recenze

Box

Box

Šup sem, šup tam, co s tou bednou udělám? To je otázka, na kterou budete hledat odpověď v dnešní logické hříčce. Škatulata, hýbejte se!
Vzpomínáte si na hru Atomic, nebo na starý dobrý Sokoban, známý ještě z dob, kdy se Billovy o Windowsech jenom zdálo? Doufám, že ano, ale jestli ne, tak vám jej trochu připomenu. Šlo o posouvání beden, nebo něčeho jiného skrz bludiště na předem určené značky. Nikdy to nebylo zrovna jednoduché, s postupujícími levely rostla obtížnost a kdejaký mozek se tehdy nemálo zapotil. Tak přesně o tom je i dnešní Box. Je to vlastně jakási nostalgická vzpomínka a dokonalá kopie zmíněného Sokobanu.

Opět bludiště, opět bedny a uprostřed toho všeho opět bezradný dělník, který neví, co a kam, odkud a kudy. Inu, budete muset za něj pořádně zapřemýšlet a postrkat bedny na označená místa. Směr pohybu beden je možný pouze svisle nebo vodorovně a vězte, že skladníkovy bicepsy utáhnou pouze jednu bednu. Musíte tedy myslet na to, že pokud bednu přirazíte ke stěně, nebo ještě hůř do rohu, tak jste …jak to říct slušně…v neřešitelné situaci. V takovém případě nezbývá než začít od začátku a napravit postup tahů tam, kde byla chyba. Myslet a myslet.

Popravdě řečeno jsou ale kola v Boxu nepoměrně jednoduší, než u starého Sokobanu. Jejich počet není nijak moc vysoký, takže při malé snaze lze celou hru dokončit za slabou čtvrthodinku. Tento prohřešek vůči hráčům naštěstí autor vykompenzoval přidáním editoru evelů. Jeho ovládání je dětsky snadné, takže si můžete udělat vlastní bludiště a třeba se o něj podělit s nadpřirozeně inteligentními přáteli.

Co říct ke grafice? Box je naprogramovaný ve Flashi a podle toho to i všechno vypadá. Na první pohled hra určitě neodradí, ale nic originálního bohužel také nepřináší. Zvuky jsou strohé až na vyjímku, kdy se vám podaří splnit úkol. V tom případě si mohou virtuální diváci plíce ztrhat. Jak se tedy celkově jeví Box? Logické uvažování je alfou a omegou hry, takže ten, kdo rád přemýšlí, se určitě pobaví a ti druzí, ať si raději stáhnou Maria.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =


galerie