recenze

Classic Puzzles

Classic Puzzles

Krása starých automobilových veteránů smíšená s klasickými herními žetony. Tentokrát nebudou žetony vystupovat jako náhražka vsazených peněz a cenná auta tentokrát nepředstavují výhry z hazardních her. Vše je úplně jinak. Jak?
Snili jste už někdy o krásných automobilových veteránech? Dnes si jich užijete až, až… To já jednou snil o zánovním BMW, ale doma mi „to neprošlo“. :) Ale vám tohle rozhodě projde, protože to tu máme jen v digitálním provedení, a navíc to má jen něco málo přes dva megabajty. :) Ale dost už těch vtípků o autech, přejděme raději k věci. No, jak se tak na to dívám, nebude to vlastně o autíčkách, ale o logice. Tihle „nablejskaní“ veteráni tu hrají jen vedlejší roli. Tak se na tu logiku podíváme, ne?

Bohužel tahle hříčka logiky má jen čtyři kola, ale nezoufejte, i ty vám dají hodně zabrat. Čtyři kola, to máme čtyři pojízdné veterány, škoda mohlo by jich být víc. A o jakou logiku vlastně jde? Dalo by se říct, že se to mírně podobá něčemu, jako je dáma, ve které se hráči snaží co nejdříve dostat a probít všechny svoje figury na opačnou stranu. Kdežto tady je jen jeden hráč – a to jsi ty, nemusíš se „probíjet“ na druhý břeh (nepřicházíš v boji o figury) ale jen se tam „dostáváš“; nehraješ s figurami ale s žetony; to „co nejdříve“ je tu změněno na „co nejméně tahů“ a herní pole je pokaždé jiné, úzké a specifické. V podstatě jde o takovou logickou „přeskakovačku“ a jde o správné přehazování a vyměňování žetonů mezi sebou. Každé kolo je samozřejmě jiné, počet žetonů se také liší. Ale jak ty žetony máme vůbec přeskupit, jak to má vlastně v závěru vypadat? Tohle v každém kole zjistíte kliknutím (a podržením tlačítka myši) na tlačítko „Speed 50“, najdete ho vždy v pravém spodním rohu hry. To se vám totiž zobrazí pozice žetonů, jakou byste měli v cíli dosáhnout. Mimochodem, v tom levém rohu se vám počítá počet vašich tahů. No jo, povídám, povídám a vás už asi zajímá, jakou roli tu hrají ta autíčka? Konečně jsem se k tomu dostal. Takže, jakou roli? Žádnou, dělají tu živé křoví. Ale ne jen tak ledajaké, jejich grafika a vyobrazení je přímo profesionální… Dá se říci, že to jsou pravděpodobně překreslené dobové fotografie nebo plakáty. Podívejme se na problematiku jednotlivých kol. V prvním kole nejde o nic jiného než červené a modré žetony přeskládat na opačnou stranu. Druhé kolo je vlastně o tom samém, ale žetonů je tu víc a můžete se s nimi i vracet. Herní pole má úplně jinou stavbu, obsahuje takový zajímavý můstek z jednoho břehu na druhý. Třetí kolo je asi nejtěžší, protože při označení jednoho žetonu se dá do pohybu i sousední kolečko a navíc tahle dvojce uskakuje a dopracovat se k tomu zmíněnému cíli je složité, no prostě logickému myšlení dáte zabrat. No, a to čtvrté kolo je asi nejjednodušší, tady nebudete potřebovat můj komentář. :) No nic, pomaličku se blížíme k závěru…

A jak bych to ukončil? V podstatě jde (v jistém slova smyslu) o klasickou logickou „skákací“ hru se zajímavým námětem v celkovém zpracování a grafice, tedy v doprovázejících tapetách. Věnujte pozornost zvláště obrázku v třetím kole, dá se z něj vypozorovat několik zajímavostí z bývalých (asi ve třicátých letech dvacátého století) mezilidských vztahů, tedy několik módních trendů a způsobu chování tehdejších „párečků“. Zajímavé, s dnešní dobou nelze tento idylický poklidný portrét čišící (tehdejším) půvabem a elegancí vůbec porovnat. Dnešní mladá generace většinou žije v úplně jiných poměrech a hodnotách. To jsem sice trochu odbočil, ale není to naškodu se nad těmito zajímavostmi zamyslet… Takže nastartujte motor a vyrážíme maximal speed 50!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =


galerie

Classic Puzzles Classic Puzzles Classic Puzzles Classic Puzzles

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce