recenze

Diver Down

Diver Down

Originální RPG se zajímavým a netradičním příběhem, který zaujme snad všechny příznivce žánru - po ztrátě paměti se v moderní zbroji a s hi-tech vybavením probouzíte uprostřed fantasy světa na úrovni středověku...
"RPGéček" na freeware scéně moc není a počet titulů zařazených do této sekce nejen u nás na Freegamu nedosahuje závratných výšin. A když už se přeci jen nějaká ta hra na hrdiny objeví, dost často jde o další poměrně neoriginální výtvor z oblíbeného RPG Makeru. Nebudu tak asi lhát, když řeknu, že každý trochu odlišný kousek do tohoto žánru spadající je nemalou skupinou hráčů vítán jako boží smilování. Diver Down sice není úplně čistokrevný originál, neboť byl vytvořen na enginu Verge2, a tudíž se možná brzy dočkáme dalších podobně zpracovaných games, ale každopádně se jedná o zajímavé vybočení z RPG-makerovského stereotypu. Nutno také říci, že na rozdíl od konkurenčních titulů nezakládá své kvality na rozvoji a nabušování postavy, nýbrž na výborném a tajemném příběhu, který vás sám o sobě přinutí dosáhnout konečného rozuzlení.

Říkal jsem, že příběh je skvělý a tajemný? Věřte nebo ne, je tomu tak. Není totiž zdaleka podántak tuctově a prachobyčejně jako spousty jiných. Na začátku se nedozvíte kroměspousty otázek a nejistot téměř nic. Trochu sice napoví intro, ve kterém zjistíte, že na jižním kontinentě světa Minduul zuří války mezi tamějšími řády. Nevíte ale kdo jste, jaký je váš úkol ani co se vlastně děje. Probouzíte se totiž po ztrátě paměti uprostřed katakomb starého hradu a vaši minulost vám připomíná jen málo věcí. Pouze útržkovitě si postupně začínáte vzpomínat na střípky událostí minulých. To vše je ještě umocněno prolínáním fantasy světa na úrovni středověku s vyspělými až sci-fi technologiemi, kterými disponuje váš hrdina i vaši záhadní pronásledovatelé. Scenáristická zdatnost tvůrců je navíc umocněna úžasnou atmosférou tvořenou tématickými ručně kreslenými scénami, temnou hudbou a občas také velmi zajímavými citáty. Vše působí jako v nějaké výborně napsané knize, od začátku téměř do konce bádáte nad vaším skutečným posláním a hnacím motorem není hledání lepšího vybavení a skillování vašich postav, nýbrž touha přijít celému příběhu na kloub. Když jsem již nakousl RPG systém a vývoj postav, tak musím říct, že ten je poměrně zklamáním. Hra na něm sice není založena, ale přeci jen by si jisté vylepšení zasloužil. Souboje jsou vcelku nudné, pokud jste již pár rpgéček hráli, budete se bohužel cítit jako doma. Zlepšování postavy je taktéž celkem nezáživné, takže opravdu upozorňuji - pokud se vám nechce vše číst a toužíte spíše po svižné řežbě bez příběhu s cílem nabušit si panďuláka a vykosit armády příšer, jste opravdu na špatné adrese. Všudypřítomné texty jsou skutečně nutností, pokud je jen "přeskočíte", nic z tohoto díla mít nebudete! Nutno také říct, že abyste všemu porozuměli, musíte být v jazyce anglickém dostatečně zdatní. Vše je napsáno velice kvalitní a čtivou, leč docela obtížnou angličtinou, a i já jsem musel občas louskat význam některých sousloví.

Jak jsem už řekl, nečekejte od této gamesy to, co většinou od her očekáváte. Pomalu odsýpá, rpg systémi souboje jsou nepříliš zábavné a grafika je až na nádherné kreslené scény poměrně tuctová. Pokud ale patříte mezi správné milovníky fantasy a RPG, vše vám bohatě vynahradí výborná atmosféra a netradiční, skvělý příběh!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

Louda | 03.09.06 v 18:39

U jednoho stromu se ozyva pipání. Okolo toho musíš běhat až z něj pták vyletí a poletí k dalšímu stromu doleva. Tam to zase zopakuj a on pak vletí do prázdného domu. Dál to zvládneš :)
Jinak tuhle všem doporučuju, rozhdoně nejlepší freeware RPG co sem kdy hrál.

Patejl | 21.06.06 v 13:16

Ty knight of Castel jsou na severovychode v horach.jak se staci nahore reka,tak tam je schovana jeskyne.Vni jdi hned doprava a nahoru a jsi u nich.Ale porad mi kde najdu to vejce modryho ptaka.V baru rikaly ze ho najdu kolem meste na strome. Ale porad ho nemuzu najit...Predem děk.

Ajgor | 15.11.04 v 09:57

Ted jsem docela daleko ale zas sem se zasek. Mam dopis od starosty v Emilu a mam najit Knighty of Caste nebo tak nejak. bylo tam ze vychazeji jenom sem tam ale kde je mam najit abych jim to predal??? do te vezky na severu uz jit nemuzu protoze tam zabednili ty dvere a toho "pritele" co byl chvilku se mnou uz jsem zabil. Pomozte nekdo!!!

Sosol | 12.11.04 v 22:14

Koním se musí dát tráva, pak se na ně dá dát sedlo a nasednout. Někde v té lokaci jsou taková políčka vysoké trávy (myslím severovýchodně), ta se utrhne a dá těm koním....

Ajgor | 12.11.04 v 14:58

Poradte mi prosim - zasekl jsem se hned jak jsem vypadl z toho hradu u koni. Rika ze nemuze odejit. Jak mam nasednout na kone popr. co jineho musim udelat abych se dostal z toho mista??? Je to hned na zacatku.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce