recenze

Pazoo 2

Pazoo 2

Druhý díl skvělé logické hříčky z Japonska je tu! Protentokrát opustíme barely a vydáme se přímo doprostřed pralesa plného divokých zvířat! A bude to zase skvělá zábava!
Když některé gamese (nyní mluvím o světě freeware, ale někdy je tomu tak i v tom komerčním) vyjde druhý díl, pokračování, o něčem to již svědčí. Jsou takové dvě hlavní varianty, o čem. Buď o tom, že autor, ač bezesporu vynaložil velké úsilí, ale nic nového se mu nepodařilo vyvinout, proto se pohříchu rozhodl vyvést na světlo boží pokračování nějakého svého propadáku, což příliš chvályhodné není. Ale je tu i druhá varianta, že první díl se setkal s úspěchem a našel si řadu příznivců, kteří by pokračování své oblíbené hry kvitovali s nadšením, tedy samozřejmě, pokud se i pokračovaní vyvede do kvalitní podoby. Když byste se podívali na recenzi na Pazoo 1, velmi záhy byste zjistili, že alespoň dle mých předpokladů, lze Pazoo 2 zařadit jako čekatele na druhou variantu. Jako čekatele proto, neboť ještě nevíme, jak si na tom stojí.

Pazoo je logická gamesa sokobanovského typu, dovolil jsem si zavést tento termín (pokud jej někdo využíval dřív než já, nebudu se hádat), což znamená, že vaším úkolem bude v určitém bludišti srovnat zde rozložené věci tak, abyste se z labyrintu dostali a postoupili k dalšímu úkolu. V Pazoo 1 šlo o barely a výbušné bomby, dnes se s japonskou hrdinkou přesuneme jinam, aby nastala alespoň nějaká změna. Navštívíme totiž zoo nebo alespoň něco, co zoo velmi připomíná. Přesunovat se totiž nebudou různobarevné barely, ale rozličná exotická zvířata. Ano, jde pouze o grafický prvek, který nemá na samotný princip hry vůbec žádný význam. Pokud jste hráli první díl, tak už to víte, pokud ne, vězte, že je nutno zvířata a bomby, s nimiž se setkáte i zde (i když jejich použití není tak humánní jako v kombinaci s barely), seřadit tak, abyste si pomocí výbuchů zajistili klíč a dveře do další úrovně. Opět i zde platí ty stejné kombinace, čili dvě stejná zvířata vedle sebe postavená explodují, pokud mezi ně postavíte ještě bombu, můžete výbuch přenést dál. Patřičného vysvětlení se vám dostane před začátkem hry na jedné obrazovce. Co se týče obtížnosti, ta zůstala též na stejné úrovni, jako v předešlém díle. Čili hra plyne přiměřeně rychle, jde o to hledat co nejjednodušší řešení, ne se zabývat složitými taktickými manévry, které k cíli nevedou. Když budete ve všem hledat složitý zádrhel, nejenže se natrápíte, ale hlavně pak budete velmi překvapeni, jak že byla celá věc snadná. Ale v jednoduchosti je krása. Jinak japonská menu byla též zachována, což celkem zamrzí, na druhou stranu se nezměnilo rozvržení ovládacích prvků, takže kdo jednou pochopil co k čemu slouží, nebude muset znovu podstupovat metodu pokus omyl.

V rámci úrovně technického zpracování se neudál žádný div, téměř by se dalo říct, že nenastala žádná změna, což by stoprocentně platilo o grafice (nebudeme- li za změnu považovat přeměnění barelů na divokou zvěř), nicméně neupírejme autorům, že doprovodná melodie není zas až tak příšerná, jako byla v předchozím díle. Obávám se ale, a snad i důvodně, že ani tak příliš nenadchne. Natrvalo zůstává nejslabším článkem téhle jinak opět velmi vydařené gamesy, která opravdu umí chytlavě zaujmout. Vytknout se jí dá jen to, že je cele pojatá jako svá starší sestra a změn je pramálo. Trocha invence by neškodila, byť je lepší udržet hratelnost, než mít naprosto nový herní koncept, který by ale byl nudný.

stáhnout hru
Andrew

autor
/ Andrew

Skóre

78 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =


galerie

Pazoo 2 Pazoo 2 Pazoo 2

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce