recenze

Mrtvý drak

Mrtvý drak

Necháte krásnou ženu ve spárech temných mágů a vykašlete se na celý svět? Jako spravný rpg hrdina už jistě instalujete hru Mrtvý drak, abyste mohli vykonat své poslání. Konat dobro v každé lepší fantasy hře! A že vás tento počin bavit nějakou tu chvilku bude.
Jsem na rozpacích, protože vůbec nevím, jak mám začít tuto recenzi. Mrtvý drak je hra s velkým potenciálem, bohužel ovšem zůstala na některých místech úplně nedotažená. Nechci však odradit jediného čtenáře, protože i tak má dost blízko k velmi zajímavému RPGčku. Nebudeme zde nic srovnávat s Ahriman's Prophecy, či Lost Valley, to jsou mezi freeware tohoto typu naprosté jedničky. Víte však proč? Jelikož u nich autoři museli strávit velká kvanta času. U Mrtvého draka mě mrzí to, že zpočátku - v městečku, je grafika naprosto perfektní. Nedá se sice vlézt do baráčků, ale studna, ohníček, povozy, palác, stráže... To vše je super. Nechápu proč, ale do této lokace už se nevrátíme. Vždy se probojujeme někam dál a tam bojujeme. Fakt, že se nikdy nevracíme do lokací zpět, se dá ale přežít, zkrátka jde o trochu akčnější pařbu.

Trochu nyní odskočím k příběhu. Dostali jste dopis, v němž se píše, že se kolem městečka začali zjevovat zlé kreatury a ke všemu byla ukradena kovářova dcera. Jako hrdina a kamarád se rozhodnete vydat po jejích stopách. Zjistíte, že se banda čarodějů snažila oživit draka, aby mohli ovládnout celý svět. Zda se jim to podařilo však nevíte.

Čeká na vás několik graficky nádherně zpracovaných prostředí a dost průměrně vizuálně udělané jeskyně. K těm pěknějším rozhodně patří okolí vesničky, rozsáhlé hluboké lesy, či ledová pláň. Dokonce vás bude čekat akční mezihra, když se budete pokoušet přeplavit na lodi 300 mil. Budete se muset vyhýbat jiným lodím a kamenům.

Proti vám bude stát několik druhů nepřátel. Od obyčejných kostlivců, orků a čarodějů až po tajuplné duchy a hromadně se houfující zombíky. Jak se jim všem ubráníte? Při boji tělo na tělo mečem. Začínáte s dýkou, ale časem najdete pořádný meč. A dál? Kouzly! Kouzla pomalu objevujete. K dispozici máte jednoduchou střelu, která nepotřebuje jako jediná manu. Dále na manu náročná kouzla jako ručně řízenou střelu, či nějakou ohnivou kouli. A nesmím zapomenout na velmi silný prstenec kolem vaší postavičky. Ten ovšem při použití bere vaši životní sílu, takže si jej musíte dobře rozvážit. Energii a magickou sílu si doplňujete lahvičkami. Pokud máte dřevo, můžete například rozdělat oheň, vedle kterého si můžete z nasbíraných bylinek namíchat nápoj doplňující zdraví. Velmi pěkné nápady! A je toho mnohem více. Například krystal regenerující manu, ale na to si přijdete sami.. nesmím také opomenout zmínit brnění, která vám zvyšují životní sílu a amulety urychlující nárůst many.

Mohl bych toho napsat mnohem více, avšak některé chybičky mě dost zklamaly. Například v úrovni, kde musíte přelstít čtyři silné mágy, je chyba. Pokud je přemůžete, nedostanete se z této jeskyně. To řeší jedině uložená pozice od autora, kterou si můžete stáhnout také u nás, a to pod recenzí. A aby toho nebylo málo, tak hned dvě úrovně po tomto levelu se mi při přechodu do úrovně s kouzelníky ztratilo všechno z inventáře, zmenšila se mi síla zpět do původní dvojky jako na začátku a konečně i zdraví šlo opět na stovku. Nemyslím si, že by to bylo naschvál. Hra se prostě nedá dohrát! Někteří kolegové z redakce se mi také svěřili s tím, že se jim hra trhá. Mně běžela v pořádku, ale je vidět, že je trochu nedotažená. A je to taková škoda! Vážně mě tento počin moc bavil. Pevně věřím v to, že autoři čtou tyto řádky a vydají patch, se kterým si budeme moci my hráči v klidu užít hru až do samotného konce..

Dodatek:Save pozice (viz. recenze) [111kB]

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Anteater | 19.04.07 v 10:18

Je to brutal, ale Trials of the Webbed blade... HC RPG

NINJA | 07.11.06 v 20:47

JE to good hra udělal jsem ji po porážce čarodějů jsem si stáhl save a klapalo to dál pak jsem se probojoval až k drakovi a zmáčkl mezerní amulety udělali kouzlo dotek života a hustý drak se rozletěl a já jsem byl ovšem zasažen stoupám do nebe a vidím tam kovářovu dceru no neva sice mě drak zabil ale já zabil jeho vše dobře dopadlo trolové zamkli jeskyni kouzlem a hra je dokončena nechápu poroč někdo říka že je to nehratelný.

Slipy | 02.07.06 v 18:56

normalne asi sem LUMA,dam ulizit!!Vyjede mi tabulka kde si vyberu kam chci aby se to ulozilo,vyberu dam uloz a NIC SE NESTANE!!!!!poradte nekdo ssssiiiiiimmmmmmm

Tiposud | 08.05.06 v 16:56

Já se fakt na to vyseru!!!!!Tohle je nehratelné!!!!Ten bojovník je pomalý jak co si!!!!!Souhlasím z duri,nez ten bojovník nekam dojde tak se stací udelat aj káva!!!!

Lokutus | 11.04.06 v 22:36

NA 3 GHz mi to jde jako mrdka z ksichtu...

Filip Falta | 03.06.05 v 20:40

Gamemaker je pořád ještě mladý program a nesnese hodně aktivních prvků. Hra byla tvořena v GM 5.3. Teď je nejnovější verze 6.1 a zlepšuje se to. GM 5.3 nemá moc rád některé typy grafických karet.
Grafika není vlastní, je stažena z netu, ale je free.
Rozhodně lepší než vysekat z některé hry a vydávat za vlastní. V současné době jsem začal připravovat novou hru, taky rpg. Budu tam mít převážně vlastní grafiku, některou použiju z Draka, měla by být větší volnost a různé nové efekty Doufám, že bude celkově lepší než Drak.

Jasio | 08.04.05 v 21:41

Grafika je stáhnuta s http://www.reinerstileset.4players.de:1059/englisch.htm

jarys | 12.02.05 v 14:15

mi to jede v pohode

duri | 22.01.05 v 10:43

NO JA PROSTE NEMAM TRPEZLIVOST TO HRAT, NIC MOC PROSTE A K TOMU ABY STE SA PANACIKOM PRESUNULY NIEKDE DALEJ TAK TO SI ZATIAL STIHNETE UROBIT AJ KAVU

Dave | 16.01.05 v 13:07

Já neměl nervy to hrát, výpočetní síla mého P4 na to nestačí :-D
A ta grafika je stejně z webu...


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce