recenze

Lovec Krys

Lovec Krys

Dlouho očekávaná prácička, z českých rukou, je konečně zde! Prakticky na každém kroku je znát inspirace z fenomenálního Diabla. Myslíte, že předčí vaše očekávání nebo vás spíše zklame? Tak tohle a spoustu dalšího, se dočtete v naší recenzi.
Abych ale trochu dokončil svou prvotní myšlenku - jistě nyní svůj zrak upíráte na hodnocení a říkáte si, že se titul moc nepovedl! Není to ale až tak pravda, protože autor Jindřich Pavlásek do něj implementoval poměrně spoustu zajímavých prvků, které ale byly pohřbeny, dle mého názoru, poměrně slabou hratelností a stereotypností.

Já osobně jsem si od tohoto kousku sliboval hodně. Od počátku vývoje se totiž vědělo, že půjde o něco ve stylu legendárního Diabla, jenž patří mezi mé oblíbence. Když pak gameska vyšla, u nás v redakci se vedly vcelku slušné debaty, kdo si tento kousek vezme na starosti. Nakonec se štěstí usmálo na mě a já se pomalu ponořil do tajů tohoto kousku. Pokud alespoň trochu sledujete herní scénu, jistě víte, že původní Diablo se vyznačoval naprosto unikátní hratelností a dynamičností, která měla za následek absolutní pocit svobody. Vše probíhalo pěkně v reálném čase a bylo jen na vás, zvážit vaše možnosti. Autor dnešního titulu ale i přes čerpání z toho námětu, zvolil cestu na tahy, což přináší jistá omezení.

V praxi to probíhá tak, že do tahového režimu se celý interface přepne až při soubojích. Do té doby se můžete pohybovat relativně klidně, ovšem narazit můžete na několik slabin. O nich si povíme až za chvilku. V soubojích se proti vám postaví několik krys. Na první pohled nenápadná stvoření ale dokáží překvapit svou silou. V tomhle ohledu mi přijde titul dosti nevyvážený, protože vaše postava je zpočátku dosti slabá, nemáte k dispozici mnoho prostředků na nákupy výbavy a musíte se tak dosti ohánět. Oponenty můžete likvidovat pěkně z dálky, anebo zblízka. Bude skutečně záležet pouze na vás, zda-li si vyberete jako zbraň meč, nebo luk. U druhé varianty ale nesmíte zapomenou na šípy. Zpočátku se prosadit tedy bude dosti těžké, neboť hra vás bude neustále brzdit a budete napadání všemožnou havětí. Celková hratelnost tak nemilosrdně klesá.

Proto doporučuji vyzkoušet tzv. horké klávesy. Jejich rozložení by sice mohlo být lepší, ale na druhou stranu je to jediný způsob, jak si čas u paření co nejvíce zefektivnit. Nenadchnou vás i chyby, jichž je zde bohužel požehnaně. Pokud při chůzi kliknete na zeď, postava se při svém pohybu zacyklí a bude neustále dělat podivné kroky, které (nemáte-li titul uložený), mnohdy vyřeší jen restart hry (klávesa ESC). Preferujete-li meč, tak aby váš protivník pocítil jeho sílu, musíte k němu přijít až prakticky nadoraz, což je mnohdy téměř nadlidský úkol, neboť se často o něco zaseknete. Nejednou se také stane, že vás tyto potvory obklíčí a vám tak nastanou problémy. Doporučuji sbírat peníze a průběžně vylepšovat svou výbavu. Pokud vám obtížnost nesedne, můžete si ji v hlavním menu jemně upravit. Aktivovat si můžete i portál do města. Bohužel všude je znát úděsný stereotyp a zdlouhavost. Hra je rozdělená (podobně jako v prvním díle Diabla) na patra a zde jich je celkově dvanáct. Obdivuji hráče, kteří se dostanou až na samý konec. Já se po téměř třech hodinách dostal maximálně do patra číslo sedm a o to více mě překvapilo zjištění, že jakmile sestoupíte o poschodí níže, do patra nad ním se už nikdy nepodíváte.

Je sice pravdou, že když úroveň pročistíte opravdu důkladně, není se sem důvod vracet, ale přesto by se tato možnost občas docela hodila. Ne vždy se totiž půjde vrátit do města a takto byste mohli být relativně chvíli v bezpečí a promyslet si svou budoucí strategii. Na pestrosti ani moc nepřidá, že všechno, co se zde hýbe, jsou krysy. Jsou zde sice i v upravených verzích, přesto není pochyb o tom, že vám za chvilku polezou tato stvoření pěkně na nervy. Ač mám tedy tento typ her moc rád, musím se přiznat, že mě Lovec Krys zklamal. Na každém kroku je sice vidět autorova snaha o velmi pěknou hru, bohužel tím vším tak nějak utrpěla hratelnost. A ta je nepochybně ten nejdůležitější faktor. Po opravdu důkladném zahrání a dlouhém zvážení, jsem se rozhodl gamesce udělit pěkných 70%, hlavně za to, že se někdo z českých tvůrců pokusil rozvířit stojaté vody Dungeonů a RPG her…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =

hypnotyzer

hypnotyzer | 05.02.15 v 06:01

nadchne i potěší

Milan | 23.09.06 v 18:43

to likandro:dík za odpověď.

Thomas | 10.09.06 v 10:25

Hustý už jsem ve 4 kole a úplně mě to bavý,pařbáááá,ale už je to nějak lehký,mám přes 500 zlata a krysy mi moc životů neuberou jen kupuji lékarníčky a někdy najdu tu výzbroj,je ten začátek byl docela těžký,jinak musím ještě podruhé říct good hra,tahle ha by jsi měla zasloužt 100%!!!!!!!!!!!!

Thomas | 10.09.06 v 08:37

Díky,asi mě to nedošlo:)

Likandro | 09.09.06 v 21:14

To Thomas: Z jeskyně se dá odejít jen v momentě kdy jsi od krys tak daleko že už se žádná nemůže pohnout když stiskneš další tah. Pak je samozřejmě možnost si snížit obtížnost a zakliknout vstup do města během souboje před začatím nové hry, pak to nebudeš muset řešit.
To Milan: K té větičce tam... co sem někde psal... ještě v mírném rozhořčení ^_^... šlo o to že mi pár her tu na serveru přišlo vydatně horších a přitom stejně hodnocených(Light in Darkness, World of Magic...), tak ale to už je teď skutečně jedno.. myslím že hra sklidila úspěch který mohla a který si zasloužila, nemá cenu to tu více rozpitvávat.

Jinak díky za kladné ohlasy ;)

Thomas | 09.09.06 v 19:29

Ale abych nezapoměl je to good hra a je asi nejlepší s českých her!!!!!!!!!!

Thomas | 09.09.06 v 19:27

Dyt to máš ve výuce ne?Tak jestli jsi si to nepřetl tak to je tvoje,tak musíš si dát tu ruku jdi k lékarničce blíž vezmi ji dej do inventáře a klikneš na ni pravým tlačítkem myší a máš to!!!!No tepr jsem to začal hrát,ale nechápu jak mám se dostat sté jeskyně,kliknu na tu mapu a tam se mi napíše:Nyní ne.Krysy jsou příliš blízko.Byl jsem daleko od těch krys,ale stejně se mi to zase napsalo a zůstal jsem pořád v té jeskini,poradte please

Jindra | 09.09.06 v 17:08

Jak se dávaj lékárníčky,je to trošku blbá otázka,ale já to nevím

Milan | 02.09.06 v 09:30

Chtěl bych se ještě zaptat jak mám chápat tuto větu "Byt to na jiném serveru tak nemám namitek"??? Myslím že nejsem sám kdo to nepochopil:-).

Milan | 02.09.06 v 09:18

to:Likandro
Vaše hra byla god a to že se někomu nelíbí je asi vážně jen kvůli počátečnímu dojmu z ovládání a potom už si řeknou že se to nedá ovládat a daj exit.To mě dokáže fakt na...t!Hlavně že to hráli maximálně tak minut!!!Vážně se vám celkem povedla a musím ocenit snahu o vytvoření né hry samotné ale RPG.

Likandro | 01.08.06 v 23:52

No jo... Lidé se zkrátka v názorech na tuhle hru dělí na kategorii která u toho vydržela tak dlouho až se to naučila ovládat a líbilo se jí to a následně na tu co nevydržela soustředěně projít tutoriálem a zapamatovat si ovládání hry.

Ale takový už je zdá se život ;) Třeba příště udělám ovládání více userfriendly aby ti méně schopní lidé nemuseli namahat své mozky.

pos24 | 30.07.06 v 19:58

ja bych tomu dal 1% za snahu

Roman | 09.07.06 v 11:38

Bože co to je za kravinu?

artman | 07.07.06 v 11:22

Ano, mas pravdu..freeware titul by nemel byt srovnavan s komercnim, ale ja to myslel trochu jinak..Priznejme si, ze moc podobnych her na freeware scene neni..Kdyz uz jsou, tak nejsou tak zname..Diablo ale zna kazdy a zakladni myslenku maji obe hry stejne..U lovce me zkalamala zpocatku hratelnost, avsak kdybych mel srovnat primo Diablo a Lovce, tak prave u Lovce by se hodnoceni pohybovalo tak kolem tech 20%, jak si psal..proto jsem se do toho radeji nepoustel.. Ja uz stejne komercni hry moc nehraji, a tak by ani u dalsich her nebylo takove srovnani moc objektivni..Freeware je proste FW! :)

Jinak urcite si me neurazil, kazdopadne co se tyce te moji hry, tak asi za moc stat nebude, :) ale chcu na tom neco zkusit, protoze her jsem hral stovky a uz vim, co bych mohl pouzit, ceho se vyvarovat, apod..Udelat to chcu proto, pac jestli totiz postoupim do dalsich rocniku na vyce, rad bych si toto tema (vyvoj multimedialnich her) vzal jako tema moji diplomove prace...

Milan | 07.07.06 v 10:13

No ale přeci nemůžete srovnávat freeware hru z komerčním diablem nebo jo?Kdyby se freeware hry hodnotili stejně jako komerční tytuli tak potom by museli dostávat tak 20% 10%.No tak doufám že jsem vás předchozím příspěvkem neurazil a moc jse omlouvám.Jo a málem bych zapoměl už se těším na tu vaší hru.

artman | 03.07.06 v 15:37

Tak dovolte, abych na vase slova, jako autor recenze, reagoval.

Milane, mozna tomu neuveris, ale skala meho hodnoceni, ze ktere jsem vybiral, byla opravdu zajima. Zpocatku se musim priznat, ze me tento moc nezaujal..Takove Diablo (se kterym je tento kousek srovnavan) byla pro me jedna z nej RPG her, hlavne pro skvelou sviznost a moznosti. Prave tohle ale v Lovci Krys chybelo a me to trochu zklamalo. Puvodne jsem tomu chtel dat rovnych 50%..Presto vsechno jsem teto hre venoval krasne 4 hodiny a musim rici, ze to v zaveru byl krasne stravenej cas, protoze ja prisel na to, jak efektivne tento kousek hrat a musim rici, ze puvodne slaba hratelnost se nejak zazracne zvedla (zhruba od 4 patra)..Nakonec jsem vytrval a hra se mi i pres vetsi nedostatky zacala libit, po delsi uvaze jsem dal tech 70%...Co se tyce te klavesy "k", tak to mi nefungovalo..V takovych situacich zkousim vsechno a pomohl bohuzel jen restart :/

Likandro: jinak dekuji i za prispevek autora, akorat mi neni jasne, jak mam chapat vetu "Byt to na jiném serveru tak nemám namitek."? :)

Jinak opravdu nevim, jestli bych vytvoril takovou, to muzete posoudit nekdy v budoucnu, az nejakou hru skutecne vytvorim..Rohodne to ale nebude hned RPG, mam chut zkusit neco jednoducheho, napady bych i mel, jen je potreba ziskat nejake ty zkusenosti! :)

Likandro | 27.06.06 v 22:37

Jako autor hry se mi hodnocení celkem líbí.. Být to na jiném serveru tak nemám námitek. Vlastně bych je neměl mít ani zde - to si nemůžu dovolit =).
Ale k věci... Milane... Jak vyplývá z poslední věty recenze, tak za to že je to české rpg jsem dostal právě oněch 70%, jinak by to bylo míň ... To že autor recenze by takovou hru neudělal není podstatné - pravidla kritiky to říkají celkem jasně. Hra chybky má... Jak jsem už podotkl 70% je tak akorát... jen jak jsi řekl... nekoresponduje to asi trošku s ostatními hodnoceními, ale to vždycky záleží na autorovi recenze... zkrátka někomu stačí míň, někomu ne... někdo si toho moc slibuje, někdo nečeká nic a to vše se pak odrazí na hodnocení... a přece se nebudeme rozčilovat kvůli recenzi, že?

Likandro | 27.06.06 v 22:35

Jako autor hry se mi hodnocení celkem líbí.. Být to na jiném serveru tak nemám námitek. Vlastně bych je neměl mít ani zde - to si nemůžu dovolit =).
Ale k věci... Milane... Jak vyplývá z poslední věty recenze, tak za to že je to české rpg jsem dostal právě oněch 70%, jinak by to bylo míň ... To že autor recenze by takovou hru neudělal není podstatné - pravidla kritiky to říkají celkem jasně. Hra chybky má... Jak jsem už podotkl 70% je tak akorát... jen jak jsi řekl... nekoresponduje to asi trošku s ostatními hodnoceními, ale to vždycky záleží na autorovi recenze... zkrátka někomu stačí míň, někomu ne... někdo si toho moc slibuje, někdo nečeká nic a to vše se pak odrazí na hodnocení... a přece se nebudeme rozčilovat kvůli recenzi, že?

milan | 27.06.06 v 16:30

Tak za prví nevim kde autor týhle recenze sebral to že když jakmile se postava zacílí a začne dělat ty podivný kroky tak musíte dát restart hry když stačí zmáčknout k (kolo)a postava přestane.za druhý hra si zaslouží víc procent minimálně 80 už aspoň za to že je to České akční rpg které má solidní délku a vcelku lepší než třeba pán kouzel.chtěl bych vidět autora týhle recenze jak udělá lepší hru než tohle.I když není grafika super tak na freeware to stačí a krysi sou dobrý a dokonce tam sou i krysi který nevypadaj jako krysy tak nevim proč se mu protivili.Doufám že sito přečte a nesmažeto.
P.S.Nic proti němu nemám.


galerie

Lovec Krys Lovec Krys Lovec Krys Lovec Krys Lovec Krys