recenze

Iter Vehemens ad Necem

Iter Vehemens ad Necem

Nenechte se odradit nic neříkajícím latinským názvem této hry. V překladu totiž znamená „Bolestivá pouť na smrt“ a skrývá se za ním nekonvenční, leč velice návyková hra na hrdiny, jež vás na několik hodin naprosto odřízne od okolního světa.
Kvalitních RPG titulů je na freeware scéně zoufale málo, a tak hráčovo srdce zaplesá, když se mu do rukou dostane alespoň něco na úrovni. U tohoto žánru nejde, na rozdíl od akčních či jiných her, ani tak o audiovizuální zpracování, bombastickou grafiku plnou ohromujících výbuchů, dechberoucích efektů a navíc podbarvenou velkolepou orchestrální hudbou, jako spíše o příběh a hlavně o hratelnost. U freewarových RPG titulů toto platí dokonce dvojnásob, a tak se stane, že i graficky nevýrazná hra bez hudebního doprovodu či zvuků dokáže hráče upoutat na židli po několik dlouhých hodin.

Jistě jste se dovtípili, že mluvím právě o dnešní hře, kterou sami autoři zkráceně nazývají IVAN :). Tato hra totiž neoplývá ani úžasnou grafikou, ani hudbou, ale to, co ji nad tyto nedostatky povznáší, je právě její hratelnost! Nejde zde dokonce ani o příběh: Jako domorodý vesničan kdesi v pralese, živící se dvanáct hodin denně česáním banánovníků, jste předvolán před vrchního správce kolonie a vaším úkolem je dostat přes moře dopis určený dalšímu vysoko postavenému člověku. Problém ale je, že moře je zamrzlé a žádná loď nemůže vyjet, a tak se musíte vydat na nebezpečnou, monstry hemžící se cestu podmořským kanálem.

Na rozdíl od konvenčního RPGčka zde bohužel odpadá často milá povinnost výběru postavy a nabušení svého avatara charakteristikami a dovednostmi a naopak jste rovnou vrženi do hry. Po svém boku máte domácího mazlíčka, který vám bude nějakou chvíli pomáhat v boji. Jistě vás udiví, že se hra ovládá jen a pouze klávesnicí, což je možná trošku škoda, ale rychle si zvyknete. Jen si musíte zapamatovat několik nejdůležitějších klávesových zkratek a můžete se směle vrhnout za dobrodružstvím. Co vás ale jistě, stejně jako mě, naprosto ohromí, je propracovanost systému vývoje postavy a jejích možností. Bojové dovednosti se vám vylepšují v závislosti na tom, jakou zbraň používáte, a bonusy dostáváte nejen na zbraňovou kategorii (meče, halapartny, sekery), ale i na zrovna používanou zbraň samotnou. Činností, které vaše postava může vykonávat, je opravdu mnoho. Od modlení se ke svému bohu, aby vám nahradil amputovanou končetinu, přes zacházení s různými magickými předměty až po vyrývání značek do země a ani zde výčet zdaleka nekončí. Váš hrdina musí také jíst, občas se i napít léčivého lektvaru a dokonce, když je otráven, může ze sebe dostat jed zvracením :). Hlad není radno podceňovat, ale v tak nehostinném prostředí, jako je podmořský tunel, se budete muset často živit i mrtvolami nepřátel. Ti se také velice různí a vaše zbraň potká mnoho duchů, kostlivců, přerostlých pavouků, rostlin, šakalů, hadů a jiných nestvůr, než se dostanete na konec hry.

Jako v každém správném RPG nechybí samozřejmě ani v IVANovi obligátní vybavování vaší postavy nejrůznějšími doplňky, od brnění až po magické prsteny, a celkové množství předmětů, kterými se můžete ověšet, je ve hře opravdu hojně. Navíc je do hry implementován prvek, na který nejsme u freewarových her zvyklí a který jen přispívá k celkové kvalitě hry. Jedná se o rozdělení těla vašeho hrdiny na několik částí, takže klidně můžete přijít o nohu či ruku, ale i s tímto handicapem můžete ve hře pokračovat – i když bez nohou můžete pouze čekat na smrt vyhladověním :). Kapitolou samo o sobě je ukládání hry, či spíš její neukládání. Když totiž zemřete, nemůžete již pokračovat a všechny vaše uložené pozice jsou smazány. Autoři tento krok však zdůvodňují tím, že je potom hra mnohem zajímavější a napínavější, jelikož každý krok vašeho avatara může mít fatální následky, podlě mě to však jen zvyšuje již tak vysokou obtížnost hry, což je možná jeden z mála mínusů. Když však zemřete, nezoufejte, nezmizíte beze stopy z povrchu herního. Vaše dosažené skóre bude uloženo a vy budete mít vzápětí možnost překonat ho dalším pokusem s jinou postavou :).

Na závěr vždy patří shrnutí, a nyní tomu nebude jinak. Iter Vehemens ad Necem, jak už napovídá volba názvu, je hra svým způsobem dosti originální a mezi freeware tituly ojedinělá. Je to hra, která vás dokáže pohltit, pokud se jejímu kouzlu podvolíte a nebudete hledět na zastaralé, leč detailní grafické zpracování a odpustíte jí absenci zvukového doprovodu. Pro všechny příznivce tohoto žánru je naprostou povinností, i když začínající erpégéčkař by mohl mít problémy právě s její obtížností…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

Maniak | 24.08.08 v 21:15

Moc pekny.

ferry | 27.12.05 v 04:16

prosim vas co mam delat jsem uplne na zacatku a nemuzu vejit do toho tunelu help pls :-(

tygr tygrovatej | 13.11.05 v 18:31

Mě to de hrát.

Ondrejs | 27.08.05 v 11:26

Opravdu škoda :-)

Gewain | 30.06.05 v 14:11

Jenom škoda, že to nejde hrát - hlásí to, že chybí nějaký soubor.


galerie