recenze

Pushies

Pushies

Většina logických her vyžaduje, abyste k jejich dohrání vydrželi i několika hodinová muka. Bráno z jiného úhlu pohledu se tím ale nafoukne hrací doba, což je jedině dobře. Pushies jsou přesně tím případem. A navíc přidávají skvělou hratelnost.
Přiznejme si to: logické hry nejsou ani zdaleka tak žádané jako kupříkladu arkády či tituly v kategorii akčních her. Většina lidí se zkrátka chce rychle zabavit a na zdlouhavé vysedávání u monitoru nemá náladu. Najdou se však výjimky, které mají rády pravý opak. A právě pro ně je zde Pushies.

Princip je vskutku jednoduchý. Pushies totiž vychází z francouzské deskové hry jménem Abalone a „pouze“ ji převádí na naše monitory. Hlavní roli tak sehrává šestiúhelníková herní plocha, patnáct hracích kamenů na každé straně (klasicky bílé a černé) a v neposlední řadě také vaše maličkost, která bude mít za úkol zvítězit nad soupeřem. Ještě než si vysvětlíme, o co ve hře vlastně jde, musím pochválit inteligenci počítačem ovládaného protivníka: zapotíte se pokaždé, nenastala snad situace, při níž by si soupeř nevěděl rady; naopak – vždy se dokáže z obranné pozice dostat přímo do útoku. Výhra se rovná odsunutí šesti soupeřových kamenů z hrací plochy. Nejdříve se však musíte do nepřátelské linie vůbec dostat. Toho můžete docílit různým přeskakováním svých figurek, případně i soupeřových. Že se vám to zdá moc složité? Bohužel musím říct, že první půl hodina vás o opaku nepřesvědčí, postupem času se však začnete prokousávat k jadérku věci a vyhazování nepřítelových kamenů se stane mnohem snazší.

Grafickému zpracování není co vytýkat – sice ničím neohromí, ale jde hlavně o hratelnost, kterou vizuální stránka skvěle doplňuje. Celkově musím jednoznačně zvednout palec nahoru. Pokud jsem to dostatečně nezdůraznil, tak to musím udělat teď: Pushies vyniká nejen dlouhou hrací dobou, ale i trvanlivostí v tom slova smyslu, že vás nepřestane bavit ani po několika hodinách hraní.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =


galerie

Pushies Pushies Pushies Pushies