recenze

Frozen Bubble

Frozen Bubble

Hříčka Bobble Puzzle se vrací, tentokrát ale v trošku jiném balení. Změny totiž doznalo prostředí, kde tentokrát budete muset čelit obrovským mrazům, které rozhodně nedělají dobře ani těm největším otužilcům. Tak co, troufnete si tedy?
Bubble Ice Age 2, Shrunkenheads, KaromatiX, Stone Cutter. Tak to jsou jen jedny z mnoha her, které si vzali za vzor geniální hříčku Bobble Puzzle, kterou mnozí z vás jistě znají. Přesto mi dovolte, abych ji trošičku přiblížil. Ve své době, kdy tato hra vyšla, se jednalo o klon legendárního Tetrisu, jenž si ale získal takovou oblibu, že začal udávat zcela nový směr, kterého si všimla spousta tvůrců a ve svých titulech se ho snažila napodobit. Tak, jak to například udělal Guillaume Cottenceau, autor dnešní gamesky, jenž svůj počin vsadil do ledem zasažené oblasti. Zanechme nyní ale těchto slov a pojďme se vše trochu více přiblížit.

Když hru nainstaluje a spustíte, budete si moci vybrat z celkově dvou možností, jak si ji dopřát. Volit totiž můžete mezi hrou pro jednoho až dva hráče. Nejprve se pojďme trochu více věnovat první možnosti. Kliknete-li na ní, rozevře se vám prostředí, které na první pohled připomíná útroby lepšího mrazáku, v jehož spodní části jistě nepřehlédnete dělo, na němž je upevněná kulička, v různém barevném provedení. Pokud váš pohled nasměrujete trochu výše, jistě si všimnete dalších kuliček, které jsou zde opět v mnoha různých barvách a aby byl náš výčet kompletní, tak vám společnost budou dělat čtyři tučňáci, z nichž dva jsou součástí pozadí. Mnohem důležitější je ale fakt, že každý z nich vám dokáže navodit pocit dobré nálady a povzbudit vás ke splnění zadaného úkolu, jenž je mnohým z vás jistě zřejmý. V každém levelu totiž musíte zlikvidovat všechny kuličky, k čemuž vždy budete muset využít již zmíněné dělo, které má na své špičce barevnou kuličku, s níž se budete muset snažit trefit jednu ze stejně barevných kuliček, jež jsou ve vyšších částech hrací plochy. Nevím, jestli jsem to vysvětlil úplně nejlépe a možná se to některým z vás bude zdát méně pochopitelné, přesto mi můžete věřit a jakmile vše zkusíte, bude vám vše jasné ;).

Pokud zasáhnete stejnou barvu a jakkoliv spojíte minimálně tři stejné kuličky a utvoříte tak řadu, pak si můžete být jistí, že právě takto spojená řada se vám zruší. Vy ale v žádném případě nesmíte polevit a musíte takto pokračovat dále a to alespoň do doby, než se vám takto podaří zlikvidovat všechny kuličky, protože jen poté postoupíte do dalšího levelu, kde musíte své snažení zopakovat. Obtížnost roste úměrným tempem a hodně bude záležet na tom, jakou „sadu“ levelů jste na začátku zvolili. Jsou totiž dvě, hrdě nesoucí označení základní a těžká. A jejich význam vám jistě nemusím nějak zvlášť přibližovat. Čím dále se tedy dostanete, tím krušnější chvíle vám nastanou a mnohdy bude záležet na náhodně, zda-li se vám podaří zvítězit. Ale smutní nemusíte být ani z případného neúspěchu. K dispozici totiž máte nekonečné množství životů a tak se vám v případě skonu automaticky restartuje daný level a pokud nestisknete magické tlačítko „Esc“, pak se můžete pokoušet o úspěch jak je libo. Za vaše snažení samozřejmě získáváte i bodové ohodnocení a jakmile se rozhodnete ukončit hru, můžete si ho bez problému zvěčnit. Zmiňoval jsem se o tom, že hru můžete hrát dvěma způsoby a to jako jeden hráč, nebo si k počítači můžete pozvat kamaráda a hrát s ním. V druhém případě se obrazovka rozdělí na dvě části a každý z hráčů má svojí půlku. Levelů je k dispozici poměrně dostatek. Kdyby to ale někomu nestačilo, může se pustit do tvorby svých vlastních nebo může upravit ty stávající.

Technické zpracování je pak kapitolou samou pro sebe. Grafika je pěkná, hudba příjemná a zvuky snesitelné. Hratelnost je na tom velmi dobře a to i přes fakt, že ovládání je vyřešeno jen pomocí klávesnice. Jediné, co mi trochu vadilo, byl fakt, že i když je v menu položka „fullscreen“, nešlo na něj přepnout. Dále se při spuštění otevírají dvě okna. Jedno, kde je hra, a druhé, kde jsou informace ohledně tohoto produktu a pokud bude chtít hru ukončit, musíte to udělat právě přes tohle okno. V průběhu hraní navíc můžete přijít na různé vychytávky. Strany hrací plochy jsou pokryty ledem. Když na ně nasměrujte kuličku a vystřelíte, pak se tato kulička bez problémů odrazí a bude pokračovat v nové dráze letu. Využít toho můžete například pro zasažení méně dostupných míst. Zpočátku to bdue sice trochu obtížnější, ale s trochou cviku to zvládnete ;). Co tedy říci závěrem? Snad jen, máte-li rádi tento typ her nebo hledáte-li příjemnou odreagovačku, pak je pro vás stažení milou povinností. Vás ostatní chci jen upozornit na to, že jde o obrovsky návykovou hříčku, takže k ní přistupujte velmi opatrně.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =


galerie

Frozen Bubble Frozen Bubble Frozen Bubble Frozen Bubble Frozen Bubble