recenze

The TunnelMan

The TunnelMan

Dostanete svého hlavního hrdinu ze zapeklitého tunelu? Musíte přitom vysbírat všechen dynamit poházený po herní obrazovce a to i s detonátorem. Je zde ale malý zádrhel, každá zeď, kterou podejdete spadne. Pokuste se to zvládnout.
Z hlediska světové evoluce to není zase tak dlouho. Počítače PC neměly tehdy žádné uživatelsky "přívětivé" operační systémy jakými jsou dnešní Windows. Jejich obsluhu zajišťoval v oněch časech jiný operační systém, jmenoval se MS Dos a oproti Windows měl řadu výhod, ovšem museli jste s ním umět pracovat. Všechny operace se v MS Dosu totiž zadávali pomocí příkazů s volitelnými parametry jako např. příkaz pro zkopírování souboru: "COPY C:\GAMES\KAMIL.TXT C:\KAMIL\KAMIL.TXT"...

Nedávno jsem našel na internetu archív s freeware hrami pro MS Dos a tam gamesku The TunnelMan. No a protože Windows ještě umí některé dosovské aplikace spouštět, můžete si ji zahrát i na svých počítačích s wokny. Pokud máte rádi důmyslné logické gamesky, bude se vám The TunnelMan jistě líbit. Vzdáleně je podobný legendární klasické hře Lode Runner z osmibitů od vývojáře jménem Douglas E. Smith, ale daná pravidla jsou zde zásadně jiná. Žádnou starší ani novější gamesku se stejnými pravidly jsem nikdy nikde neviděl, řekl bych proto, že jde o velmi originální kousek, což v dnešní předimenzované záplavě remaků jistě potěší každého uvědomělého hráče.

O co jde? The TunnelMan je gameska, v níž ovládáte jakéhosi horníka (ačkoliv ten sympaťák tak příliš nevypadá) a musíte ho dostat z tunelu - tedy přesněji řečeno ke dveřím s nápisem EXIT. Po cestě plné žebříků ovšem musíte sebrat detonátor a všechen dynamit poházený po herní obrazovce. Pokud tak neučiníte, exitové dveře vás nepustí do dalšího levelu. Vysbírání zmíněných "věcí" bude často vyžadovat zapojení vašich mozkových koleček - ve hře je totiž jeden stěžující prvek - každý blok zdi, který podlezete či podejdete, spadne. A tak je nutné přemýšlet, jak jít, aby jste si neodřízli cestu, protože, přiznejme si, z mnoha cest ve hře často není návratu a nelze je bohužel opakovat, vždy je pak nutné restartovat celý level. Pokud ale vše zvládnete, pokračujete do dalšího a ještě složitějšího kola.

The TunnelMan vznikl v roce 1994, je spustitelný i na starých 286kách, používá VGA grafiku a zabalený zabírá jen asi 125 kB. Grafická stránka není bohužel nijak silná a zvuky jsou na tom stejně. Důležitý je zde však nápad a hratelnost, vždyť jde přeci o logickou hru a ne o nějakou moderní 3D střílečku. Jestli si chcete zapařit něco, co má smysl a něco, co má svoje vnitřní kouzlo, je The TunnelMan adekvátní hrou. Stahujte.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

viky,********,050, | 05.10.07 v 15:25

jaksamas,moj,mikulas,************************************, čau,miki,už,som,zaťebou,plakala,*,2007,14/15,*,


galerie

The TunnelMan The TunnelMan The TunnelMan The TunnelMan The TunnelMan