recenze

Secret in the Cave

Secret in the Cave

Po řadě komplexních a hardcore RPG tu zase máme jednu oddychovku. Svižné vylepšování postavy a skvělý soubojový systém, to vše vám zaručí zábavu i pokud nepatříte mezi zaryté příznivce žánru! Objevte tajemství jeskyně!
A máme tu zase jedno rpgéčko! Po řadě poměrně hardcore titulů z rpgmakeru jako Land of Dreams vám přinášíme jednoduché (v kladném slova smyslu), akčně pojaté dílo z českých luhů a hájů. S trochou fantasie by se opravdu tato gamesa dala zařadit mezi arkády, protože by na ni opravdu seděla definice "rpgéčkem říznutý Bomberman" (či freewarový Bombič) . Proč?

Budu vás chvíli napínat, nejdřív si totiž něco řekneme o příběhu. Ten je z opravdu velké části sdělen hráči během prvních dvou minut. Nečekejte nic světoborného - v hospodě si vás vyhlédne jakýsi mocný čaroděj a se slovy "prozkoumej tajemství jeskyně" a bez jakéhokoli dalšího vysvětlení jste jakožto zbrusu nový hrdina přemístěndo bohem zapomenuté krajiny. Po tomto úvodu již o příběhu na dlouhou dobu neuslyšíte a jedinými prvky dokreslujícími děj a atmosféru jsou na některých místech se vyskytující hlášky typu "u zdi leží mrtvola nějakého dobrodruha" nebo třeba "všude okolo jsou otravní komáři". Účel těchto hlášek je naprosto prozaický - grafikaje na tak jednoduché úrovni, že ani nepoznáte, o jakou příšeru se jedná (moje myšlenky po spatření potvory: "Co to sakra je? To je duch nebo kamenný kvádr?"). Někdybyste doopravdy ani nepoznali, jestli se jedná o potvoru nebo nějaký předmět, nebýt toho, že potvory se hýbou. Tohle by ale nevadilo, správný kobkař si na absenci super skvělé 3D grafiky zvykne, ostatně tohle jednoznačně potvrdil geniální ADOM, kompletně složený jen z písmen, který si přesto získal obrovské řady příznivců. Secret in the Cave má ovšem pro zařazení mezi hry, které vlastně ani dobrou grafiku nepotřebují, jednu chybku a to, že je prostě pojato spíše akčně. A akční pojetí právě vyžaduje, narozdíl od hardcoreRPG, opravdu kvalitnější grafiku. Přinejmenším takovou, aby jste se dozvěděli, o jakou příšeru se jedná. Z grafiky to boužel nepoznáte (kategoricky tedy ano, ale ke bližší specifikaci než "čtyřnohé zvíře" či "něco jako zombie" se nedostanete) a příšery nejsou autory pojmenovány, což je opravdu velká škoda. Takhle se při zasažení příšery jen dozvíte, že "Monstrum bylo zasaženo za x životů". Z nějakého nepochopitelného důvodu se nevypisuje žádné jméno, ačkoli by to hraní zajisté zpříjemnilo.

Ale nechme záporné prvky a vrhněme se na světlé stránky hry. Mezi ty patří opravdu promakaný a dynamický styl hry. Tomu chybí k dokonalosti snad jen zmíněné lepší grafické zpracování. Jak jsem totiž již uvedl na začátku, jsou zde přitomny prvky ze skvělého Bombermana (či staršího Dynablasteru). Ale popořadě. Vaše postava je zastoupena několika údaji. Základním je počet životů, ke kterému snad ani není co dodávat. Dalším jsou zkušenosti, které získáváte za zabité příšery a nalezené speciální předměty. Při získání dostatečného počtu zkušeností postoupíte na další level, zvýší se vám maximální počet životů a vyléčíte se. A teď se dostáváme k posledním čtyřem vlastnostem, síla a dosah bomb a magie! K ničení potvor můžete použít buď slabou magii, což je vlastně taková malá střela, která je sice přesná, ale strašně slabá a k zabití potvůrky jich musíte použít strašně moc. Druhou a lepší volbou, která mě opravdu nadchla, jsou bomby. Jednoduše bombu položíte a ta za 3 sekundy vybuchne. Během této dobyse jednak musíte z jejího dosahu dostat a hlavně k ní přilákat příšeru (což není zase takový problém, neboť monstra vás většinou bezhlavě následují). Použití bomby je sicemnohem náročnější, ale její ničivý účinek je opravdu strašlivý. Navíc, při nalézání různých magických artefaktů můžete svou magii a bomby vylepšit a to jak jejich dosah,tak jejich ničivost.

Má vám tedy Secret in the Cave co nabídnout? Jednoznačně! Dynamické a zábavné pojetí soubojů a zlepšování postavy zaujme nejen zaryté dungeonisty, ale zajisté i běžné hráče. Pokud překousnete nepříliš kvalitní grafiku, absenci hudebního doprovodu a trochu špatnou orientaci v jeskynních prostorách, kterou ještě více zamotávají všudypřítomná tlačítka, tajné průchody a teleporty, budete se zajisté bavit. Všechnu výše uvedenou kritiku totiž vyvažuje mnohokrát zmíněný skvělý RPG systém a velikost archivu ke stažení, která je opravdu minimální ve srovnání s 30-ti megovými konkurenčními giganty. Tak tedy, jeskyňářům zdar a dobrou zábavu!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

The_p | 14.09.04 v 20:28

No, je to jednoduche - staci pokracovat v levelech dal a dal a nakonec se dostat do posledniho levelu - neni na tom nc tezkeho :)... - jen se snazit

Lenka | 19.08.04 v 12:13

může mi někdo aspoň trošku poradit, jak tuto hru dohrát? I když prolezu všechno co jde, tak to nemůžu dokončit

The_P | 20.07.04 v 18:55

Jo, na tohle je S.A.Y opravdu hrdý - životy se totiž při sebrání lékárničky generují NÁHODNĚ!!! - přímo se zde nabízí v kritické chvíli save a pokud sebereš málo životů, tak load a zkusit to znovu - ale pak už to není taková sranda :-)...

Czernovski | 20.07.04 v 12:27

Je to prima hra, ale docela dost těžká...
Zvláště mě naštvalo, když jsem měl 2 životy a naleznutá lékárna mi přidala jenom 1...


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce