recenze

TVMAN

TVMAN

Že jste již dlouho nepotrápili tu věc, co vám hnízdí v lebce? Čtěte tedy dále a nepozastavujte se nad nezvyklým grafickým zpracováním, protože tahle česká novinka je naprostá pecka. TVMAN přináší hardcore zábavu ve stylu her z dob ZX Spectra se vším, co k tomu patří.
Předem bych chtěl upozornit lidi, kteří si myslí, že hry ze ZX Spectra nemohou být zábavné, aby urychleně klikli na tlačítko „homepage“ a k této recenzi se nevraceli, neboť pro ni nejsou dostatečně vyzrálí. Abyste mi rozuměli, nechci vám tvrdit, že se máme vzdát technických možností dnešních her a vracet se do počítačového pravěku jenom proto, abychom si vychutnali ty největší herní lahůdky, to je totiž očividný žvást. Mám na mysli to, že dnes vychází strašná spousta her, které jen kopírují a snaží se zakládat na osvědčeném nápadu někoho jiného, přičemž většina z nich bývá zpravidla pochopitelně nudná. Problém je v tom, že dnes je tolik snadné ukrást cizí nápad, ukrýt ho do pěkné grafiky a takovýto hybrid vypustit do světa, což dříve nešlo ze dvou důvodů – za prvé nebylo tolik her, které by se daly kopírovat, tudíž vznikalo víc originálních her, a za druhé nebyly takové možnosti pro grafiku a zvuk, takže hry musely být postavené na vynikající hratelnosti.

Dobře, nebudu vám již hustit do hlavy svoje retro úchylky a ukážu vám, kam jsem mířil. TVMAN je jedna z nejúžasnějších logických bludišťovek, jaké jsem kdy hrál a zároveň disponuje zvuky ála commodore a ultra low-res grafikou v podobném stylu, jen osvěženou modernějšími efekty. Najdete v ní všechno, co má správná bludišťovka mít – různé druhy potvor, záludné pasti, zapeklité levely, různé sbírací bonusy a v neposlední řadě také časový limit.

Ale vrátím se tedy ještě o kousek zpátky (taková retrospektivní recenze, na začátku vyvozuji závěry a až pak se vracím k herním principům:-) - vaším úkolem je samozřejmě dostat se ze začátku levelu k východu, v čemž vám brání relativně mnoho věcí. Konstrukce levelů je většinou záměrně alespoň trochu matoucí (nicméně nijak přehnaně, hrát se to dá), navíc z daného levelu vidíte vždy jen malý výřez, nestojíte-li zrovna na poli s jakýmsi okem, které vám dovolí mít trochu větší přehled (ovšem jen z toho jednoho pole). Kola jsou plná potvor, to se dá konec konců čekat. Výhoda je, že je zabíjí stejné věci jako vás, kupřikladu dvě zelené kostky naproti sobě je rozmáčknou stejně snadno. Problém je, že ne všechny samozřejmě do takových míst vlezou. Těch pastí je mimochodem taky dost velké množství a užijete si s nimi spoustu legrace, věřte mi. Nechybí ani standardní labyrintová výbava, jako jsou například různobarevné klíče, pistolka na jedno použití, či bomba. Méně standardní jsou modré blesky, které vám doplňují energii – ta totiž ubývá s každým vaším krokem a musíte si ji hlídat stejně jako životy, což činí hru občas velice drsnou. O bonusech typu tabletka LSD se radši ani zmiňovat nebudu.

Zřejmě vám již došly dva fakty: TVMAN je hra zábavná a hra extrémně obtížná. Nevím, jestli je to způsobeno umem autorů, nebo je to jen štěstí, ale zábava je tak skvělá, že když po dvacáté hrajete to samé kolo a téměř u konce s radostí hupsnete přímo mezi dvě zelené kostky, které vás následně rozdrtí, zasmějete se s intonací hodnou masového vraha či šíleného vědce (hodně šíleného) a hrajete znovu a znovu. Jednoduše řečeno, mohl bych tu psát ještě další stránku a přesvědčovat vás o tom, jak je TVMAN skvělá hra, ale to by bylo zbytečné. Pokud vás doteď TVMAN nezaujal, běžte pryč, nemá to cenu. Pokud vás však neodradí vysoká obtížnost a rádi si zahrajete na hardcore hráče, neváhejte a stahujte, další takovýhle výkvět tu nejspíš dlouho nebude.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

Scofield | 22.01.09 v 03:28

respekt:
* za hudbu - nezdá se to, ale je tam necelá hodina fakt výborný retro hudby - sice nemá různé moderní efektíky, není vyfiltrovaná v ProTools, ale to, co má je nápad a originální melodie, které nejsou závislé na technickém zpracování
* za originalitu - nedokážu jmenovat jinou bludišťovku, která by kombinovala nestvůry, posouvací předměty, klíče a pasti typu zelených kostek :-)
* za práci - určitě to stálo mnoho úsilí udělat engine a navrhnout 15 levelů
* za konec - je opravdu vtipný a stojí za to, aby ti, kteří TVMANa dohrajou, si ho nechali pro sebe ;)

Patolog | 27.05.07 v 21:39

Zbožňuju tyhle oldschooly :)))

janela | 22.11.06 v 15:54

hrůza

survik1 | 14.11.06 v 15:00

Zřejmě proto, že jako extrémě obtížné to nebude hra ne pět minut.

Chjoodge | 14.11.06 v 12:32

Dobrá hra a pěkně napsaná recenze. Jen mě trochu překvapilo, že autor uvádí "extrémní obtížnost" jako plus - u mě to třeba byl právě ten faktor, proč jsem hraní TVMana nevěnoval víc času..

nooly | 13.11.06 v 12:52

toz pekne dekujeme, hezka recenzka, moc potesila, takove zadostiucineni po tech peti mesicich prace =)

Vozka | 12.11.06 v 15:10

Hodnocení nad 60% uvidíš většinou proto, že se snažíme recenzovat jen ty lepší hry a rozhodně to neděláme jen proto, aby byly hry stahovanější - v recenzi se až na vyjímky (v nášupu to bývá problém kvůli délce) vždy dozvíš proč hra dostala takové hodnocení. Stejně tak tady - TVMAN ode mě dostal 92% protože je úžasně originální, grafika je sice na první pohled velice jednoduchá, ovšem nepostrádá efekty, které jí vdechují život a kromě by se do hry jiná nehodila. Hudba je super, zpracovaná tak, že zní opravdu jako ze SID čipu, a i přesto velmi dobře zkomponovaná - doplňuje atmosféru a neruší. No a o hratelnosti by se dal napsat román - hra má nekonečně mnoho možností, v podstatě všechny levely se dají udělat několika způsoby, v každém z nich potkáte nějakou novou featurku, která vás nepustí ze židle, a to i přes to, že jsou všechny levely až hardcorově obtížné.

Doufám, že těď mě již chápeš. Respektuji, že pokud nemáš zálibu v logických hrách, resp. v bludišťovkách, nemůže tě TVMAN oslovit, ale na druhou stranu bys měl respektovat, že ne všichni mají stejný názor jako ty a že i když ty ho neoceníš, je to špička v žánru.

Jeff | 12.11.06 v 14:10

absolut blbost, nechápu jak autoři recenzí dávají všem hrám tak velká hodnocení, že bych někde viděl někde podprůměrné hodnocení? Ne. Všude maximálně nad 60% a jednou za uherskej rok 50 a kousek %. Děláte to jen proto aby si lidi ty hry stáhli


galerie

TVMAN TVMAN TVMAN