recenze

Monster Jam

Monster Jam

Zábavná arkáda trochu podobná klasickému Tetrisu - vaším cílem je pomocí umišťování a sestavování kombinací dílků zlikvidovat všechna monstra v daném levelu. Hezká grafika a spousta obtížných úrovní vás zaměstná na hodně dlouho!
Sýkorovo Manufaktorium, potažmo Petr Sýkora, má na svém kontě již poměrně slušnou řádku výtvorů, vzpomeňme na zábavné RPG Secret in the Cave nebo připravovaný dungeonCardhalia. Tentokrát tu máme opět něco z ranější tvorby tohoto "týmu". Monster Jam je, jak sám autor uvádí, remakem klasického Dr. Maria. Musím se vám ovšem přiznat, že já sám jsem ho nehrál, takže mi tento titul nejvíce připomínal právě starý známý Tetris.

Ptáte se proč? Základní princip je totiž Tetrisu velice podobný - shora padají kostičky (nebo přesněji v tomto případě dvě spojené koule), které můžete před jejich dopadem ještě otáčet a samozřejmě s nimi pohybovat do stran. Tam, kde dopadnou, také zůstanou. Vaším úkolem ale není zaplnit jimi zcela každé "patro", ostatně to by bylo přílišjednoduché. Cíl je jiný - za pomoci chytrého umisťování těchto kuliček musíte zabít veškeré příšery, které se v daném levelu nacházejí. A jak na to? Kuličky, stejně jako příšery, mohou mít tři různé barvy - ork (zelená), kostlivec (modrá) a vlkodlak (hnědá). Jakmile vedle sebe do jedné řady nebo sloupce vyrovnáte více jak tři objekty stejné barvy, dojde k jejich zničení. Tento zdánlivě primitivní princip vám zajistí obrovské možnosti a při chytrém plánování je možné zachránit i téměř beznadějnou situaci. Rychlost hry je stále stejná, s přibývajícími levely se pouze zvyšuje počet nepřátel v nich obsažených. Ono postupné zvyšování obtížnosti mi ale připadá opravdu velmi pozvolné. Chápal bych, že první level bude hodně jednoduchý, abyse hráči trochu otrkali. Jenže velice jednoduchých levelů je hodně a na nějaké přituhnutí si počkáte zhruba do desátého levelu. Teprve pak přichází ta správná zábava a napětí, kdy každé chybné umístění kuliček znamená krok k blížící se prohře. I tak ale musím říct, že s pozdějšími levely se ani tak nezvyšuje obtížnost, ale hlavně doba, za jakou danou úroveň pokoříte. Trochu rychlejší padání by tedy nebylo na škodu...

Technické zpracování je poměrně slušné. Hudba sice chybí úplně, což je docela škoda, ale grafika je hezká, zejména postranní obrázky příšerek. Velmi se mi také líbily hlášky, které se objevují, když nějaké monstrum zničíte. Hratelnost je ale až na zmíněnou nudnou pasáž několika prvních úrovní velice slušná a kombinuje v sobě prvky arkád i logických děl, takže je o zábavu postaráno, nemluvě o tom, že můžete neustále překonávat sami sebe a snažit se překonat svůj předchozí rekord. Na závěr vám tedy mohu tuto jednoduchou, leč povedenou a dobře hratelnou, arkádu jen doporučit! Ostatně vzhledem k malé velikosti archivu ke stažení za zkoušku nic nedáte.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce