recenze

ADOM

ADOM

Ancient Domains Of Mystery, jak zní celý název toho dungeonu, je stejně jako gameska Dark Wood provedena z ASCII kódu. Každý jednotlivý znak představuje jednu postavu, či objekt. Skutečně jde o velmi propracované RPG, které toho nabízí opravdu hodně.
ADOM je zkratka pro Ancient Domains Of Mystery a v určitých kruzích je to pojem. Přesto není jisté, jestli má v dnešní době ještě naději na úspěch. Autor hry se totiž úplně vzdal jakékoliv grafiky (hra probíhá v módu ASCII znaků, kde jednotlivé znaky představují objekty a postavy), zato více propracoval RPG část. Pro svou postavu máte na výběr z deseti ras a dvaceti povolání. Váš počáteční výběr výrazně ovlivní jak atributy a dovednosti, tak i vybavení, které do začátku hry dostanete. Jinak je hra typický dungeon - ve městě dostanete úkoly a vyrážíte bojovat s nestvůrami, hledat poklady atd.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

jendal | 13.08.09 v 23:53

Do smrti smrťoucí asi budu Adom považovat za nejlepší, přesněji řečeno za nejhratelnější gamesu všech dob. Nejenom rpg, ale vůbec. Grafika není všechno a ten, kdo uznává jen moderní nabušený "filmohry", neví, o co přichází. No nic, ulevil jsem si:-)

Mngwa | 15.01.09 v 19:26

No timto hodnocenim u me duveryhodnost freegame o nejaky ten bod klesla. Adom je nejlepsi RPG co jsem kdy hrala. Pritom to ma asi 2MB, neuveritelne..

streetsnake | 28.12.08 v 18:04

To je strašný.Všechny ty možnosti hry mě tak nadchly,že jsem si ADOM stáhl a bez pročítání manuálů začal hrát.Po proklikání se tvorbou postavy (která připadá i mě-morrowind pařícímu RPGčkáři neskutečně rozsáhlá) jsem se octl kdesi na mapě sestávající ze znaků.Prošel jsem pár políček a ejhle,první battle.Ocitám se v boji (nepřátelé budou asi ta žlutá kolečka),přibližuji se k nepříteli a sotva se k němu dostanu,zdrtí mě hláška You are dead!Kašlu na ADOM!Pozěji se opět k ADOMu vracím,lačný neskutečně rozsáhlé RPG pařby.A celá procedura se opakuje (až na to,že mám jinou rasu,jiné skilly,jinou barvu očí a vlasů,jiný věk,jiný životní příběh atd.).TAK CO MÁM,DO HÁJE,DĚLAT?????

Zmok | 01.05.06 v 01:35

Po Morrowindu nejlepší RPG co jsem hrál. Hutná atmosféra zatuchlejch kobek, kosení stovek nepřátel, nebo zas frenetický úprky přes celej level když něco nevyjde - ADOM má skvělou atmosféru. Ale lehká hra to teda neni.

GreatLama | 08.01.06 v 13:37

Kdyz to vidim, tak me ihned napada souvislost s NetHackem... je ho take mozne hrat jako ascii a podobne jako toto se vyrazne odlisuje od vseho co sem kdy hral... :)

Krtech | 07.01.06 v 20:20

tuhle hru jsem hral asi 6 let ruzne verze je skvela rozsahla a tesne pred dohrani jsem se dostal 2* posledni orb jsem nebyl schopen sebrat doporucuju vsem kdo radi cistokrevne RPG

malik88 | 20.07.05 v 03:51

vidim ze mnoho lidi v adom veri. i ja verim a verte i co dosud neverite. adom je dokonala hra ktere ve vas budi naprosto vsechny emoce, ktera vas ztotozni s vasim hrdinou, ktera vam ma co nabidnout. komukoli kdo si mysli ze ma neco nahrane s chuti poslu na me nejaky lepsi kontakt pro vymenu zkusenosti a rad. neznalcum vrele doporucuji. nebojte se naucit se adom =)

Tomas Taubinger | 22.04.04 v 11:08

Tem, kterym tato hra hodne dala, se stavte na lide.cz Nedavno sem tam zalozil forum o Adomu. Zatim se to rozjizdi, takze bych byl rad, kdybyste se se mnou podelili o vase zazitky. Ja sam sem touhle hrou unesen a rad vam dam par rad... Pro ty, co tuto hru jeste neznaji je tu oficialni stranka www.adom.de

Jirka Fux | 05.04.04 v 17:19

Jojo. Adom je strašně promakaná věc. Na netu jsem si sehnal jak se dají dohrát všechny konce a všechny možnosti a jsou tam takové pakárny, že bych na to snad nikdy nepřišel. Každá věc tam má svůj smysl, důvod své existence. Můžete se stát Bohem Chaosu, skutečným Bohem Chaosu nebo ho porazit jakožto champion of law nebo neutrality a podobně. Nehledě na spoustu dalších speciálních questů (např. zabít Filka, porazit Emperor Molocha), souvislotí, narážek a skrytých příběhů (např. kniha, kterou musíte donést šílenému bardovi, záleží na vaší inteligenci, schopnostech a povolání, nejlepší je číst ji s megadrsným bardem...). Prostě skvělé. Obrovské množství tajemství hře zůstává, protož se zatím nikomu nepodařilo je odhalit. Prostě skvělá zábava!

McWOLF | 19.07.03 v 16:03

Jednu chybku preci jan ADOM ma...
Nejsem sice zadny RPG cucak (dohral jsem Chaos Strikes Back s jednou postavou), ale v ADOMu porad tuhnu a hra se neda sejvovat. To cloveka brzy otravi porad hrat znova a desetkrat se probijet pres prvniho bosse a pak skapnout u druheho. No nic, treba jste vetsi machri...

Eiji Wolf | 03.02.03 v 12:48

ADOM je fajn hra. Myslim si ale, ze pro cloveka, co ma pristup na internet je lepsi nejakej MUD... osobne se mi moc libi Lost in Time... grafika neni, presto je to perfektni hra. Zkuste si to. http://lostintime.mudy.cz/

Honza_L | 19.12.02 v 15:46

Jsem rad ze u nas taky nekdo pari ADOM, ale obavam se ze nas je strasne malo. Ale naprosto souhlasim s RoyaLem. Atmosfera a zabavnost hry nemusi stat na grafice. Ja sem vyrostl na textovkach od FUXOFTu a nedam na ne dopustit.

RoyaL | 12.11.02 v 22:10

...taky jsem tomu neveril, ale pote, co jsem se prokousal skrz manual a zjistil, jak se co dela a nedela, me to fakt chytlo. Vo grafiku vubec nejde, navic si myslim ze ASCII model hry rozviji fantasii a kreativnost....

Lukas | 10.11.02 v 16:50

Mas recht, ja sam jsem s ni stravil cele tydny, mozna vic, cisteho casu, kdyz jsem ji paril pod Linuxem ;-)

Petik | 04.11.02 v 11:50

Chtel bych jenom podotknout ze ADOM je jedna z nejlepsich her vubec. A mozna nejlepsi RPG na PC co znam.
Duvodu je tolik ze je snad ani nedokazu vyjmenovat.
Jen nektere : KOMPATIBILITA, PLATFORMOVATELNOST, NAROKY, HRATELNOST, ZABAVA, .....
To ze hra nema grafiku neni vubec na skodu ba naopak. Kdo znate AD&D nebo DraciDoupe urcite vite o cem je rec :)))
Ta hra je super a ja bych ji dal 99% a to jen proto abych mel rezervu do budoucna :)
Ten kdo ma rad fantazy a venuje nekolik hodin na to aby proniknul ovladani a pochopil zakladni pravidla. A pak mozna dalsich dalsich spoustu dnu na objeveni vychitavek v povolani a rasach nebude nikdy litovat. Jenom mi reknete ktera dnesni "grafikou nabouchana" hra ma nekolik set druhu priser ?? Zadna, vetsinou se daji spocitat na prstech. Ubohost dnesnich her , jejich hloupe pribehy, a nemozne zapletky (samozrjme neplati o vsech) jsou nahrazovany GRAFIKOU ktera ma pozadavky na hardware a stejne je to jenom stupidni kresleny film.

Proto vsem doporucuji ADOM je fakt cool -Petik


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce