recenze

Liquid War

Liquid War

Při hraní této hry si nejspíš vzpomenete na hodiny chemie, kdy profesor přeléval tekutiny mezi zkumavkami. Nebojte se, nejedná se o žádnou výukovou hru, která by mohla vážně ovlivnit váš duševní vývoj. Překonejte případnou averzi vůči chemii a pojďte dále. Pozor, tato hra vzbuzuje závislost. :)
K této hře nenajdete nejspíš žádného předchůdce, který by sloužil jako inspirace, nebo podklad pro pokračování. Námět je podle výrobce naprosto originální a musím říci, že rovněž geniální. Ať tomu věříte, nebo ne, Liquid War si vás dokáže udržet ve své přízni sakramentsky dlouho a myslím, že je nepopíratelné, že se jedná jednu z nejlepších freeware her vytvořených v amatérském prostředí. Jak jsem se zmínil, hra je návyková, tak si honem připravte něco, co budete při hraní přikusovat. :)

Smysl Liquid War je v zásadě jednoduchý. Jak název praví, bude se jednat o souboje tekutin. Máte svou louži tekutiny a nepřátelé taky. Vaše tekutina se nemůže sama množit, její zásobu můžete rozšiřovat pouze napadáním a pohlcováním tekutin soupeřů. Kdo získá všechnu tekutinu, vyhrál. Jak vidíte, princip je prostý. Jistě je vám jasné, že váš soupeř se bude snažit o to samé - získávat tekutinu vaši a tekutiny vašich soupeřů. Spojenci neexistují, všichni hrají proti všem a vítěz může být jen jeden. Je jedno, kterého soupeře napadáte, ovšem z globálního hlediska je nejvýhodnější napadat nejsilnějšího soupeře - toho, co má nejvíce tekutiny. Jak ono napadání probíhá? Vaše tekutina se pohybuje za vaším kurzorem, který ovládáte standardně pomocí kurzorových kláves. Nepřítelovu tekutinu jednoduše napadnete tak, že se s kurzorem přesunete nad tekutinu soupeře, a vaše tekutina, která se přirozeně snaží pohybovat se za kurzorem, atakuje tekutinu nepřítele. Při kontaktu se kapaliny začnou mísit a ta, která patřila nepříteli se začne měnit na vaši - jsou od sebe barevně rozlišené, takže máte pořád přehled, jak na tom jste. Stav kapalin můžete sledovat rovněž na grafu, který je umístěn automaticky na pravém okraji obrazovky, ale jeho pozici si můžete kdykoliv změnit, k čemuž se dostaneme později.

Řekl jsem, že nepřítelova tekutina se při útoku začne měnit na vaši, ale to platí pouze, pokud neútočíte protikladnými směry. Takže pokud vy útočíte na soupeře a soupeř přesně v opačném směru na vás, výsledek dobývání není nijak slavný. Platí zde pravidlo, že nejrychleji dobýváte tekutinu soupeře, který útočí stejným směrem jak vy - tudíž mu útočíte do zad. Logicky si odvodíte, že pokud se soupeřovi podaří vás obklíčit a kurzorem se nachází uprostřed vaší louže a tím pádem tahá tekutinu svou do vašeho jádra, je na nejlepší cestě k vítězství, jelikož ať útočíte kamkoli, on vždy útočí do vašich zad. Pak vám nezbývá, než pokusit se obklíčení prolomit na nejslabším místě a zároveň doufat, že nepřítel upustí od útoku na vás, například z důvodu vlastní obrany - což se stává, pokud je ve hře hráčů více než dva. Z toho vyplývá, že je nejlepší soupeře obklíčit a nedovolit mu, aby se ze sevření probojoval. Nezapomeňte, vaše tekutina jde pořád za vámi.

Po grafické stránce není hra nic, co by nás zvedlo ze židle, ale faktem je, že se do bojů můžete natolik vžít, že na grafickou stránku hry zapomenete. Hudbu shledávám jako nedostatečnou, osobně jsem si ji vypnul. Přestože grafika, zvuky ani hudba nejsou zdaleka na výjimečné úrovni, nápad, idea a provedení dokáží hru skvěle vyšvihnout a to jest důkazem, že hratelnost netvoří pouze vzhled a prvky, které vidíme, či slyšíme okamžitě. Další peckou je neuvěřitelná spousta možností nastavení, od ovládání, chování počítačového soupeře a tekutin, či map, kde se souboje odehrávají (v této verzi jich je rovných 150), až po nastavení herního času. Neopomenu možnost hry přes síť, či internet - multiplayerová hra byla pro autora prioritou a hru proti počítači bere jako pouhý doplněk. Liquid War je pořád ve vývoji, nové verze můžete sledovat na webu výrobce. Nechci říct, že se jedná o hru kultovní, to si zdaleka nemyslím, ale jisté je, že si bude nacházet ještě dlouho více a více svých příznivců, či dokonce zarytých hráčů. Tuto pařba zasluhuje mé doporučení, tak neváhejte a stahujte!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =

Wraith | 07.08.06 v 15:11

Kolem roku 2008 by měla vyjít šestý díl Liquida. S možností hrát multiplayer na jednom pc a nastavení aliancí (Hráči v alienci se nemůžou navzájem požírat, nebo mužou hrát za jednu barvu tj. že jednu barvu ovládají dvě kolečka)

x.internet | 27.06.05 v 22:18

Je to návikový!O týhle hře může říct že je to píčovina jen člověk kterej potřebuje supr grafiku a skvělej zvuk aby hru označil jako dobrou! Ne ne tuhle hru neodhalíte pohledem, ani tím že si ji jednou nebo dvakrát zahrajete ! Tuhle hru musíte pochopit!

Mirek | 13.03.04 v 14:16

Bombastická hra Doorucuju

Tedinka | 12.03.04 v 13:15

Že je návyková?????? Nezdá se mi... Sorry...

Kahi | 11.03.04 v 18:02

ještě jednou se omlouvám, nikdo není dokonalý a možnosti nastavení jsou opravdu rozsáhlé :)

LnicJ | 11.03.04 v 17:58

Ten kdo píše recenze, by měl o dané hře něco vědět a né tam psát nesmysly typu: "všichni hrají proti všem", když se dá ve hře nastavit, že počítač hraje spolu.
Jinak je to super pařba =:-(

Kahi | 11.03.04 v 17:56

omlouvám se za dezinformaci, ve hře LZE nastavit, že se počítačoví hráči se spojí proti vám. tuto možnost naleznete v menu > Options > Rules > Advanced > CPU vs Human (Never= nikdy, always=vždy, random=náhodně).
2Sam: Prvních pár her jsem taky prohrál, stačí přijít na princip!

Sam | 11.03.04 v 13:17

Paneboze co to je za hru???


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce