recenze

Smart Neural Chess

Smart Neural Chess

Osm řad, osm sloupců, dvě silné armády a bojiště, nad nímž se vznáší pach krve. Co dodat? Snad jen, že královská hra v jednoduchém, ale praktickém provedení je na světě. Pokud vás zajímá více, určitě čtěte dál…
Máte rádi šachy? Jestli vaše odpověď zní ano a vy patříte mezi ty, kterým visí plakát Kasparova nad postelí a nemohou se nabažit bitev na kostkované šachovnici, tak čtete tu správnou recenzi, té správné hry. Šachy jsou hra velmi stará a její kořeny sahají do Indie, pravděpodobně mnoho staletí před naším letopočtem. Má právo na to být starožitností s velkým ES, ale hra králů je přesto důkazem toho, že když je něco zajímavé a oblíbené, zub času nemá šanci. Šachy tu byly, jsou a nepochybně budou a to v nejrůznějších podobách.

Jednou z nich je i ta virtuální, čehož je hra Smart Neural Chess zářným příkladem. Je jednoduchá, praktická a k soupeři samozřejmě nemilosrdná. Autor dnešní gamesky si pravděpodobně nechtěl lámat hlavu s novou a zajímavou logickou hrou, a proto vsadil na jistého koně a pustil se do programování šachů. Enginů je na internetu k dispozici spousta, nic originálního se stejně nedá vymyslet, protože pravidla jsou pevně dány mezinárodní šachovou asociací, a proto je cestička k cíli přímo vydlážděná. Jenže. Náš programátor si zajisté také uvědomil, že šachových her je celá spousta, tudíž mu nezbylo než se inspirovat dobrými nápady a pokusit vydělat na tom, kde jiní udělali chyby.

Samozřejmostí, ve hře Smart Neural Chess, je výběr hracích stran a stupně inteligence, kterým bude váš imaginární soupeř oplývat. Stupnice má celkem pět příček, ale pokud skutečně nepocházíte z genů výše zmíněného Kasparova, tak si dobře zahrajete pouze v případě prvních tří obtížností. Dále je zde samotné prostředí, na kterém se hraje. To není vůbec kontrastní, zato působí klidně na psychiku a grafika figur je detailní. Sice nemůžete měnit barevná schémata, ale myslím si, že to ani příliš neschází. Hlavním kladem je totiž něco jiného. Správná byla autorova domněnka, že konkurenční programy jsou často buďto příliš velké, anebo komplikované na ovládání. Udělal proto hru, jež je přehlídkou jednoduchosti a funkčnosti zároveň. Žádná instalace, žádné menu, žádné zapisování souřadnic klávesnicí. Ne, celé Smart Neural Chess jsou pouze jeden soubor .exe (velikost pouze 0.2 MB) bez zbytečností kolem. Hra běží ve volitelném okně a vše se ovládá jen a jen myší. Nádhera.

Co se týče samotných šachů a jejich pravidel, tak prostor vyhrazený pro tuto recenzi by těžko stačil na hrubé seznámení s nimi. Pokud nevíte, jak se šachy hrají a chtěli byste si stáhnou dnešní hru, tak si můžete podrobná pravidla přečíst zde! Pak už nezbývá, než začít odvěkou bitvu a dát svému protivníkovi vypočítavý ŠACH-MAT. Hodně štěstí.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Martin | 13.02.05 v 22:12

Na rozdíl od jednoho z předřečníků mě "herní síla" programu zcela uspokojuje, skončil jsem u čtyřky. En-passant jsem vyzkoušel - funguje, a co se týče přeměny pěšáka rovnou na dámu, hold věží si zkrátka umatovat protihráče neskusíte. Akorát jsem nepřišel na to, jak se mění strany.

lukas | 07.06.03 v 20:19

Bol som milo prekvapeny a ocenil by som ak by podobnych amesiek bolo viac.

Ondřej Pohorský | 30.05.03 v 19:31

Díky, Karle, za chválu. Máš pravdu, Freegame.cz je na špici a podobných perfektních her tu bude čím dál víc.

Pavel Háse | 28.05.03 v 12:25

Zajímavé, ale slabé. Herní síla může uspokojit jen příležitostné hráče. Pro nás klubové hráče tam chybí minimálně možnost nastavení tempa hry, nikoliv jen level podle hloubky propočtu. Také by asi vadilo, že při proměně pěšce staví automaticky dámu. K vyzkoušení en-passant jsem se nedostal. Příjemná ale může být ta velikost.

Karel | 28.05.03 v 07:20

Male rychle a pro hru s pocitacem perfektni!Podle me je tenhle program a ten o tech ovcich to nejlepsi co ste sem dali!Gratuluju Ondreji!!!! Freegame.cz vladne!!!!


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce