recenze

Chomp

Chomp

Čokoládu jí všichni, ale troufám si říci, že nikdo nepřemýšlí nad tím, jak. Chomp vás naučí jíst strategicky. Pakliže máte rádi čokoládu a nebojíte se trošku myslet, dnešní hra je pro vás jako dělaná!
Jedli jste někdy čokoládu? Hloupá otázka. Myslím, že se na této planetě ani nenajde človíček, který ne. Protože je-li něco celosvětového, tak to není mír, ale právě obliba čokolády. Je až k neuvěření, co dokáže tato dohněda zbarvená potravina udělat s dětskými jazýčky. Ovšem ne jen děti si čokoládu oblíbily…Ovšem dospělí se jí z jednoho prostého důvodu obávají; jako u každé sladkosti jim hrozí to, že by mohli nabrat na váze. Je tu ale zábavná logická hříčka Chomp, která vám nabídne alespoň virtuální slast. Patříte-li právě do té skupiny, která chce navždy zůstat štíhlá, neváhejte; vy ostatní ale raději podlehněte starému dobrému originálu...

Někdo by si mohl z předchozích slov pomyslet, že v Chomp bude přítomnost čokolády jen jako jakýsi bonus, tedy něco navíc, co nehraje v konečném důsledku žádnou roli. Jenže ono tomu tak není, nejenže hraje první housle, ale doslova vše se kolem ní točí. Ještě jsem vám totiž neřekl, že jde o logickou hru, v níž je vaším největším soupeřem počítač. Váš úkol je vskutku prostinký – porazit ho. Jenže ouha – ono to není zas tak jednoduché. Ba naopak, ze začátku se vám bude zdát vítězství velmi vzdálené, jenže postupem času se sem tam dostaví i kýžené pocity euforie z výhry. A propos, k dosáhnutí výhry musíte docílit jediné věci a sice toho, aby na soupeře zbyl ten poslední kousek čokolády z balení… Že to vypadá bizardně? Ano, jistě máte pravdu, jenže musím zároveň i říci, že se to i skvěle hraje. Již dlouho jsem se u logické hry tak nepobavil a pevně věřím, že u vás tomu nebude jinak. Již zmíněná povedená umělá inteligence vás bude neustále hnát vpřed a obávaný stereotyp se v žádném případě nedostaví ani za několik hodin. K tomu všemu přidejte ještě nespočet různých herních možností: můžete si navolit třeba výšku a šířku čokolády, zda začnete vy nebo počítač atp. V pohybu hra vypadá asi následovně: první ukousne, po něm druhý, pak zase první a znovu druhý… a ten, na koho zůstane poslední sousto, prohrál. Jak prosté, jak těžké...

Od grafického zpracování samo sebou nemůžeme očekávat žádné divy, ostatně jako u všech logických her. Zvuky jsou na tom podobně. Jak recenzi završit? Chomp je vskutku výjimečný titul, který mě doslova a do písmene nadchl. Opusťme ale nic neříkající klišé; hlavní předností hry je především vyšperkovaná hratelnost. Na shrnutí postačí jediné slovo – bravo.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

oldsoft | 28.12.04 v 02:16

Setkávám se snad už pošesté se slovem "bizardní", takže je to celkem rozšířená chyba. "Bizardný" mají Slováci, my máme "bizarní".


galerie