recenze

Marble Mayhem

Marble Mayhem

Koulela se kulička a dorazila do cíle. Vím, že se to příliš nerýmuje, ale skvěle to vystihuje podstatu dnešní gamesky, kdy bude vaším úkolem chytře překonat překážky a dostat se do dalších levelů. Jak to ale udělat? Odpověď naleznete v následujícím textu.
Her s pořádnými koulemi (žádný dojsmysl v tom nehledejte) máme v našem archívu nespočet. Tak například si jistě mnozí z vás vybaví perfektní AtmoSphere nebo Celestial Sphere. Minulost ale nechme stranou a pojďme si říci několik slov o Marble Mayhem.

Nejprve bych rád zdůraznil, že na bezduché kutálení rovnou zapomeňte. Budete totiž muset skákat a přitom myslet, a to pořádně. Vaším úkolem bude nejen překonat spoustu nástrah, ale také přemoci soupeře, který se na vás bude nemilosrdně tlačit. Zbraně samozřejmě nemáte a tak jediným vaším prostředkem bude váš důvtip. Hra má několik levelů a o každém z nich bych se nebál říci, že je takovým malým designérským skvostem. Délka každého z nich je pak velmi přiměřená a nepochybuji o tom, že často se nachytáte v situaci, kdy místo zdolávání překážek se budete kochat okolím. Když už jsme u těch nástrah. Jejich překonání bude většinou spočívat v tom, že se vhodně transformujete na tu správnou kouli. Možná těmto slovům nerozumíte, proto bych rád doplnil, že vám nebude činit problémy změnit svou vlastní formu do jedné ze tří koulí.

Každá z nich přitom vyniká něčím jiným. Jako příklad si vezměme černý exemplář. Příliš vysoko se s ním určitě nedostanete, ale potřebujete-li se udržet na zemi (například při duelu s oponentem) nebo je potřeba prorazit na první pohled „pevnou“ stěnu, jistě oceníte jeho vlastnosti. Při výskoku na vysoká místa pak zvolíte jednu ze dvou dalších koulích. Možných situací je skutečně nespočet a jmenovat jen zlomek z nich by zabralo neskutečně času, proto vám raději doporučím přehledný tutoriál, kde se dozvíte vše podstatné. Zároveň si jistě všimnete, jaký neskutečný smysl pro detail měli autoři. Nejde to ani slovy popsat, ale atmosféra vás neskutečně pohltí. Holt kdo umí ten umí a u DigiPenu to platí dvojnásob.

Jen jen málo věcí, které mi na Marble Mayhem vadily. Většinou se jednalo místy o nepřesný pohled kamery, kterou naštěstí můžete lehce korigovat. Většinou mi v paměti zůstavají klady a musím říci, že pro mě osobně je tato hra velmi příjemným překvapením, které si i po čase rád zahraji. Potřebujete sice trochu silnější hardware, ale nepochybuji o tom, že v dnešní době splňuje minimální požadavky téměř každý. Takže mi už nezbývá dodat poslední věc, a to, že stahujte. Věřím, že nebudete litovat.

stáhnout hru
artman

autor
/ artman

Skóre

95 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

Janaj | 30.06.08 v 19:25

TO tam je jen tutorial a jedno kolo?!


galerie

Marble Mayhem Marble Mayhem Marble Mayhem Marble Mayhem Marble Mayhem