recenze

Dáma 2004

Dáma 2004

Konečně je tady druhý díl našeho seriálu o předělávkách klasických deskových her do virtuální podoby a v něm na vás čeká nádherně zpracovaná Dáma. Máte-li rádi osm krát osm polí a krásy této hry, určitě čtěte dál.
Když jsem instaloval tuto hru na svůj počítač, nebyl jsem zpočátku příliš optimistický. Dáma je hra, u níž se toho příliš vymyslet nedá. Herní plocha je neměnná, osm krát osm polí, figurky jsou na rozdíl od šachů vcelku nezajímavé a pravidla všem dobře známá. Psát recenzi na podobnou hru je úkol, který se skoro nedá nezkazit. Ale, když jsem se pustil do seriálu o deskových hrách, nesmí mi Dáma v mém výčtu chybět. Tak se pojďme na tuto logickou královnu od českého vývojového týmu podívat trochu víc zblízka.

Po instalaci a následném spuštění má skepse vůči této hře na chvíli ustoupila do pozadí. Bylo to především díky pěkné grafice a dobrému ozvučení. Tato hra totiž staví svůj úspěch na dvou věcech. První je čeština v celé hře a druhou je právě zmíněné nádherné prostředí. Přestože nejde s hrací deskou otáčet způsobem, který je použit v některých hrách 3D deskových hrách, jako jsou například D3D Chess z předchozího dílu tohoto seriálu, tak použitá grafika je velmi líbivá a působí opravdu realisticky. Abych ale příliš nepředbíhal, tak první věcí, která vás po spuštění hry čeká je samozřejmě herní menu. To je uděláno jednoduše a velmi intuitivně, takže se nemusíte zabývat složitými nastaveními. Hlavním činitelem vašeho budoucího úspěchu je inteligence virtuálního nepřítele. U té můžete klasicky navolit, zda chcete hrát proti naprostému amatérovi nebo počítačovému géniovi, který vám rychle dokáže, že dáma není o nic méně logická než šachy. Dalšími možnostmi jsou samozřejmě nastavení zvuku a podobných aspektů, které vám pomohou vytvořit ideální prostředí pro vítězné tažení vašich figur. Když máte všechno nastaveno podle vašich představ, nezbývá než spustit novou hru a začít trápit svou šedou kůru mozkovou. Ovládání hry se provádí klasickým způsobem, a to tak, že označíte kámen, kterým chcete táhnout a kliknete na místo, na něž se má přemístit. Po vašem tahu je na řadě váš soupeř, a tak dále, dokud jedna strana neporazí druhou. Nastavení v menu navíc umožňuje ještě pár vítaných novinek, jako možnost volby hry s osmi kameny místo klasických dvanácti nebo hru dvou lidí na jednom počítači.

Jak jsem již zmínil, Dáma je hra, u níž se toho příliš vymyslet nedá. Proto jsem rád, že český vývojový tým Keensoft zvládnul svou úlohu na jedničku a předložil nám nádherně udělanou Dámu, kterou je radost hrát. Jen tak dál! A ještě něco.. Pokud se vám zdá hra příliš velká pro vaše připojení, existuje také verze ošizená o hudbu. Verze bez hudby zde!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

Ladislav | 31.10.05 v 03:51

je to alright

hujer | 16.12.04 v 17:47

Ve hre s 12 kameny se prakticky neda prohrat, pokud neudelate fatalni chybu. Jinak ten algoritmus je fakt zvlastni. Mam 2 kameny, komp damu a kamen, lepsi pozici a je schopnej prohrat. Dost me to zklamalo.

:o) | 06.05.04 v 17:31

super


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce