recenze

Šachdam

Šachdam

Šachy zná každý, tedy měl by znát každý. Dámu? Tu by měl znát skoro každý. A Ovečky? Ty neznám, takže je znát nemusíte, ale poznáte. Proč tu mluvím o třech hrách? Tentokrát tu totiž máme hned tři gamesky v jednom balení.
Šachy, kouzelná to válečná strategie, „hra králů“ nebo to také můžeme pojmenovat jako část herního balíčku týmu Real Idea, který jsem si „vzal na paškál“ právě teď! Co se v tomto balíčku kromě zmíněných šachů ještě nachází? To už z předešlého textu jistě víte také - přeci Dáma a Ovečky. Kterou hrou začneme? Asi žádnou, podíváme se na to jako na celek…

Pravidla všech těchto her asi znáte, až na ty Ovečky. Ty jsou v tomto balíčku asi takový bonus, protože to je nová a málo známá hra. Jejich pravidla jsou jednoduchá. Proti sobě stojí ovečka a čtveřice vlků. Cílem je pro hráče s vlky zahnat nebo obklíčit ovečku tak, aby nemohla nikam utéct. Pro ovečky je důležité prokličkovat mezi vlky na protější stranu herního pole, tedy do míst, ve kterých vlci začínali. Ti jsou sice čtyři, ale mohou se pohybovat jen dopředu; ovečka je jedna, ale za to se může vracet. A zbývá už jen prozradit, že se vlci i ovečka mohou pohybovat jen šikmými směry. Pravidly ostatních her se tu nebudu vůbec zaobírat. Je ale dobré, abyste věděli, že (jak někteří z vás možná vědí) Dáma se může hrát dvěma způsoby: Pěšáci mohou být ve dvou nebo ve třech řadách. Je logické, že seskupení ve třech řadách s sebou nese kromě většího počtu figur i vyšší obtížnost. A právě oba dva tyto způsoby nabízí i následující provedení. Záleží jen na tom, co si kdo v nastavení zvolí. A když už jsem u toho nastavení, neměl bych zapomenout na možnost zvolit si podobu figur. Výběr je docela slušný.

Velkou výhodou je i přítomnost jedné novinky, jež je sice jen ve hře Šachy, ale to zase tak nevadí. Jmenuje se to editor tahů. Ten vyvoláte klávesovou zkratkou Ctrl + E a co že to vlastně je? No, vypadá to jako ovládací panel třeba od takového videa. Nic? Nenapadá vás nic? Je to dobrá „machrovinka“. Díky ní se totiž můžete vracet o libovolný počet tahů zpět a hrát od vrácené pozice nebo se jen dívat, kdy a kdo udělal jaký tah. Další „vychytávkou“ je přítomnost funkce uložit/nahrát. Nechybí tu ani možnost rozdat si to s někým po síti a ostudu nedělá ani audiovizuální stránka.

Blížíme se ke konci. Pokud vám z recenze není něco jasné, nahlédněte do složky tohoto herního balíčku. Najdete tam totiž podrobnou nápovědu zpracovanou jako webové stránky, které jsou mimochodem velmi pěkně zpracované. Jen škoda, že nápověda není součástí celého programu, ale je zvlášť. Také jistě nepotěší, že celý balíček je určen minimálně pro dva hráče, protože hraní proti počítači tentokrát k dispozici není. Nevadí, i tak si tohle dílko zaslouží uznání a autoři respekt. Takže se připravte, bitva černých figurek proti světlým může opět začít…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

agy | 15.10.05 v 23:16

čaves


galerie

Šachdam Šachdam Šachdam Šachdam

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce