recenze

Domino Puzzle

Domino Puzzle

Pohodová logická hra. Neunaví vás, nedostanete se do zákysu, všechno je pěkně přehledné a dá se vždy vrátit, aniž byste museli začít od píky. I to je domino! Domino, které neztrácí kouzlo ani po několika letech.
Kdo z nás nehrál alespoň jako dítě domino! Domino má ale tu výhodu, že neztrácí své kouzlo, ani když je člověk starší, alespoň v tom smyslu, že není nic zahanbujícího na tom, když jej člověk hraje v šesti, patnácti, dvaceti, čtyřiceti atd. A pokud to přesto tak někomu připadá, může být potěšen, protože my vám dnes přinášíme verzi domina na počítače, kde vás určitě nikdo neuvidí, jak se mu věnujete. Když se nad tím člověk trochu zamyslí, zjistí, že zřejmě i ono bude jednou z těch několika nejdříve deskových her, které získaly svou obrovskou popularitu na tom, že jsou tak geniálně jednoduché, zajímavé a když to nepřeháníte, tak nezačnou jen tak nudit. Jak ale vypadá toto PC zpracování?

Musíme se na věc podívat realisticky, takto striktně dané téma s sebou nese dobré i špatné stránky. Protože jde o klasickou hru, prostor k experimentování se značně snižuje, protože ač se to nezdá, lidé jsou stále ještě veskrze konzervativní. Jak by asi dopadly šachy, kde by místo tradičních figur vystupovaly gumoví medvídci? Myslím, že hit by to asi nebyl. Na druhou stranu ale jde o skutečně dobře navrženou logickou hříčku. Člověk musí přemýšlet, tak akorát, aby dosáhl cíle. Žádné velké zákysy se většinou nekonají. Velmi podobné je to i v Domino Puzzle. Když si gamesu spustíte, otevře se před vámi okno rozdělené na dvě části. V té pravé je jedenáct dominových kostek, jedno pole pro kostku je volné, protože tato je již umístěna v systému čtyř propojených čtverců, do něhož máte dosadit zbývající kostky. Věřím, že princip všichni znáte, ale pro jistotu, je to něco jako když luštíte kris-kros. Čísla v polích, kterými se kostky vzájemně dotýkají, musí být shodná. O ničem jiném to není. Samozřejmě, že během hry vznikají různé možnosti, kterou kostku kdy umístit, v tom je právě princip, najít správnou variantu, aby vše sedlo, jak má. Říkáte si, že je to naprosto jednoduché? No jak kdy. Jistěže, pokud máte fenomenální představivost a nebo se budete pekelně soustředit, asi vám to nepřijde nijak obtížné. Ale pokud se budete snažit dokončit pole s tím, že budete myslet na deset dalších věcí, asi nebudete příliš úspěšní. Ale ano, co se týče obtížnosti, řadí se Domino Puzzle bezesporu k těm jednodušším, to je bez debaty.

Ovšem najde se pár věcí, které mohou člověku při hraní vadit nebo ho minimálně trochu zklamat. Jednak jde o ten jediný obrazec, o ten jediný plán, do nějž vkládáte hrací kameny. Nebylo by tak úplně od věci, kdyby jich bylo na výběr víc. Nakonec i kamenů by mohlo být o trochu víc, nebo by zde aspoň měla být možnost nastavit si jejich počet, aby si mohl každý uzpůsobit obtížnost svým potřebám a nárokům. Zase na druhou stranu jsou zde i věci, které by člověka v podobné hříčce i mohly překvapit. Pokud se vám nelíbí dominové kostky, můžete si zvolit, že místo nich chcete kameny se symboly (čtvereček, kolečko, znáte to) a nebo čínské znaky. Když už nic, zlepšíte si tím svou schopnost představivosti, není tak snadné přeorientovat se na čínské znaky. A co je velmi dobré, co chválím, je možnost ukládat si hru! Takže když se budete potit nad nějakou sestavou příliš dlouho a budete si chtít odpočinout, nemusíte se obávat, že o stav přijdete.

Jak vidíte z obrázku, provedení je docela strohé. Nehodnotil bych to ale záporně, člověk se musí při hraní soustředit a logicky myslet a nebylo by vhodné prokládat průběh snažení nějakými zbytečnými efekty nebo rušit hráče něčím příšerným linoucím se z reproduktorů. Nakonec z toho vychází Domino Puzzle jako poměrně hratelná věcička, nicméně přece jenom trochu vypadající mezi ostatními jako chudý příbuzný. To by ji ale nemělo na kouzlu ubírat nic, ale to už si zkuste sami. Velikost souboru je nevídaná (skoro bych řekl malost) a 76 kB zvládne každý.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =


galerie

Domino Puzzle Domino Puzzle Domino Puzzle

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce