recenze

Crystalix

Crystalix

Není tetris jako tetris, o čemž svědčí i dnes recenzovaná hra Crystalix. Kostky jsou vrženy, stačí je jen zničit pomocí kostek jiných. Hra ovšem není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát…
Na rovinu, jako chlap chlapovi si řekněme, že Crystalix je shareware, a tak si této skvělé hry můžete užívat pouhopouhých 60 minut. Tím ovšem výčet záporů končí. Na řadu teď přijde jen samá chvála. V perexu jsem naznačil, že Crystalix je podobné tetrisu, ovšem je to jen půlka pravdy.

Kostky totiž nepadají z oblohy, jak je tomu zvykem, ale na začátku úrovně jsou už pěkně zarovnány do bloku a čekají na to, až je všechny zničíte. Jak? Jednoduše. Na spodním okraji se objevují shluky kostek přesně kopírující ty z tetrisu. Ze spodní části si tedy vezmete kostku a dáte ji do vyrovnaného bloku, kde se příslušný počet kostek (závisí na tvaru kostky, kterou jste vzali ze spodu) zničí. Aby jste to ovšem neměli tak jednoduché, ve hře jsou přítomny většinou dva druhy kostek, barevně odlišené. Tudíž nemůžete „vytlouct“ modrou kostku červenou, čímž se situace značně komplikuje. Jakmile v úrovni nejsou žádné kostky, přesouváte se do úrovně nové, kde na vás čekají další kostky na zničení. Ovšem prostor pro kostky na spodním okraji obrazovky není neomezený a jakmile se celý prostor zaplní, prohrál jste. Tomu můžete zabránit tak, že budete kostky dávat nahoru, do bloku anebo pomocí kladiva, jež jednoduše vyberete a kliknete s ním na kostku, které se chcete zbavit. Ovšem nejde to do nekonečna, kladiva se prostě po každé zničené kostce zničí a tak musíte pečlivě vybírat. Podobnou věcí kladivo je i kouzelná hůlka, pomocí níž ničíte kostky nahoře.

Kladiva i hůlky si můžete doplňovat pomocí bonusů, které jsou ukryty v kostkách a teď už se vlastně dostáváme ke koření, které dělá tuto hru ještě lepší. Některé kostky vám přidají kladiva, kouzelné hůlky či prostě body. Ovšem najde se i pár kostek, jež v sobě ukrývají kousek dynamitu, jakmile je tedy zničíte, dotyčná kostka vezme pár svých kamarádů s sebou a usnadní vám práci. Skóre si můžete vylepšovat i sbíráním hromádek zlata, různých šperků a drahokamů, které se většinou objevují při cestě do další úrovně – jeden klik a jste o pár stovek bohatší. Musím zmínit i interaktivní prostředí, i když význam je jen estetický. Liány se hýbou, když přes ně přejedete myší, ryby v potoce zrychlí, šneci se schovají do své ulity, a tak bych mohl pokračovat do nekonečna. Grafika hry je na vysoké úrovni a obsahuje spousta detailků. Hudbu jsem pořádně nezaregistroval, což je jedině dobře, při hraní neruší. Verdikt? I když jen 60 minut, přesto velice kvalitní a návykové zábavy (copak neznáte pořekadlo „Ještě jednu úroveň a jdu spát“?).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

кит&#1 | 26.05.07 v 15:45

привет братья славяне. есть у кого крак на кристалекс. буду очень благодарен в пределах разумного. Заранее спасибо.

Hana | 20.03.06 v 13:04

Děkuji všem za odpověď. Doufala jsem, že se třeba tato hra dá sehnat někde v obchodě u nás, ještě jednou díky.

Lenka | 27.02.06 v 14:13

Nemyslím si že požívání cracků je až tak kradení. Za české peníze si ji na internetu nidke nekoupíte a dávat přes internet informace o svém bankovním účtu někam do Ameriky to se mi také nezdá zrovna bezpečné. Pochybuji, že pár lidí kteří použijí crack připraví autory o "těžce vydělané peníze".
Bohužel jsme češi a žijeme v ČR KDE KRADE I VLÁDA,tak proč by si pár lidiček nemohlo obstarat crack na hru.Neříkejte,že VY jste si nikdy nic nestáhl,nebo neokopíroval:o))A kromě toho mají název FREEGAME a to znamená full hry a ne nějaký 60minutovky.
PS:Jestli víte,kde zakoupit tyto hry v ČR za české peníze,tak dejte vědět

Petr Růžička | 15.02.06 v 10:15

Ano, koupit si ji musíte, pokud chcete ke hře přijít legální cestou, tzn., že nebudete autory připravovat o jejich těžce vydřené peníze. Jak by se líbilo Vám, paní Lenko, kdyby si někdo bral Vaše věcí s komentářem "Nejsem hňup, abych za to platil!"

Ano, je možné téměř vše sehnat zadarmo, tento čin se však bere jako krádež a podle toho je taky souzena, pokud by na vás příslušné úřady samozžejmě přišli.

A toho hňupa si prosím, pro příště odpusťte, není to zrovna slušné.

Lenka | 31.01.06 v 01:17

Jestli ještě máte zájem o plnou hru CRYSTALIX,tak mi napište na:bludickalenicka@seznam.cz
A toho hňupa co napsal,že si to musíte koupit neberte vážně:-)

Petr Růžička | 25.01.06 v 18:13

Ani se nedivím, že Vaší dceru hra dost chytla, jsem na tom stejně :o)

Bohužel, pokud chcete plnou hru, musíte za ni zaplatit příslušnou částku (asi 20 dolarů). Návod, jak si hru zakoupit najdete na stránce výrobce.

Hana | 25.01.06 v 09:13

Nevíte, kde sehnat plnou verzi této hry? Včera jsem jí tady dceři stáhla a dost jí chytla, jenže pak musela odejít od PC, nevypla hru a když se vrátila, bylo po ní! :o(


galerie

Crystalix Crystalix Crystalix

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce