recenze

Oběšenec

Oběšenec

Ne příliš příjemný název uvádí další předělávku známé hry. Logická hra, co se asi také proslavila ve školních lavicích. Známá hra, ve které hádáte písmenka, abyste sestavili a rozluštili celé slovo. Jaké tajné slovo tam na vás čeká právě teď?
Oběšenec. Proč se to jmenuje zrovna takhle? Kdo je autorem této prastaré hry? To se asi už nikdy nedozvíme, nejrůznější oběšenci se na papírech hráli už za časů našich dědů. Ale o tomto zpracování víme všechno, známe autora, známe stáří. Autorem je Jan Odvárko a co nám tento Honza ve svém Oběšencovi připravil?

Co připravil asi nejlépe, jsou tři vzhledy. Každý vzhled je ojedinělý a má něco do sebe. Nejatraktivnější je asi ten v třetím rozměru. Uvidíte tam oběšence visícího na dřevěné šibenici, v temném cihlovém zákoutí. Ten třetí rozměr k této počítačové verzi Oběšence tak nějak patří, třetí rozměr vlastně patří ke každé dnešní počítačové gamesce. Ale pokud chcete mít (téměř) přesnou simulaci toho klasického Oběšence, vyberte si skin zvaný Child. Tam se totiž bude chudák oběť kreslit ručně, asi tak, jako byste to hráli s někým tajně pod lavicí ve škole. I když jsou malbičky trošku dětinské, podle toho se ten vzhled vlastně i jmenuje, nevadí. Alespoň si vzpomenete na svoje první dětské umělecké začátky. A pokud se někomu i tento vzhled nebude zamlouvat, je tu ještě ten třetí. Jmenuje se Standart. No a ten je …, hmm. No prostě je standardní, je taky tak nějak nakreslený, ale lépe. Třeba ještě někoho potěší ta informace, že se dají vzhledy měnit během rozehrané hry. Takže vzhledy máme za sebou. Co nám to tu ten český Honza v této české hře ještě připravil? Máme tu ještě možnost změnit si přednastavenou databázi „tajných“ herních hesel. A co víc tu ještě je? Je tu ještě možnost si tu původní databázi zpětně obnovit. To ale nenajdete v menu samotného dílka, ale budete muset navštívit složky a soubory hry samotné.

A jak je to tu z pravidly a samotným hraním? Pravidla snad znáte, tak se podíváme na styl hraní. Ovládáte to myší, i když hádáte písmenka, nemusíte vůbec šahat na klávesnici. V každém kole máte totiž dole vypsanou celou abecedu a písmenka jen vyklikáváte. Nebuďte překvapeni tím, že tu nejsou písmenka s háčky a čárkami. Máte to o ně totiž o něco lehčí, protože třeba takové „a“ funguje i jako „á“. V každém kole, na každé slovo máte devět pokusů. Jinými slovy, šibenice a samotný oběšenec se zobrazuje během devíti chybných kroků. Pokud odhalíte heslo dříve než uděláte devátou chybu, postupujete dál. Devátá chyba však znamená to známé „Game over“. A to je asi tak všechno. Ale je škoda, že tu není funkce Save&Load. Na závěr bych jen řekl, že je to povedené a hratelné dílko. Honzo, díky. :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Jana | 03.10.13 v 12:08

Pou je ta nejlepší hra.Máme ho na tabletu a je to velká sranda.I když jsem starší,velmi ráda hraji hry na získání peněz a nakupuji mu papání,oblečení,tapety,balony atd.


galerie