recenze

Tag: The Power of Paint

Tag: The Power of Paint

Některé hry jdou svou vlastní cestou, podobně je tomu i u dnešního počinu, který není zatížen žádným mnohokrát propíraným tématem. Namísto toho se pokouší ohromit parádní hratelností a množstvím skvělých nápadů. Tohle prostě musíte zkusit.
Jak jste možná vydedukovali již z úvodu a možná také z okolních obrázků, dnes tady máme něco opravdu výjimečného. Vždy když se objeví nějaká netradiční hra, je to pro mě důvod k radosti, a přestože se někdy jedná o naprosto nehratelné počiny, občas se najde něco co posune vnímání her blíže k umění a přinese skvělé nápady s vytříbenou hratelností. Nebudu vás dlouho napínat a rovnou prozradím, že tentokrát se to skutečně povedlo a byla by obrovitánská škoda takovou hru alespoň nezkusit. A oč že vlastně běží? V podstatě hrajete za bezejmenný charakter, který se musí nějakým způsobem dostat k portálu, jež vás přesune na jiné místo. Zde by se dala vysledovat určitá podobnost s Portalem (samostatná modifikace k Half-life 2), ale tím také veškerá podobnost končí. Pohybujete se v šedivém a tichém městě, kterému očividně chybí barvičky, ale nebojte se že budete obarvovat baráčky jen tak. Zde totiž musíte zapojit šedou kůru mozkovou a využívat barev tak, abyste se dostali k portálu. Každá barva má totiž jiné vlastnosti, takže budete muset vhodně kombinovat a také přemýšlet kudy by se dalo k cíli dostat. Bohužel variabilita barev je poměrně malá (pouhé 3) a nebýt nutnosti kombinovat tak by to hratelnosti ubralo, takto je to ještě relativně v pohodě.

Ke zpracování hry nemám nejmenších výhrad, grafika je povedená, ovládání intuitivní, prostě vše jak má být. Obtížnost postupně vzrůstá, ale není to nic přehnaného. Občas se vám sice stane, že budete chvíli tápat kudy dále, ale stačí se pořádně dívat kolem sebe a hned na něco přijdete. Jediným podstatnějším negativem je tak pro mě poněkud nevyladěná náročnost, kdy potřebujete relativně slušný hardware, jinak se můžete setkat s občasným škubnutím a z toho vyplývajícím pádem či jinou chybou. Bohužel se také na některých konfiguracích objevují grafické bugy, u mě na HD2600Pro bylo všechno v pořádku, ale na Nvidii9500 nebylo krom pozadí vidět vůbec nic, možná je to jen věcí ovladače grafické karty, možná ne, každopádně hru vyzkoušejte a uvidíte. Za sebe mohu říci, že se jedná o zatím největší překvapení letošního roku, a vůbec bych se nebál hru navrhnout na logickou hru roku, ale na to je přeci jen ještě brzy.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 10.06.17 v 16:24

zajímavě zpracované


galerie

Tag: The Power of Paint Tag: The Power of Paint Tag: The Power of Paint Tag: The Power of Paint Tag: The Power of Paint