recenze

Hexxagon

Hexxagon

Skvělá příležitost procvičit si trochu mozkové závity, naplánovat taktiku a rozdrtit lidského či počítačového protivníka! Nový remake klasického Hexxagonu je rozhodně důstojným nástupcem svého vzoru a nenechá klidné ani milovníky stolních her.
Hexxagon. Hra, která zhruba před deseti lety sice neotřásla řadami hráčů jako Wolfenstein, ale přesto si získala četné zástupy hráčů. Její stejnojmenný remake si nebere za cíl nic jiného, než věrně okopírovat původní hru a opět ji dostat mezi hráče, již dnes opovrhují DOSovskými hrami a okna jsou pro ně symbolem moci.

Jelikož jde o hru logickou, není zde naprosto žádný příběh či téma. Pouze herní princip, který je doveden takřka k dokonalosti. Na šestiúhelníkovém plánu musíte získat převahu kamenů. Každý tah probíhá tak, že kliknete na jeden svůj kámen a táhnete s ním o jedno nebo dvě pole. V případě pohybu o jedno pole se nepohne, ale vytvoří na cílovém místě další kámen, v opačném případě prostě skočí. Pokud jsou kolem pole, na které váš kámen skočil, nějaké protivníkovy kameny, změní se na vaše. Takto postupuje celá hra, dokud může alespoň jeden hráč táhnout. Na konci se pak spočítá počet kamenů a vítěz je jasný. To byl celý systém hry. Nic víc, nic míň. Nečekejte žádné mapy, nepřátele a dokonce ani úrovně obtížnosti.

Celá hra stojí a padá na základním principu tahů a jedinou změnou, kterou hříčka nabízí, je možnost volby hry pro 1 hráče proti počítači nebo proti jinému hráči u stejného počítače. Gamesa vám tak může spolehlivě nahradit poměrně nákladné stolní společenské hry, od kterých se popravdě řečeno příiš neliší. Trochu škoda je absence volby obtížnosti. Hru prostě nepřetržitě prohráváte, dokud jednou nepřijdete na správnou taktiku a pak zase neustále vyhráváte (samozřejmě mám na mysli hru proti počítači). Po stránce grafiky se jedná o velmi podařené dílko, ačkoli oproti původnímu dílu nedošlo k téměř žádné změně. Zvuky jsou na celkem slušné úrovni a zpříjemňují zážitek ze hry, bohužel hudba naprosto chybí.

Suma sumárum, pokud máte s kým doma hrát a jen hledáte nějakou dobrou hru pro dva hráče, Hexxagon vás zaručeně nezklame. Pokud však chcete hru na dlouhá osamělá odpoledne, raději sáhněte po něčem jiném, například po skvělých Beruškách, jež jsou plné zapeklitých map a rozličných úkolů...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

karel | 20.12.04 v 10:07

nevite, kde bych mohl stahnout hexxagon 2

Sosol | 26.06.04 v 09:36

"Její stejnojmenný remake si nebere za cíl nic jiného, než věrně okopírovat původní hru a opět ji dostat mezi hráče, již dnes opovrhují DOSovskými hrami a okna jsou pro ně symbolem moci."

Není tohle nejvýstižnější???

Sosol | 26.06.04 v 09:35

Ne, to není "další" úhel pohledu, to je ten správný úhel pohledu ;)

Kahi | 25.06.04 v 21:22

No, to je další úhel pohledu.... :)

Sosol | 25.06.04 v 19:05

Opravdu pořád nechápu, co tady řešíte...Ještě jednou opakuji: Tohle je REMAKE, ne plnohodnotná hra. A o co jde u remaků ??? Nejde u nich o to překonat původní hru! A často ani dosáhnout jejích kvalit! Jde prostě o to předělat většinou staré (a komerční, placené) hry do prostředí Windows. Je pravda, že je možné stáhnout emulátor a hrát originál, ale kolik lidí to udělá? Přinejmenším procentuálně z návštěvníků těchto stránek? 5% ? A kolik u nás stáhne tuhle hru (remake)? 25% ? Nemyslíte, že je to elkem rozdíl? Krom toho, remake nejsou určeny jen hráčům, kteří původní hru neznali. Právě naopak, nejvíce stahují remake ti, kteří tyto hry hrávali na svých starých počítačích. Ale teď mají nové a opravdu nechtějí shánět emulátory nebo ani nevědí kde je sehnat. A už vůbec nechtějí kupovat nový starý PC, třebaže jen za "kilo". Remake jsou dobrá věc a tenhle remake Hexxagonu je zvlášť vydařený! A nutno říci, že ten, kdo původní hru nezná a nehrál, si může klidně myslet, že tohle je hra úplně nová, protože kvalitou na to rozhodně má...

Kahi | 25.06.04 v 17:40

"Remake je fajn, ale chce to vic nez novou grafiku a hudbu..." s touto větou více-méně souhlasím. Ale uvědomte si prosím, že stahovat nějaké emulátory si bude pouze minimum lidí, čímž se dostáváme k dalšímu smyslu remaků - a to přenesení na novější platformu.

DiXiE | 25.06.04 v 10:21

... mysli ... je kolikrat ten problem autoru
Tohle jsem hral na svem STčku a kdykoliv si to budu chtit zahrat, tak si sednu k STčku, jestli mi jednou lehne a nenastartuje, tak koupim za kilo od kamose jineho, jestli i ten lehne nebo nebudu mit kilo, porad tu je spousta emulatoru na PC ... Remake je fajn, ale chce to vic nez novou grafiku a hudbu, ktera v te dobe nebyla z technickych duvodu mozna, nebo se snad pletu?

Kahi | 15.06.04 v 20:08

"Její stejnojmenný remake si nebere za cíl..." Jak můžete vyčíst z recenze, jedná se o REMAKE - tzn. novou předělávku staré hry. Ve světě vznikají tisíce remků, ať na hada, space invaders, bombermany, arkanoidy, tetris nebo třeba sokobana. Všechny tyto hry existovaly už před desítkami let a proč se pořád vydávají? Protože autoři myslí, že dokáží starý princip obohatit o své nové nápady a předčit v hratelnosti ony vzory. Možná jste na svém starém komodorovi hráli Hexxagon, ale určitě ne v této podobě. Proč myslíte, že nemá cenu snažit se překonat původní Hexxagon? Nemluvě o tom, že ten, co jste měl na svém komodorovi, si nejspíš na dnešních PC nezahrajeme.

lulu | 15.06.04 v 16:58

to je dost ubohý,vydávat dneska hru,kterou sem měl už na svym starym komodorovi!


galerie