recenze

Mirror Magic II

Mirror Magic II

Báječná gamesa, která opět dokazuje, že logické hry zdaleka nejsou ty nejméně zábavné, které akorát člověka zbytečně ženou do přemýšlení, od kterého si chce odpočinout. Vyzkoušejte si tuto velmi chytlavou zrcadlovou hru!
Je to velmi silně zažité schéma. Logická hra = shit, protože je logická. Neříkám, že všichni, ale dost hráčů se tímto náhledem nechává zbytečně strhnout a zavrhne tak i velmi dobrou hru, jen proto, že byla zařazena do určité kategorie. Těžko soudit, kdo za to může, ale určitě je jedním z viníků škola, která si sice na logiku hraje, ale mnohdy se jí prakticky vyhýbá až běda, a dále někdy opravdu nevábné zpracování games, k jejichž hraní potřebuje využívat své myšlení více, než je v jiných obvyklé :-). Jenže takových nepovedených exemplářů bychom nalezli v každém žánru strašlivě hodně, přesto ani například akční hry nebo plošinovky nevyvolávají v člověku takový podvědomý vykřičník, aby si dal pozor. Pevně věřím, že u nás na FG jste se už setkali s mnoha velmi kvalitními logickými gamesami a že jste tohoto zbytečného odporu zbaveni, kupříkladu velmi povedenou gameskou je IQ Marathon. Dnes nás ale čeká něco z trošku jiného soudku...

Většina z nás si ze školní fyziky odnesla jen ty nejdůležitější poučky, které do nás učitelé lili se zvýšenou intenzitou. Myslím, že informace, že úhel odrazu se rovná úhlu dopadu, mezi ně patří. Proč se právě o tomto fyzikálním zákoně zmiňuji je jasné - hříčka Mirror Magic II je na něm celá vystavěna. Z názvu už vás asi něco podobného napadlo. Pokud jste právě obrátili oči v sloup, udělali jste chybu. Mirror Magic II je totiž obrovsky chytlavá věcička, jež vás jen tak nepustí, jakmile se do ní zahryznete. Úvodní menu nepůsobí bůhvíjak chytlavě, ale to je právě ta slupka, přes kterou se musíte prokousat ke šťavnatému plodu. Máte na výběr prakticky ze dvou variant. Pokud jste techničtější typ, jenž má raději racionalitu, určitě se vám bude zábavnější zdát variace, v níž se vše řídí jaksi technicky. Abych to mohl popsat, nejdřív vám povím o principu. Úkolem zde je dovést vyzařovaný paprsek do určitého místa - cíle, a mezitím splnit určité úkoly. Jde především o rozsvícení žárovek, ničení překážek apod. Abyste mohli zadání splnit, je nutné nastavit několik zrcadel tak, aby vše klaplo. Problémy vám bude způsobovat nejen správné nastavení zrcadel, ale také celá řada překážek. Správně natočit tak budete muset například jedno - i dvojsměrné „propustě“ paprsku, hlídat si budete muset, aby se paprsky nekryly, poněvadž při dlouhém krytí se vyzařovač poškodí a následuje Game over.

A hlavně si budete muset hlídat čas, ten totiž také není neomezený. Ale s tím to není tak strašné, většinou jde v každé úrovni o to přijít na takový skrytý fígl, pak už je dokončení úkolu směšně jednoduchou a krátkou záležitostí. No a nyní zpět ke dvěma variantám. Ta techničtější, jak jsem ji nazval, neobsahuje žádné nerealisticky se tvářící prvky. Paprsky vysílá přístroj, zrcadla jsou suše jen zrcadla atp. V druhé variantě, řekněme pohádkovější, paprsek vysílá kouzelník, zrcadla jsou držena trpaslíky...Je jen na vás, co se vám bude víc zamlouvat, nedá se říct, že by jedna variace byla složitější a jiná snazší, ale domnívám se, že až se plně zažerete do gamesy, bude vám rozdíl srdečně jedno. Abych byl upřímný, než jsem se plně dostal do systému všech hejblátek, chvilku mi to trvalo. Ale možná to bylo tím, že jsem zprvu neměl na hraní moc času. Jakmile jsem se ale k počítači posadil s tím, že můžu hrát do aleluja, Mirror Magic II mě naprosto okouzlilo. Ani ne tak herním prostředím (i když nelze říct, že by bylo strohé, to vůbec ne), ale svojí jednoduchostí, která ale vůbec není na zábavu velikánské hratelnosti. Pokud budete velmi dobří a dokončíte všechny nabízené levely, jen pro informaci, techničtější varianta jich nabízí 60 a ta pohádkovější plných 99, což jsou úctyhodná čísla, jichž dosahuje málokterá hra, navíc při zachování tak dobré hratelnosti, můžete využít nabídky připojeného editoru úrovní a vytvořit nový logický oříšek pro sebe nebo pro někoho jiného.

Buďme upřímní, na obrázcích to jasně vidíte, že kdo miluje pouze efekty, bude zklamán. Grafika ani zvuky nejsou efektní. Ale opravdu je to potřeba u hříčky, u které jde, byť ve velmi zábavné a nenásilné formě, přece jenom o protrénovaní myšlení? Domnívám se, že ne. Na vizuální stránku bych zde kladl jediný nárok, aby byla přehledná, ale ne strohá. A to je splněno vrchovatou měrou. Doprovodné melodie jsou pěkné (ovšem jak pro koho), ale upřímně řečeno, vždy jsem hudbu vypínal. Rušila mě od soustředění. Do kritiky se opravdu nepustím.

Chápu, že i po odhození všech předsudků týkajících se logických games, se najde mnoho hráčů, kteří je prostě nemají rádi, ať už z toho či onoho důvodu. A pokud jste jedněmi z nich, asi si opravdu Mirror Magic II neužijete a měli byste hledat v jiných vodách, FG je plné vynikajících hříček! Ale pro ty ostatní, co minimálně proti přemýšlení při zábavě nic nemají, skýtá tohle vydařené dílko nejedno vydařené kouzlo. A vše je podtrženo velikostí souboru ke stažení - 1.5 MB, to snad není problém pro nikoho...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

XxX | 16.03.06 v 20:50

Jentak mimochodem všechny originální levly jdou dohrát :-). Dneska sem dodělal poslední.

bára | 11.04.05 v 18:58

jak se to ovlada?? dyz to spustim tak se mi tam objevi nejakej panak a nemuzu ho nejak ovladat?? pomozte prosim, dik

mefis | 09.03.05 v 19:08

nekdo co s 51levelem,jak dál?nejsou tam zadny dvere jen ty zluty potvory.nevim jestli ty dvere nejsou nejak skryty!

mefis | 05.03.05 v 19:11

v druhym baliku fakt nevim jak dohrát.Není někde nějakej návod?

Pepa | 05.03.05 v 18:45

Dohral sem první balík levelů kterej má 60 úrovní a musim říct že je to SUPER logická hra

ivana | 05.03.05 v 12:12

díky

Ondřej Szalonnás | 05.03.05 v 11:42

Zvol si jiný balík úrovní. Tenhle je určenejspíš pro dodělání v editoru.

ivana | 05.03.05 v 11:24

proboha jak se to hraje? mám černou obrazovku, v levém horním rohu jednoho panáka na kterýho když kliknu tak vysílá paprsek dolů, nebo vodorovně. v pravém dolním rohu jsou dveře a jinak NIC. co mám s tím dělat????


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce