recenze

Mazes 3D

Mazes 3D

Stejný úkol řešil už v mýtických dobách Théseus. Jemu pomohla Arianda, ale vám nepomůže nikdo. Jste na to úplně sami. Sami v rozlehlém bludišti. Myslíte si, že dokážete najít cestu ven z jakékoli spleti cest a cestiček? Zkuste to!
Možná jste také jako malí v časopisech často čmárali do natištěných bludišť ve snaze, najít východ. Ano, byla to velká zábava, ale měla jednu nevýhodu. Pakliže jste párkrát zabloudili, prostě došli na konec, aniž by to byl východ, vytvořila se vám na papíře opravdu pěkná čmáranice, která by sice možná aspirovala na výtvor moderního umění do národní galerie, leč pro další hledání cesty byla nepoužitelná. Takové znehodnocené bludiště pak končilo v koši. Nejen pro ty, koho takový konec vždy mrzel, ale i pro každého příznivce variabilních, jednoduchých, ale skutečně hratelných games, je tu 3D Mazes! Věřím, že ti, kdo bludiště a podobné věci moc nemusejí, ani nepřečetli víc než úvodník na hlavní stránce, protože tahle vymakaná věcička opravdu není pro nepřátele bloudění!

Když si hru otevřete, je dost možné, že se podivíte, co to píšu za blbosti. Jaká že vymakaná věcička?, vždyť je tu úplně obyčejná windowsácká hra. Ano, to bezesporu je. Ale domnívám se, že v oboru logických her nenaleznete takovou variabilitu jako zde. Nastavit si můžete takřka cokoli a tím i regulovat samotnou obtížnost. Nazval bych to geniální jednoduchostí. Chcete spíše bludiště hmotně veliké, ale cesty aby byly kratší, abyste se příliš nezapotili při hledání východu? No problem! Anebo se chcete hodně zapotit při procházení se opravdu titěrnými spletitými chodbičkami? Ještě menší problém! Nastavení provedete jednoduše v Options/Parameters. A nehrozí zde to, o čem jsem mluvil na začátku - ztracení se ve vlastních čárách. Když totiž procházíte chodbičkou jedním směrem (tím myslím tam), má určitou barvu, když se ale vracíte, má jinou barvu, takže víte, kudy jste se vraceli. Samozřejmě, nastavit si můžete i barvy, a to jak čar znázorňujících váš pochod, tak i bludiště samotného. A pokud vás přestane bavit standardní tvar chodeb, můžete si zvolit, že chcete, aby celá herní plocha byla utvořena z hexagonálních útvarů. Variabilita v rámci nastavení je tedy opravdu velká.

Co se týče technického zpracování, vhodným výrazem pro jeho ocenění je asi spartánský. Grafika je názorná a naprosto účelná, nezobrazí nic, co není potřeba, žádná zbytečná vylepšení, nic. Nic, co by vás rušilo od hlavního úkolu, to jest dostat se ven. Podobné je to se zvuky...Mazes 3D využívají těch, co máte nastavená v operačním systému jako výstražné tóny. Doprovodnou melodii nečekejte.

Pro fanoušky podobného stylu her, kdy jde jen o hratelnost (a není jich málo), je tohle další příklad, že i logická hříčka může být zábavná. V porovnání s ostatními žánry ale poněkud bledne svou jistou stereotypností a možná až příliš chudým technickým zpracováním. Věřím ale, že své fanoušky si Bludiště najde.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

hottiebitch | 24.02.05 v 16:52

to ak to chhcem hrat, musim si to stiahnut??

JS | 21.01.05 v 01:14

Jako je to sice pěkně udělaný, ale spíš než hra, bych tomu říkal engine :-/

Tomus | 20.01.05 v 22:52

máte tam malý překlep v perexu - ta mýtická postava se jmenuje Ariadna, ne Arianda...


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce