recenze

Rock'n Bolt

Rock'n Bolt

Předělávky her jsou celkem v kurzu. Proč tedy nepřidat další. Jedná se o remake slavné hry známé zejména z platformy C64, i když originál vznikl ještě o dva roky dříve. Radiouhlíkovou metodou se nám podařilo zjistit, že hra byla původně vyrobena již v roce 1983 :-). Jak dopadl facelift pro současné počítače? Směle dále...
Původní gameska těšila srdéčka majitelům prastarých televizních konzolí. Byla natolik úspěšná, že se dva roky na to (1985) začala prodávat verze pro hvězdný Commodore 64. O co ale ve hře jde?

Jakási blíže nespecifikovaná stavební společnost si vás najala na těžký úkol. Jako specialista na výškové práce máte vyřešit problém uvolněných nosníků, kynklajících se kdesi v oblačných výšinách nedostavěných mrakodrapů. Za úspěšné splnění úkolu je ochotna zaplatit nemalý peníz a protože jste na tom finančně ne zrovna dobře, plácli jste si a vyšplhali až na samý vrchol torza stavby. Ty legrační tmavé flíčky pod vámi nejsou blešky, ale auta jedoucí pár o set metrů níže, než kde se nachází vaše studeně orosená zadnice.

Přesné znění vašeho džobu zní: přivrtej traverzy tak, aby se po nich dalo bezpečně přecházet. Zní to prostě, ale najít správnou polohu, zvláště ve vyšších levelech, to bude chtít jistou dávku představivosti a uvažování. Takže popis bychom měli a jak pak dopadlo zpracování?

Originální tvář hry byla provedena v isometrickém 3D zobrazení (pokud někdo neví, co to ošklivé cizí slovo znamená, tak je to takové to ze shora a ze strany; příklad: Transport Tycoon, Rune Sword, I have no Tomatoes apod.) v barevnosti odpovídající své době. Době, kdy se na nějakou tu krychli místo vytexturované zaoblené hlavy nekoukalo. Dá se říci, že do jisté míry i dnešní remake je v iso-3D, ale již zpracovaný moderními grafickými instrukcemi. 3D prostředí si také žádá své, co se výkonu PC týče. Zatímco původní verzi stačilo 8-bitové srdíčko tlukoucí na doslova pár MHz, dnešní doba je nenažraná. Zkoušet hrát na stroji horším než 1 GHz může buď masochista, nebo člověk s dostatečnou trpělivostí. 3D je holt 3D a žádá si své.

Hudba? Je. Taková ta hravá, jakou známe (staříci) z dob dřevních. Zvuky obstojné, ovšem zde bych jen poznamenal na adresu budíku, odměřujícího čas. Když dojedete level, zbylé vteřiny se promění v body, ovšem za strašného kraválu, připomínajícího přeplněný buffer myši (takové to domácí vrčení).

Co se týče hratelnosti, dá se. Chce to chvilku zvykat si na pohyb postavy, ale to je, řekl bych, v cuku letu. Horší je to se zábavností. Možná je to jen mojí zhýralostí, ale hra mě po 2. levelu začala nudit. Není to prostě ten pravý žánr pro mně (nikdy jsem neměl rád Sokobany a podobou verbež) ;-).

Závěrem bych tuto hru ohodnotil jako velmi dobrou předělávku starého šlágru, který přináší něco málo nových prvků, jak se na remake sluší a patří. Nebude zřejmě patřit ke stálicím na vašem hadru (harddisku), ale jako drobné rozptýlení je určitě na místě. Nehledě na to, že je k dispozici i vestavěný editor vlastních prostředí! :)

Na závěr, jak se sluší a patří, ještě obrázek z C64 verze (kuk na obrázky) a remix původního soundtracku:

Rock'n bolt - Krafty potpouri mix

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

Domca | 28.02.07 v 14:41

blbooost


galerie

Rock'n Bolt Rock'n Bolt Rock'n Bolt

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce