recenze

The Elder Scrolls: Arena

The Elder Scrolls: Arena

Geniální předchůdce skvělého Morrowindu, který se může pochlubit neuvěřitelnou rozsáhlostí, skvělým vývojem postavy, originálním soubojovým systémem a výbornou hratelností - zkrátka jeden z nejlepších dungeonů celé herní historie!
Ku příležitosti desátého výročí vydání Arény se Bethesda rozhodladát toto dílo volně k dispozici. A že je vám to jméno nějak povědomé? Aby také ne, Arenu sice asi většina z vás nikdy nehrála, avšak jejího "vnuka", výtečný Morrowind, zná dnes snad každý. Nejen zarytí kobkaři u něj trávili, trávía budou trávit desítky či dokonce stovky hodin, unešeni jeho rozsahem, nádhernou grafikou a nepřekonatelnou atmosférou. Většina herních časopislů napsala, že Morrowind se nehraje, ale žije! A tohle platí i v případě Areny, protože, jak brzy po jejím spuštění poznáte, Morrowind je skutečně JEN hodně vylepšené pokračování Dagerfallu, který byl JEN hodně vylepšeným pokračováním Areny. Ale ten prvotní impuls, prapůvodní nápad udělat takovýto skvost, se zrodil zároveň s Arenou, prvním dílem série The Elder Scrolls.

Příběh

Říkáte si, že příběh je jedním z nejdůležitějších prvků rpgéček? To je sice pravda, jenže zde to tak úplně neplatí. Tisíce vedlejších questů, sloužících jen k nabušení a zbohatnutí postavy, vás naprosto odvedou od hlavní dějové linie. Naštěstí se příběh občas sám připomene, takže nehrozí, že byste se ztratili a nemohli zjistit, kde naleznete příští dějový quest. Přesto je příběh velmi dobrý a hlavně výborně podaný - velkou část si vyslechnete (či spíše vyčtete) hned v nádherném intru a další kousky se dozvídáte vždy při plnění dějových questů.

Questy

Jak jsem již řekl, úkoly jsou alfou i omegou Areny. Dají se rozdělit na dvě skupiny - dějové a vedlejší. Zatímco dějové questy jsou do detailů profesionálně zpracovány a čekají na vás hromady informací, hádanek a silných příšer a jejich splnění je pro dohrání nezbytné, vedlejší questy se generují náhodně podle několika různých šablon a slouží "pouze" k zlepšování vlastností a zaplňování inventáře vašeho hrdiny. Teoreticky se můžete hned pustit do plnění příběhových úkolů, ale brzy zjistíte, že nejen, že byste o hodně přišli, ale hlavně vás zabije první silnější příšerka. K malým questům se dostanete kdekoli vě městě jednoduše tak, že pokecáte s nějakým vesničanem a zeptáte se ho, jestli neví o nějaké práci. Většinou odpoví něco jako "Slyšel jsem, že něco potřeboval kovář u Rezavého kladiva na sever odtud".No a pak se stačí vydat do oné kovárny, promluvit s kovářem a ten vám třeba nabídne, že vám zaplatí sto zlatých, pokud mu přinesete balíček z místního obchodu. Kategorií úkolů je celá řada a čím dál jste ve hře, tím větší možnosti se vám otevírají. Zatímco zpočátku budete pracovat spíše jako poslíček, běhat mezi různými místy/budovymi/městy a nosit zásilky či zajišťovat doprovod bezbranným vesničanům, po pár hodinách hraní nebudou chybět takové perličky jako zabití trolla čizáchrana princezny. Úměrně s obtížností samozřejmě stoupá i finanční odměna, takže po donesení balíčku máte tak akorát na nocleh, zatímco při zabití zlé čadodějnice si můžete klidně vydělat třeba na novou magickou zbroj.

Postava

RPG systém je vcelku klasický. Za zabíjení příšer dostáváte zkušenosti a při jejich nahromadění postoupíte na dalšílevel. Odměnou vám bude více životů a několik bonusových bodů, kterými si můžete zlepšit vlastnosti jako síla, výdrž, inteligence atd., snad to všichni znáte. Ty pak mají přímý vliv na různé činnosti, takže například síla vám zaručí větší nosnost a drtivější zásahy protivníka, inteligence drahocennou manu a obratnost ovlivní šanci na zásah. Velmi důležitou roli hraje kromě vlastností také povolání postavy - za čáryfuky jste odkázáni pouze na magii a nějaké slabší vybavení, zatímco za mlátiče si můžete nechat o magii jen zdát, ale zato můžete obléknout i tu nejdrsnější zbroja uchopit i tu nejnebezpečnější zbraň.

Vybavení a kouzla

Obrovitost celé hry se projevuje i u počtu předmětů a kouzel. Nechybí všemožné různě silné lektvary, meče, sekery, zbroje, amulety, prsteny a váš magický arzenál zaplní snad vše od fireballů přes levitaci až po znehybnění. Různorodost válečných pomůcek je zaručena odstupňováním materiálů - druhů mečů jako takových je jen pár (longsword, shortsword, broadsword...),ale vyskytují se v různých úrovních síly dle materiálu a asi je vám jasné, že železný meč nebude mít moc společného s mitrilovým nebo ebonitovým. A co teprve když má nějakou magickou vlastnost! A kouzla? Těch je dostatek z jednoho prostého důvodu - podobně jako v Morrowindu si je můžete "namíchat" dle potřeby zkombinováním různých magických efektů. Fantasii se meze nekladou.

Rozsah

Nekonečné množstí náhodně generovaných "vedlejších" dungeonů spojených s náhodně generovanými vedlejšími questy... No, asi si to domyslíte sami, zkrátka by se to dalo popsat jako "náhodně generovaná hra" :o). K tomu přičtěte stovky měst v devíti různých provinciích a kolem deseti příběhovým úkolů + kobek. S každým vesničanem či měšťanem můžete promluvit, každýmá své vlastní jméno. Ve všech městech je spousta užitkových budov, od kováren přes kláštery a kostely až po magické guildy a hrady. Pokud to někdo někdo projde všechno, tak je machr a může se pochlubit dole na diskuzi :->.

Spuštění a zprovoznění

Já vím, tenhle nadpis asi zní divně, ale tohle je opravdu největší problém Areny. Moderní PC a operační systémy jsou tak trochu o deset let mimo a není divu, že většinou odmítají u takovýchto kousků poslušnost. Já jsem objevil čtyři cesty, jak alespoň částečně rozchodit, leč žádný nebyl úplněstoprocentní. Tak tedy, můžete:

- spouštět hru v DOSovském emulátoru DOS BOX... Návod k nastavení s spuštění je myslím přímo v manuálu hry. Každopádně se mi ani po zdlouhavém snažení nepodařilo vyladit vše tak, aby mi to chodilo plynule, snad budete mít více štěstí ;)

- spouštět hru normálně ve windousech, ale se speciálním nastavením paměti (tohle je tuším pořádně jen v XPéčkách, ale něco podobného je i jinde)

- udělat si bootovací disketu pro DOS s vyhovujícím nastavením paměti + musíte používat nějaký zpomalovací prográmek. Touto metodou je ovšem nadlidský úkol zprovoznit zvukovou kartu, takže pevné nervy. ;-)

- nejlepší způsob - vše je vyřešeno, pokud máte doma nějakou starší 486 nebo Pentium s tehdejší zvukovkou... V tomto případě by mělostačit pustit hru normálně z DOSu a vše by mělo být OK. Jedinou nevýhodou této metody je, že takto staré PC má asi jen malé procento z vás.

Stojí to teda za to?

No, musím upozornit, že vás asi docela zklame vizuální stránka díla. Není divu, deset let je deset let. I když pokud se nepletu, tak třeba Dungeon Master byl starší a přitom působil hezčeji. Zkrátka a dobře, tohle není hra pro dnešní zmlsané hráče, ale pouze pro pořádné kobkaře. ;) A můžu vás ujistit, že nebudete litovat (pokud se vám to podaří za hratelných podmínek rozchodit).

Může se vám také hodit manuál (PDF) a zmíněný emulátor DOSBox. A ještě stránky hry (série The Elder Scrolls).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Jano | 26.01.09 v 15:21

mne sa to podarilo rozbehat cez dosbox - stačí keď presuniete súbor hry ARENA.BAT alebo A.EXE nad ikonu dosboxu na pracovnej ploche a pustíte tlačido myši... a ide to :)... pre tých čo nevedia vyjsť z väzenia - východ je naľavo dole, na otázku nájdete odpoveď v textovom dokumente pri hre v zložke DOC, ale čo som ja skúšal tak vždy to bolo "300"... ak nebudete pri plnení questov vedieť kam máte ísť, alebo kde to miesto hľadať, spýtajte sa niekoho v meste - tí vám to naznačia na mape... veľa šťastia pri hraní naj hry :P

štěpán | 21.01.09 v 14:52

dobrý den,koupil jsem si originál Arenu.Když vyjdu z úvodního dungenu,ocitnu se na místě(píše mi to na mapě) Corten Monk.Už dva dny jdu na jih a stále jsem v Corten Monk.Kde je prosím chyba?

fydo | 26.10.08 v 15:06

www.elderscrolls.com/downloads/downloads_arena-redirect.htm

instalační manuál: www.elderscrolls.com/tenth_anniv/Arena106%20Setup.pdf

Werba | 24.03.08 v 20:42

mohol by to niekto pls opravit?ten link je nefunkcny...dakujem rad by som to vyskusal

knoxana | 06.12.07 v 22:38

Odkaz na stažení je nefunkční

Harry0000000000 | 28.08.07 v 14:50

Zdravím. Mám DOSBox, ale na spuštění Areny používám VDMSound. Vše jde perfektně i bez všelijakého nastavování. Je to plynulé a hudba hraje. Ale, mám problém s myší. Není použitelná. A bez myši toho moc nenahraju. Myslím si, že to není tím programem. Spustil jsem si nějaký exe soubor v adresáři Areny s názvem "mouse", a tam je něco o tom, že mám špatný driver na myš a mám si pořídit nějaký "LOGITECH Mouse Driver Standard Version Release 6.43 ". Byl bych rád, kdyby mi někdo řekl, jak tu myš zprovoznit. Předem díky. Preferuji odpověď na e-mail.

alishka | 13.07.07 v 01:09

odkaz nefunguje

nathaniel | 02.12.06 v 11:00

plz mohl by mi nekdo rict, mam battlemage a kdyz chci estovat tak vzdy zahynu, to musim cestovat jen na kratke vzdalenosti? nebo jak?

MacGyver | 30.08.06 v 09:14

Na stránkách DosBoxu jsou programy ->TOOLS<- . Velmi to zjednoduší spouštění(já používám D-Fend).
Hru zrychlíte zvýšením CPU cycles asi na 9000 .

Nasgol | 11.08.06 v 14:01

Napsal by mi někdo náod jak to spustit přes ten Dos Box pls??

Remus | 29.07.06 v 17:45

Asi jsem totální debil , ale pořád to neumím rozjet . Nemohli byste mi sem někdo prosím napsat co nejpodrobnější návod , jak to v tom dosboxu rozchodit ?

Erik | 18.06.06 v 21:15

NEví někdo, kde jde stáhnout dagerfall?

Milan | 02.05.06 v 19:40

Muzete mi prosim poradit jak cestovat mezi mesty a oblastmi?

Rohan88 | 17.04.06 v 10:59

tak ja se zaptam-Jde zpustit arena na Windows XP??Me to nejak nejde

Martin | 06.02.06 v 20:23

http://www.volny.cz/peteris/arena/

stránka má 5MB

Martin | 02.02.06 v 18:23

v zemi Hammerfell ve městě Rihad jdi za kralovnou, chce listinu, tu najdeš v pevnosti Stonekeep, královna ti místo namaluje do mapy, listina je na ostrůvku západně od vchodu s ghouly. Po přinesení listiny se dovíš o holy a kde hleat první část v dungeonu Fang Lair, v druhém patře podzemí hlídají část hole ohnivý psi. Po získání jeď do Skyrim do města Winterhold. V guldě mágů tě vrchní mág pošle do Fortres of Ice pro tabulku. Po přinesení ti mág poví kde najdeš další část hole v podzemí Labyrinthian. Komplet mapy + strohý návod je ve SCORE 7,8,9,10.

mara | 22.01.06 v 08:54

poslete mi prosim navod jestli najyk mate

Elric | 30.08.05 v 18:17

Hra mi běží v dosboxu pomalu, dá se nějak zrychlit. Zkoušel jsem frameskip a cpu cyclec(nebo tak nějak), ale žádné zlepšení to nepřineslo.

Salegan | 13.07.05 v 12:37

Mě to přes DOSBox pořád nejde spustit :((((

Xty | 10.07.05 v 16:56

Nevíte, jak udělat, aby se mi to tak nesekalo?!?..Když např. chci zmáčknout mapu, tak to musím hodněkrát poklikat, aby se to aktivovalo atd...Celkem na obtíž.:-//

Xty | 10.07.05 v 16:49

Už mi to jede:o)

Xty | 10.07.05 v 07:52

Udělal jsem to přesně podle toho návodu, ale píše mi to Illegal command: a.exe.

Salegan | 09.07.05 v 19:52

Bohužel se mi to pře DOSBox nedaří spustit , i když to tam už mám :(

Salegan | 09.07.05 v 19:24

to grisnakh : musíš napsat "mount c c:\>arena" , cybělo ti tam (stejně jako mě dost dlouhou dobu) ">"

:)

Marťan | 22.06.05 v 20:28

mohl by mě někdo říct jak se cestuje mezi oblastmi?

martin | 16.06.05 v 19:10

navod mam nekde v prvnim rocniku score, mohu naskenovat a nekam uploudnout, tusim ze psal andrew nebo ice

martin | 16.06.05 v 19:05

kdyz jsem kupoval pocitac tak jsem si vzdy nechal ten stary a dnes smazim na 486DX80 s 16MB ram a zvukem GUS, nebo P120, 64ram, GUS PNP, doporucuji kouknout nekam do bazaru a za 300 Kc poridit pentium 1 na 100MHz - 266MHz, nasel jsem i nejcistci isa kartu ultrasound, sice neoriginal gravis, je to mexicky klon amigo ale ovladace gravis ji najdou a je to opravdu pastva pro usi

ramses | 26.05.05 v 07:57

Ako sa mam preboha dostat z toho väzenia na zaciatku? Vzdy ma udrbe nejaky potkan alebo manik.

cube-IQ | 19.05.05 v 18:19

neni na to nakej navod?

grisnakh | 18.05.05 v 21:14

nejak to nemuzu rozchodit sem asi uplnej vymaz,postupoval sem v tom dos boxu tak jak niz radi nejakej typek,napsal sem mount c c:\arena pak sem dal c: no a pak a.exe bububu a nic se nedeje,jak se v tom programu chodi??poradte nekdo!!pls!!!

Spyder | 18.05.05 v 14:18

ked to pustim cez DOSbox ako MXiQ napisal ta cakam a cakam a nic sa nedeje.Neviete niekto cim to je?

gogo | 17.05.05 v 21:54

uz som to vyriesil. dalsia otazka je ci sa to da dohrat z postavou maga?

gogo | 17.05.05 v 19:38

nie je to kvoli tomu ze moja postava je temny elf?

gogo | 17.05.05 v 19:24

preco sa so mnou nechcu npc postavy rozpravat. normalne predomnou utekaju. nechcu ma pustit do obchodu zo zbranami. prosim pomoc.DIKY.

pipes | 17.05.05 v 19:12

gogo: ve městě na tebe taky mohou zaútočit, trpká vlastní zkušenost, když jsem pradala všechny svoje zbraně. A návod jsem nenašla, ale pokud někdo o nějakém, byla bych moc ráda, kdyby sem napsal odkaz... Díky předem

gogo | 17.05.05 v 18:24

utocia aj na vas v meste?

gogo | 17.05.05 v 17:58

neexistuje na to nejaky navod

MXiQ | 17.05.05 v 15:30

DOSBox : po spuštění otevře okno dosu s commandline. je potřeba připojit adresář s hrou jako písmeno (mount c c:\arena), přepnout se (c:) a spustit (a.exe).
To pako: v cele najdeš určitě nejakou zbraň, záleží na povolání postavy jakou. Je potřeba ji dát postavě do ruky : r-klik na tvář postavy (vlevo dole), klik na "next page" a dbl-klik na zbraň kterou si má postava vzít do ruky (nebo vrátit do batohu). Stejně tak i brnění, oblečení, prsteny a krystaly. M.

Spyder | 17.05.05 v 07:48

Zistil niekto ako sa to spusta cez ten DOSBox?Helfnite mi plz.

pako | 16.05.05 v 15:14

to jako budu mlátit jen pěstma v tom vězení mě dostalka náká ženská s mečem

mxiq | 16.05.05 v 12:25

Bethesda uvolnila i Daggerfall, ale po nejake dobe ho stahla ze sveho webu (ma asi 136MB). Mozna to bylo omylem :)), ale stahnul sem to od tam. Pro gogo : kouzla koupis v mages guild (jsi-li clenem tak za poplatek nechas namixovat). Musis si na to najit spravny NPC.

gogo | 15.05.05 v 17:41

ludia co mam robit v meste. absolutne neviem. kde sa daju kupit kuzla?

pipes | 11.05.05 v 19:03

Sosol: Díky, to mě nenapadlo. Už tam řádím... Je to super

Sosol | 01.05.05 v 10:18

pipes: Po prvním dungeonu to po tobě chce cenu kouzel, protože je to taková past na piráty a ty, co mají hru nelegálně. Ti, co ji mají legálně, si přečtou cenu kouzel v manuálu. A ten je stejně jako hra volně ke stažení, odkaz je i dole v recenzi

http://www.elderscrolls.com/tenth_anniv/Arena106%20Setup.pdf

Jednotlivá kouzla a jejich ceny jsou v sekci Copy Protection

pipes | 25.04.05 v 21:24

Dos-Box jsem zvládla, i když to jednoduchý není, ale výsledek za moc nestojí. Nejde mi vůbec bojovat, po tom, co jsem s největším úsilím vybušila všechny potvory v úvodním vězení, tak na mě chce brána vědět, kolik stojí nějaké kouzla, které ale já ještě neumím. Zákys a frustrace :-(

gogo | 10.04.05 v 20:50

da sa to pocas suboja nejak stopnut aby som mohol kuzlit?

OzZ | 15.03.05 v 13:17

nej hra neni k ni co dodavat:o)

Sidemi | 08.02.05 v 18:09

Sorry ale já umim česky.Nejde mi angličtina a nemohl jsem přeložit to co bylo na stráne toho DOS-boxu.Omlouvám se a prosím admini aby moje příspěvky vymazaly.Právě teď se cejtim trapně...
:-)

jakub lachky | 07.02.05 v 16:03

posielam prispevok je to dost dobre

Sidemi | 05.02.05 v 22:59

Vite mi se prestehovaly pred dvoma mesicoma (zaciatok decembru...jezisek,deda mraz,santa claus...)a sotva so domluvil po cesku...bol bych vam moc zavzani

Sidemi | 05.02.05 v 22:46

Ja se moc omlouvat ale ja bet z Ruska a tam mi nemame Aj ale Nj proto a ucit se prvne rustinu pohoda pridajte nemcinu pohoda ale pridajte eszte cestina a anglictina a uz som v ritce k tomu mam strécu z moravy.No chtel som vas poprosit i zaslani DOS-Boxu na e-mail Sidemi@seznam.cz

Thargellor | 11.12.04 v 19:33

Utocis tak, ze drzis pravy tlacitko na mysi, a hejbes mysi jako bys sekal mecem. Originalni zpusob... :-)

PPoe | 07.12.04 v 20:19

Cim se utocí?

Jožo Mrkva | 27.11.04 v 15:39

aho"'j

Sosol | 27.10.04 v 12:31

ohledně češtiny - pokud vím, tak na Arenu čeština není...

ohledně DosBoxu - dá se stáhnout na tomto odkazu

http://dosbox.sourceforge.net/download.php?main=1

pakliže máte windousy (což asi 99% z vás má), tak je to hned ten první odshora

Přímý link na soubor je tento:
http://mesh.dl.sourceforge.net/sourceforge/dosbox/DOSBox0.62-win32-installer.exe

3D | 14.10.04 v 12:10

Neviděli jste někdo češtinu na Arenu???

Hendrek | 13.10.04 v 16:21

dosbox.sourceforge.net
v sekci downloads jsou verze pro ruzne operacni systemy

Kuchto | 13.10.04 v 12:02

Prosiiim neviem ktory mam stiahnut ani cez co ich rozbalit a ked som dajake nasiel neni tam ziadny spustaci subor.... jooj:( co s tym dalej....plsss

Kuchto | 13.10.04 v 11:53

Hendrek: prosim skade si ho stiahol a ktory??plsss...

Hendrek | 13.10.04 v 08:42

Zdar.Stahl jsem si nejnovější DosBox, ale ani tak to nechce jet. Můžete mi prosím někdo poradit jak mam DosBox správně nakonfigurovat?

kuchto | 04.10.04 v 20:29

No ja mam problem to spustit... napiste mi prosim kde presne mam ten DosBox stiahnut, a ktory to je, a ci staci len ten DosBOx... diki...

zajav | 08.09.04 v 18:24

Tak už je to dobré, DosBox to spravil. :-)

zajav | 07.09.04 v 20:20

Nějak mi nejde zvuk ani hudba - zkusil jsem v installu všechny možnosti, ale repráky se mi ozvaly jen jednou jedinkrát při přestupu levelu. :-( Spustit mi to jde sice dobře přímo z windows, ale ještě zkusím ten zvuk s DosBoxem... :-?

Drake | 27.08.04 v 02:32

ja to mel v poho stahl sem si dosbox precet sem si manual nastavil sem to ke sve spokojenosti a uz se spokojene prohanim se svym dark elfem(night blade) po svete areny

gggg | 26.08.04 v 15:00

Ja jsem ten posledni pripad.I kdyz je jeste jedna moznost.Odkaz na Arenu byl na kazdem jenom trosku lepsim serveru o hrach,a koho to zajimalo,uz davno to ma stazene.
btw. proc je nutne vkladat mail,kdyz tam svuj pravy stejne nikdo neda!!!!

Sosol | 26.08.04 v 01:28

Zajímavé.... Už při psaní recenze jsem čekal, že se tady na diskuzi objeví stovky dotazů typu "jak se to spouští".... očividně tu ale nic takového není... takže buď tu máme samé počítačově zručné hráče, nebo tu má každej doma 486ku a nebo jsou všichni líní a když jim to nejede, tak se na to hned vykašlou :o))))


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce