můžete pozměnit i během boje. Když už má někdo ze předu málo hp respektive min jak čtvrtinu původního tak je lepší ho posunout do zadu - vyměnit pořadí pomocí 3 šipek v kolečku. TO JE VŠE

Co hrát?? | 24.03.08 v 18:03

Upe úžasná hra jak dvě (s prominutím) sviňky!! Drsné jak šíp! Upe skáču radostí, že se mi to podařilo objevit! :D:D

Firmar | 07.12.07 v 13:44

Sem na konic Panlslavie a sou tam ty 3 smejdi skoro je mám ale vždy se neco pokazi du udělat další LVL nemáte nekdo an ne fintu?mam jen pistolniky

Goblin | 23.07.07 v 09:27

Co se týče té "ideální" sestavy, mám jednu malou výhradu. Mnohem jednodušší (když už máte v partě dva kněze Zephera a Matthieua) je hru dohrát s Klemetasem. Investice skillů na max do Silver bullet a zbytek buď do Health nebo do Many. Ty nejnebezpečnější potvory jsou stejně nemrtvé, tak jako závěrečný boss, kterému i s rezistencí Peter způsobí 800dmg max-sharpshootem s max. blessem a Mu-sow´s Thunderstickem na 50 úrovni. Clemetas svou silver bullet za stejných okolností způsobí "jen" 540dmg., ale střílí dvojnásobnou rychlostí. S HOG u Matthieua souhlasím, ale Zepherovi se mnohem víc vyplatí investovat do Bless a spouštět chain bless+bless+heal a urputně healovat až když půjde do tuhého. Největší problém jsem měl v této sestavě s Giglianou, ale ani ten nebyl neřešitelný. Btw. Peter je pokud se nemýlím jediná postava, která během hry nedostane bonus k oblíbeným skillům za nějaký postranní úkol.

Goblin | 20.07.07 v 20:33

Dohrál jsem to šestkrát. Včera jsem to dokázal dohrát dokonce za tři čarodějky, což je nejtěžší sestava. Není nad Eissfordin Kinetic Smash :) Příběh je prostě dokonalý, někdo by měl TSE lokalizovat. Ani potolikáté jsem se ve finále nedokázal ubránit slzám... TSE prostě ukazuje vývojářúm her a nejen jim, že PC hry mohou a měly by být uměním. Všem, kteří se nedokážou dostat přes Junior Kippony: Nevím čím to je, ale na některých systémech hra koliduje tak, že spustit ji sice lze, ale ať děláte, co děláte v družině máte tři čarodějky a od nestvůr neodlétávají číslíčka, vyjadřující zranění, a tak jsou monstra nezranitelná. Nenašel jsem nikde patch, který by to řešil, takže pokud jste v tomto popisu poznali svůj problém a stále si chcete zahrát nejlepší čtyřicetimegové RPG na světě, zkuste to se staršími Okny nebo na jiném počítači.

Unknown_face | 03.02.07 v 16:41

I kdyžý sem se prostě nikdy neprokousal přes druhý svět,tak ale říkám,todle je fakt BOMBA Rpg,a dokonce se už chystá dvojka

zou | 16.05.06 v 22:06

vypada to na hafo dobry rpg aj podle tech ohlasu..ti co nespeakujou anglicky maj holt smulu..ale ta hudba fakt njni muj styl nevite jak to nejak vypnout?v menu to nejde...

John Beak | 16.08.05 v 15:43

To je fakt, ale ten návod nenapsal mylko. originál sepsal jakýsi chaos na fóru Natomic Studios už v květnu 2004, mylko to pouze zkrátil a přeložil. Originální článek: http://www.natomic.com/topic.asp?id=22201
Skvělá hra, idkyž nejsem moc na RPGčka. Perfektní grafika i zvuky. Hodně kecání :)

demon | 16.08.05 v 13:28

uplně super, podle toho to dohraje aj newbie...

momentalne prochazim jako nuž máslem

martin derco | 29.05.05 v 19:35

Seš padlej na hlavu nepros jak šílenec a nauč se to.

safety- | 13.05.05 v 16:06

prosíííím napiště mi někdo jak se ovládají souboje...vůbec mi to nijak nereaguje do toho mlátim a občas vyletí nějaká ta kulka nebo koule od kouzelníka ale to snad ani neovládám já....vždycky mě stejně zabijou jakmile sou tam tři...hned na začátku....prosíííííííím jak se to ovládá...

RE | 14.04.05 v 16:02

Ja mam tiez problem dosat sa cez tie prve zemiaky.... help

Monýs | 02.03.05 v 14:17

Neví někdo z vás kde bych mohl sehnat češtinu?

Shadow | 28.02.05 v 11:39

Please help. Jak se mám dostat pres ty první creatures, nic na ně nezabírá a pistole jestě nemám. Dík

MRTVYKENNY | 26.02.05 v 18:30

nevíte kde se dá stáhnou čeština moc tomu nerozumím prosím poraďte

Josh | 25.02.05 v 19:43

TO HYNEK: krasnej clanek chlape - jen tak dal. diky.

ondra | 11.02.05 v 19:26

Souhlas, lepsi hru uz sem nehral ani nepamatuju. Kam se na to hrabou vsechny ty komercni rpg "superparby". Skvela hratelnost, pribeh (proste to co v dnesni dobe tolik chybi)...... jen lituju neanglictinare- o hodne prijdou.

mylko | 31.01.05 v 00:08

Spirit Engine je jedna z najlespich hier, ktoru som tu kedy stiahol... Ak viete dobre po anglicky, pribeh vas priam vtiahne :)) Hraci cas - cca 8 hodin, ale velmi zalezi, aku mate aprtiu. Pre vsetkych, ktori maju akekolvek problemy, odporucam forum na domovskej stranke http://www.natomic.com, je tam aj novsi update hry (1.04 myslim). Ak sa vam nechce cez to forum luskat, poradim nasledujucu strategiu: Spravte si takuto particku - Peter, Zepher a Matthieu. Peter by mal mat vsetky level points v Sharpshooter skill, Zepher v Party Healing a Matthieu v Hand of God. Niektore z nich nie su sice hned pristupne (konkretne Hand of God az od 10. levelu), ale urcite sa vyplati pockat s distribuciou levelpointov az kym sa spristupnia, neminajte ich na ostatne skilly. S tymito troma skillmi (daju sa levelovat az do 30tky, potom vtedy robi Hand of God cca 450 damage) dokazete prejst celu hru. V tretom svete (Mango Republic) sa daju prerozdelit body u Djana, takze spravte to tak, aby ste mali nieco aj v mane (Mana = v podstate action pointy). Od stvrteho sveta, kde by ste mali mat level 30 pre hlavne skilly, davajte levelpoints do Health, budete ho na konci potrebovat ;) Bitky: Matthieu caruje, Peter striela, Zepher healuje. CAsto ich treba rotovat, pretoze damage takmer vzdy znasa prvy. Obcas treba spravit Party Recharge, aby ste mali dost many, resp. action pointov, bez nich nic neuhrate. Hmm toz hlavne zasady, nebudte lakomi a kupujte si nove veci, ak nemate dost $$$, tak si chodte pobit nejaky level viackrat (peniaze sa generuju nahodne za battles). Ak sa zaradite k stastlivcom, co hru uz presli, skuste nove variacie - 3 hunters, 3 mages, naked mages (bez brnenia ;)... P.S. Tuto vecicku som hral dlhsie nez Unreal Awakening a Matrix, a to nehovorim o tom, ze som sa podstatne viac zabaval ;))) FREEWARE RULES!!!

Marco | 27.12.04 v 23:29

Uz som presiel prvu mapu. Bola dobre tazka ale dalo sa to. Ale mam problem na druhej mape. Je tam jedno miesto kde ma nahana jedna biela potvora, ktora ma stretne ked bojujem. Zabije ma jednym pleskom a ja ju zabit neviem...

NecroRaiser | 07.12.04 v 21:45

To jiri:Postrilej je bambitkarem... :-) na maga se ted muzes vykaslat,s nim davej max kinetic shield a chain jen dyz newis coby :-)

Mazda | 29.10.04 v 16:05

Je to prostě vychitaný a ty boje !!!je to dost good hra tak si jí važte

HUPIK | 23.10.04 v 18:25

SSSSUUUUUPPPPEEERRRR!!!

Rosi | 09.10.04 v 22:23

nevi nekdo kde sehnat cestinu?Navic nechapu jak ovladam boj.Dik

jiri | 01.10.04 v 12:56

Cus, jaksi nemuzu prijit na to jakym zpusobem se nici nepratele, uz u tech prvnich pytlich mam problem pouzivam chain a kinetic schild a oni porad nechcou umrit
diky za radu


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce