recenze

The Underworlds

The Underworlds

Fantasy karetní hra, která neodradí, ale zaujme ? Hra jednoduchá přesto hratelná ? Grafika krásná, nikoliv odpuzující ? Nestačí ? Pokud ano, zapojte mozkové závitky, naskočte na draka a vzhůru za dobrodružstvím...
The Underworlds - Podsvětí - tajemný název, navozující na první pohled takovou tu hardcore RPG atmosféru. Už vidím skalní bijce dungeonů, kterak připínají opasek s dvojitou sekerkou u pasu, nasazují zdobenou helmici, do pravé dlaně vkládají ocelovou kouli na řetězu a do druhé masivní štít s dračí hlavou uprostřed. Jak romantická představa… Ale zpátky na zem. Můžeme si klidně odepnout, co jsme si připnuli, můžeme uvolnit dlaně od zbraní, a jediné, co bych doporučil ponechat na původním místě, je helma. Ta nám ve hře The Underworlds bude imaginárně chránit náš mozek, který budeme celkem vzato při hraní této logické pecky potřebovat.

Autoři z Morphosis Enteractive pro nás dnes připravili – dalo by se říci – klasickou karetní hru, která se sice tváří jako ohromné RPG, nicméně k RPG má asi tak daleko, jako čerstvě utržená švestka ke slivovici. Hra po spuštění (bez nutnosti instalace) určitě překvapí detailní, dalo by se říci až profesionální grafikou, u freeware her zas tak často nevídanou. Samotný herní princip však jakoby se ocitl mimo rámec již zmíněné grafiky, hra je totiž velmi jednoduchá. Zvolíte si jeden ze čtyř herních módů (v podstatě jde o větší či menší počet jednotlivých herních kol) a tydýt tadááá za dobrodružstvím. Na obrazovce se objeví pět karet, které má virtuální soupeř k dispozici, a jedna karta, kterou máte k dispozici vy. Je třeba říci, že během celé hry máte k dispozici 25 náhodně generovaných karet, přičemž na každé kartě je opravdu hezky vyobrazena nějaká ta fantasy postava (nebo příšera) včetně číselného vyjádření její „síly“. Vaším úkolem je prostě a jednoduše označit myšítkem jednu ze soupeřových karet, která se "postaví" té vaší. Stisknutím tlačítka "attack" vaše postava imaginárně "zaútočí" na protivníka a vyhrává samozřejmě ten, jehož karta má vyšší hodnotu = "sílu". Vyjádřením vašeho malého vítězství je bodík na vašem kontě. Pokud jsou všechny karty protivníka silnější než ta vaše, lze použít funkci "next hand", kdy se stávající karty protivníka nahradí nově generovanými. A tak válčíte dokud vás čas i další limitace nezaženou do kouta, poté pohlédnete na skóre, a pokud máte více bodů než protivník, nastává čas radovánek.

Abychom to neměli zase tak jednoduché, atakují nás ve hře hned tři stress faktory. V první řadě máme počet kol omezený naším výběrem na začátku hry (3-15-30-chaos). V druhé řadě máme časový limit na výběr karty protivníka, kterou postavíme kartě naší. 30 vteřin a dost. A v neposlední řadě i limitovaný počet "next hand" výměn protivníkových karet za nové.

Autoři označují svou hru jako "karetní bojová hra", která je velmi jednoduchá a mohou ji pařit pařánci a pařani od 10-ti let výše. Zpočátku jsem si při hraní opravdu připadal spíše jako zástupce naší mladé generace, neboť něco tak jednoduchého by určitě zvládl i pětiletý prcek. Lehká skepse však s přibývajícími minutami mizela, až jsem se do hry celkem hutně zabořil. Tím hlavním faktorem, který mne nutil hrát tuhle záležitost dále a dále, nebyla jen velmi hezká grafika, ale skvělá "motivační" hratelnost. Prostě se už nemůžete dočkat další vygenerované karty a vzrušeni čekáte, jakáže to postavička na vás vystrčí svůj nos a jakpakže bude silná. Suma sumárum... v jednoduchosti je síla.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

CyberMageFroll | 14.10.05 v 16:26

Sice graficky pěkně udělaná, ale přece jen pouze infantilní hříčka. Ale jinak bych vyjádřil obdiv autorovi recenze, protože odhadem ve věku 10 let není jednoduché takovou recenzi napsat. I když se na hodnocení této hry hodně projevil jeho velmi nízký věk.

JS | 05.05.05 v 23:55

Jo jo, mravenci jsou gooood :-)

cartman | 05.05.05 v 15:41

http://www.freegame.cz/game.php?id=1295
toto je lepsie a isto zabavnejsie

PFprofesor | 04.05.05 v 16:37

kdyby tam udělali multiplayer tak by to bylo o 50% lepší takže asi 60% :P

PFprofesor | 04.05.05 v 16:36

zaujala mě celkem příznivá recenze a grafika tak sem to stáhl začal to hrát a celkem mě to zaujalo začal sem se i bavit ale po 30 minutách sem to vypnul a smazal s tím že se to šíleně opakuje a je to nuda kdyby aspoň tvůrci tuhle grafiku dali do něčeho zajímavějšího kdybych to hodnotil já tak by to mělo slabých 40% za grafiku

Josef Sábl | 04.05.05 v 00:38

To je teda ptákovina :) zpracování je sice pěkné, ale ta hratelnost... pche. Je to jenom větší bere, že se s tím vůbec někdo dělal.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce