recenze

Tetris Adventure

Tetris Adventure

Remake klasické logické gamesky Tetris. Tentokrát ale s řadou módů, inovací, prémií, rozdílných herních kýblů, sad kostek i muziky běžící na pozadí. Původní Tetris je zábavný, ale Tetris Adventure ho ještě o kus překonává.
Můj otec je poměrně dost archaicky založený člověk - rád sleduje filmy pro pamětníky, kouká na dokumenty o historii, nejraději pracuje rukama (čím větší dřina, tím ho to více baví) a neuznává novinky či pokrok vpřed. Nejvíce ze všeho nesnáší počítače a to, že u počítačů se sourozenci vysedáváme, bere jako flákání (i přestože se se sourozenci počítači živíme) a nejraději by nás viděl, jak se dřeme při nějaké náročné fyzické práci, případně plníme jeho rozkazy (tak jak tomu bývalo kdysi ve dvacátých či třicátých letech minulého století, kdy rodiče synům nakázali a ti to bez odmlouvání splnili). Jenže doba pokročila, naštěstí... Přesto, co jsem zmínil, i můj otec zná počítačovou hru tetris. Zaznamenal ji a když jsme byli malí, občas ji s námi dokonce hrál na videohrách (a to už je u něj, co říct). Proto si myslím, že je jen málo lidí, co by hru známou jako "tetris" nikdy neviděli nebo by o ní alespoň neslyšeli...

Původní Tetris vznikl v roce 1985 v tehdejším SSSR na tamním počítači Electonica 60. Jeho autorem je Alexej Pajitnov, ale protože v SSSR neexistovali tehdy softwarové patenty, gamesku začali předělávat jiní programátoři na všemožné ostatní softwarové a hardwarové platformy a dnes lze tetris najít v mnoha provedeních snad na všem, co má displej nebo monitor. Většinou sebou ale tyto klony původní gamesky nepřináší žádné inovace. A tak i když jde o velmi návykový logický rychlík, lze se ho do určité míry "přejíst" tak, že se stane velmi stereotypním. Inovačním směrem se rozhodla vykročit gameska známá a distribuovaná pod názvem Tetris Adventure, kterou bych vám zde dnes chtěl představit...

Autorem tohoto softwarového produktu Tetris Adventure je Simon Meglic a gameska se mu povedla, to se musí uznat. Základní úkol hráče zůstává stejný jako v prapředkovi dnešního remaku. Z padajících kostek máte za úkol sestavovat řady, které následně zaniknou a zmizí. A to pořád dokola, čím více jich postavíte, tím jste lepší. Přitom se ovšem zvyšuje rychlost padání kostek a někdy přibývají i nové řady kostek od spodu tzv. herního kýble.

V Tetris Adventure má hráč na výběr několik herních módů. Pokud zvolíte mód Tetris Nostalgia, tak si můžete zahrát tetris, jak ho znáte - tedy v podobě naprosto nejklasičtější. Mód Tetris Adventure je však již inovační. Během hraní se vám některé kostky mění na bonusy, které (pokud zničíte řadu, v níž se nachází) znamenají nějakou prémii (kladnou či zápornou) - např. alkoholový element způsobí, že kostky se vám budou různě vlnit atd. Kromě běžného klasického tetrisu lze v obou zmíněných módech hrát i Pentix, což je v podstatě to samé, jen budete mít k dispozici až pět kostek. V jednom z módů je hra rozdělena na levely, kdy v každém z nich se mění nejen tvar herního kýble, ale také herní kostky, herní pozadí i druh bloků, z nichž je herní kýbl postaven. Máte vždy předem určeno, kolik je nutné postavit řad, aby jste postoupili do dalšího - trošku jiného a složitějšího levelu.

Během hry je možné nastavovat všemožné věci - k dispozici je 30 sad kostek, 30 sad zdí (bloků) na sestavení herního kýble, 300 pozadí a na 60 MIDI songů hrajících na pozadí vašeho snažení. K tomu všemu je ve hře navíc k dispozici i level editor k tvorbě nových vlastních úrovní. Grafika hry běží v rozlišení 1024x768 a celé toto dílko je nadmíru povedené i zábavné, proto ho doporučuji k vyzkoušení všem a to bez výjimky. Stahujte!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

iraci vianna | 13.02.09 v 17:12

sim

norb france | 04.11.07 v 00:42

bummmm


galerie

Tetris Adventure Tetris Adventure

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce