recenze

Cardwar

Cardwar

Pro příznivce pexesa máme dobrou zprávu. Cardwar je totiž jeho další variací a rovnou mohu říci, že velmi podařenou. Kromě parádního zpracování můžete počítat také s mnoha jinými možnostmi, jak si hru zpříjemnit. Více prozradí ale až naše recenze.
Her je na trhu spousta a většina hráčů od nich vyžaduje jediné – příjemně se odreagovat. Většina volí akce, jiní zase arkády či třeba adventury. Existují tací, kteří ale raději sáhnou po logických hříčkách, které mnohdy svým námětem strčí hry ze všech jmenovaných žánrů do kapsy. Dneska vám sice nic tak originálního nepřinášíme, přesto byste následujícímu počinu měli věnovat trochu pozornosti. Jedná se totiž o další variaci na známé pexeso. Tato hra je s námi již od nepaměti a kromě nespočtu papírových variant se rovněž dočkala i spousty virtuálních zpracování. Mám-li vybrat ale jeden z těch lepších, pak bez zaváhání volím Memory Game 2 Gold, jenž zaujal zejména svojí velikostí. Vraťme se ale ke Cardwar, jehož má na svědomí jistý Stefan Sarbok, a my si pojďme konečně říci, jak se mu jeho dílko podařilo…

V úvodu jsem zmínil, že se jedná o pexeso, jehož princip je jistě znám každému, proto mi dovolte, abych se vrhnul na podstatnější věci. Nezačnu tentokrát popisovat obsah hry samotné, ale začnu pěkně od počátku – popisem menu. To je vyvedeno velice dobře a veškeré okolnosti vás v podstatě nutí k tomu, abyste si vytvořili svůj vlastní profil, se nímž poté budete hrát. Vytvoření tohoto profilu je poměrně důležitá věc, protože kromě jména si v něm musíte zvolit obtížnost a v dalších oknech pak další parametry. Zůstaňme ale u obtížnosti. Ta je zde k dispozici v celkově šesti variantách a mnohým z vás je jistě jasné, v čem se budou jednotlivé možnosti lišit. Ano, skutečně se jedná o počet kartiček, které se budou na obrazovce nacházet. Na úplně té nejjednodušší obtížnosti tedy počítejte s minimem námahy z vaší strany, neboť úroveň jistě zvládnete dohrát během chviličky. To ale zaručeně nemůžete říci, budete-li hrát na poslední obtížnosti, kdy si na nedostatek kartiček rozhodně nebudete moci stěžovat. Ať jsou vaše ambice jakékoliv, rozhodně doporučuji začít na úrovni normal, která je dobře hratelná prakticky pro každého.

Volbou jména a obtížnosti ale možnosti profilu nekončí. Přejdete-li na další stránku, budete si moci změnit prakticky vše, co vás napadne. Vzhledem kartiček počínaje a třeba takovou dobou zobrazení vybraných karet konče. Jestliže budete se svým nastavením spokojeni, směle můžete zavítat do poslední položky, kde si můžete doladit vše potřebné, co se týče celkového pozadí hry a spousty jiných věcí. Po dokončení se pak stačí vrátit do menu a nic už vám nebrání pustit se do hry. Na hrací ploše se objeví spousta karet v závislosti na tom, jakou obtížnost jste si zvolili, a váš úkol je samozřejmě na co nejmenší počet pokusů odkrýt všechny obrázky a získat tak co nejlepší score. Na nižší obtížnosti je to celkem v klidu, ale bohužel na té vyšší bude potřeba notná dávka trpělivosti, pokud se chcete dobře umístit. Po odkrytí všech kartiček se totiž vaše „počínání“ vyhodnotí, a když se vám vše podařilo opravdu dobře, počítejte se zvěčněním v již zmíněném high score. Opusťme ale tuto oblast a pojďme se vrhnout na technické zpracování.

Zde nemohu nic jiného než jen chválit. Vizuální stránka je hodně pěkná a ostudu nedělají ani zvuky a ostatně ani hudební složka. Skvěle to tak dokresluje atmosféru a hlavně hratelnost, která je jedním slovem výborná. Co se týče ovládání, tak zde si vystačíte s klasickou myší. Výhodou také je, že bude-li se zdát někomu počet obrázkových motivů malý, může si v přiloženém editoru zkusit vytvořit motivy vlastní. Vše důležité jsme si myslím řekli, proto mi dovolte pozvolna přejít k hodnocení. Cardwar, jak zní název tohoto počinu, se skutečně podařil. Je vidět, že i z tak klasického námětu, jakým pexeso bezpochyby je, lze s trochou píle vytvořit velmi zábavný počin. Máte-li tento žánr rádi či se chcete jen odreagovat, pak rozhodně stahujte, což dnes ostatně mohu doporučit i vám ostatním. Ať se ale rozhodnete jakkoliv, chtěl bych vám tradičně na úplný závěr popřát výbornou zábavu!

stáhnout hru
artman

autor
/ artman

Skóre

88 %

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

aja | 30.01.08 v 19:11

škoda, že nelze hrát i proti PC


galerie

Cardwar Cardwar Cardwar Cardwar Cardwar