recenze

Sploidz

Sploidz

Logické rychlíky jsou kapitola sama pro sebe. Kombinují přemýšlivou hratelnost s testem hráčových reflexů a proto často svou úspěšností převálcují i nejlepší AAA střílečky. Jedním takovým rychlíkem je i Sploidz, a tak se nebojte kliknout a posoudit jeho úspěšnost sami.
Jádro hratelnosti je totálně profláknuté a neoriginální – hrajete s barevnými „kameny“, přičemž když se dostanou tři kameny stejné barvy do horizontální či vertikální řady, vybuchnou. To jsme již viděli mockrát, jenže o to nejde, protože to jsou právě detaily, které dělají logické rychlíky tak návykovými. Mimochodem hra končí stejně jako v tetrisu – když už kameny nemají kam padat. Ale to předbíhám, vraťme se tedy k tomu, jak hra začíná. Na „podlaze“ hracího pole leží pár kamenů a vy myší určujete, kam spadne ten další, přičemž žádný pomalý tetrisový sestup se nekoná – jakmile kliknete, kámen na ono místo skočí. Vy se musíte co nejrychleji zbavovat kamenů, protože odspoda jich každou chvilku přijede nová řada. Jednoduché. Až na to, že vaším hlavním úkolem není udržet se co nejdéle, ale nechat občasně se objevující vybuchnout kameny s písmeny a složit tak slovo „sploidz“. Vzhledem k rychlosti přibývání kamenů v pozdějších fázích hry je pak velice jemný předěl mezi pokusy o co největší kombo a o co nejrychlejší odbourání kamenů, které vám stojí v cestě k písmenku. No a tím jsem vám vlastně udělal výtah z hratelnosti, protože to je přesně to, co dělá ze Sploidz návykový logický rychlík.

Pak hra samozřejmě obsahuje pár obligátních bonusů jako bomba či speciální barvy kamenů, ale to už jsou jen jemné doplňky. Ne, Sploidz opravdu není nijak originální hra, ale velmi kvalitně zpracovává osvědčený princip, a to v tomhle případě docela stačí. Grafika je velmi slušná, ačkoliv ve srovnání kupříkladu s Bejeweled má ještě trochu co dohánět. Zvuky jsou velmi dobré, já osobně bych uvítal něco trošku agresivnějšího, ale je to konec konců logická hra, a tak by zvukový doprovod neměl být rušivý. Co už ale nepotěší je absence hudby, ta Sploidz vyloženě chybí a dovolil bych i říct, že její absence výrazně zkracuje herní dobu. Ano, herní princip je zábavný, ale ony nevtíravé zvuky začnou působit po chvíli trochu fádně a hra tak jaksi ztrácí šťávu. Nepotěší ani fakt, že Sploidz má jen jeden herní mód, který sice zábavný je, ale po chvíli prostě omrzí. Ano, celkově je to pěkná hra, ale trpí několika neduhy, které ji zbytečně degradují a já se obávám, že proti shareware velikánům jako Bejeweled či Luxor prostě nemá šanci.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =


galerie

Sploidz Sploidz

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce