recenze

Quadrax VII - Hledání Laputy

Quadrax VII - Hledání Laputy

Pojem Quadrax to není jen tak ledajaká logická hříčka a také není pro každého. Pochází z českých luhů a hájů, ale možná ji mnohdy vzhledem k obtížnosti pošlete zpátky, nebo ještě mnohem dále a hlouběji. Avšak právě neskutečnou obtížností je tato série vyhlášena.
Dnes tu máme sedmý díl s názvem Hledání Laputy (Quest of Laputa) a zkušení quadraxáři už mohou začít zdolávat osmdesátku levelů. Nováčkům doporučuji stejně jako autor začít čtvrtým dílem.
V pozadí se opět odehrává příběh, který je zahalený tajemstvím. Přece jenom na létající ostrov Laputa rekreační pobyty nepořádají. S tím vás ale seznámí úvod na začátku hry a nechci vás děsit, ale je poměrně dlouhý :-).

Nyní se seznámíme se samotnou náplní hry. Od minula se nic výrazného nezměnilo. Snad jen to, že místo tří panáčků teď máte na začátku dostat k cílovým dveřím pouze dvojici. Méně starostí s řešením celoplošných levelů to neznamená, takže se jedná pouze jen o drobný detail.

Podstatou je vyřešit zapeklitou úroveň pohybováním postaviček po hrací ploše, vzájemně doplňovat jejich počínání a vytvořit si postupně cestu k vysněnému cíli. Slůvka „zapeklitost“ a „vysněný“ jsou s postupem hraní notně modifikována a zjistíte, že zahrávat si s Quadraxem není jen tak. Hra vyhlášená svou obtížností skutečně nepolevila. Možná naopak a uvažuji o tom, zda to už nehraničí s nepovoleným týráním mozku.
Na první pohled ty páčky a posuvné kameny vypadají jako snadná záležitost a první dva levely vás v tom nechají. Pak přichází to pravé jádro. Stačí jeden špatný krok a začínáte znova. A než naleznete nějaký ten grif, jak danou úroveň alespoň částečně vyřešit, nějakou tu hodinku to s velkou pravděpodobností potrvá. Tento aspekt působí dost velkou frustraci, na druhou stranu si buďte jisti, že vám hra vydrží extrémně dlouho.

Jste už asi dostatečně vyděšeni. Ale hra skýtá, byť malinkou, pomoc. Kdykoli si v daném kole můžete aktuální rozehrání uložit a po chybě se do tohoto bodu, kdy bylo zaručeně všechno v pořádku, vrátit. Za zmínku stojí systém ukládání, kdy se hra automaticky ukládá do předem vámi vytvořeného účtu po spuštění. Titul, u kterého budete překvapeni, frustrováni a možná dokonce znechuceni. Fakt je ovšem ten, že Quadrax již má nějakou tu tradici a kvalitku mu rozhodně upřít nejde. Je to síla, kterou ne každý mozek snese :-).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =


galerie

Quadrax VII - Hledání Laputy Quadrax VII - Hledání Laputy Quadrax VII - Hledání Laputy Quadrax VII - Hledání Laputy