recenze

Sphere

Sphere

Logické hry jsou většinou méně oblíbené než třeba hry akční či sportovní. Je to zapříčiňěno tím, že logické hry jsou určeny pro úzký okruh lidí. Avšak občas se objeví hra, která zaujme hráče jakéhokoliv vyznání a jednoduše ho pobaví. Přesně toto je případ svižné logické hry Sphere!
Sphere neboli česky koule, dává tušit, že hra se bude točit především kolem tohoto geometrického útvaru. A ne jen kolem jednoho. Na výběr máte ze šesti prostředí (box, classic, matrix, machine, buildings a galaxy), lišící se jen a jen vzhledem. Každé z nabízených prostředí přináší 11 úrovní, takže se rázem dostaváme k lehce satanistickému číslu 66, což zaručuje, že se u hry budete bavit dlouhou dobu. Jaký je tedy princip hry? V každém kole jsou rozmístěny koule. Vy je musíte všechny dostat pryč. Pokud by někdo hledal Pacmana, je na omylu. Vždy musíte jednou koulí zničit tu druhou stejného vzhledu. Pokud se ale dotknete koule jiného vzhledu, okamžitě ovládáte tu druhou kouli. Tímto přemísťováním musíte koule různě kombinovat tak, abyste co nejrychleji zničili všechny přítomné koule.

Zatím se na tom nezdá nic těžkého, ale až si to zkusíte v praxi, okamžitě změníte názor. Navíc na každou úroveň máte pevný časový limit 60 vteřin. Pokud nestihnete celou úroveň vyklidit ve stanoveném čase, končíte a musíte kolo rozehrát od začátku. Někdy se ale, při styku s odlišnou koulí, nepřenese ovládání na vedlejší kouli, ale na tu, co je na konci řady, což vám značně znesňadňuje situaci. Toto se děje podle mě neznámého vzorce, ale nějaký princip v tom určitě bude. Jakmile zlikvidujete v celé úrovni všechny koule jednoho druhu, změníte se na zvláštní kouli-ducha, s níž si můžete vybrat, do jaké koule vstoupíte.

Celá hra je udělaná ve velice hezké 3D grafice. Koule jsou opravdu kulaté a jejich textury jsou prostě skvělé. Ani čtvercová hrací plocha není pozadu, a tak opravdu vypadá k světu. Zvuková stránka hry je taktéž na vysoké úrovni. Hudba je rytmická a není nijak vlezlá, přesto víte, že tam je.

Teď bych měl mluvit o negativech hry. Jenže o tom se mluví těžko, když žádné nejsou. Vytknul bych snad jen malý počet úrovní a nepřítomnost editoru. I přesto se budete několik hodin náramně bavit, ale i proklínat nemilosrdný čas, který vám vypršel těsně před poslední koulí. To je k negativum a vlastně k celé hře vše. Přeji příjemnou zábavu na dlouhé hodiny a spoustu nervů, protože je budete skutečně potřebovat!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =


galerie

Sphere Sphere Sphere

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce