recenze

Bomb

Bomb

Co takhle si zahrát na pyrotechnika? V dnešní logické gamesce bude vaším úkolem zlikvidovat všechna zelená políčka. Bohužel se v nich čas od času nacházejí bomby, které musí za každou cenu zůstat neporušené. Troufnete si na tento nelehký úkol?
Při vyslovení magického slůvka "bomba" si ho spousta z vás jistě dá do spojitosti s legendární hříčkou Bomberman, jehož několik klonů máme i u nás v archívu a musím se vám přiznat, že když jsem objevil tuhle hru, řekl jsem si, že se určitě bude jednat o další z nich. Jaké bylo ale mé překvapení, když jsem při spuštění objevil úplně něco jiného, a nutno podotknout, že poměrně zábavného. Stručně řečeno se jedná o logickou gamesku, ve které se sice nacházejí bomby, ale v žádném případě nesmí žádná z nich vybouchnout. Pojďme se ale titulu podívat na zoubek trošičku více.

Spuštění je naprosto klasické. Po pár sekundách se ocitnete v docela pestrém menu, kde si můžete vybrat z několika možností, jak si hru dopřát. Já vám vřele doporučuji sáhnout nejprve po tutoriálu, a to i v případě, že se považujete za zkušeného hráče. Jak to tak totiž u tutoriálů bývá dobrým zvykem, dozvíte se zde vše podstatné a hlavně získáte cenné zkušenosti pro začátek, což je naprostá nutnost, pokud nechcete skončit hned v prvním levelu. Nebude trvat moc dlouho a před vámi se objeví zajímavá hrací plocha, na níž jednoznačně dominují světle zelené čtverečky, a přesně tyto čtverečky představují váš cíl. Pokud tedy chcete danou úroveň projet, budete muset nějakým způsobem vyřešit, jak se jich zbavit, aby vám žádný z nich nezůstal. Likvidaci naštěstí provedete velice jednoduše, stačí si prohlédnout čtverečky, na kterých jsou znázorněny červené šipky ukazující v různém počtu na různé světové strany. A právě tento směr bude pro vás klíčový, neboť vám ukazuje, kudy povede výbuch. Pokud totiž na tento čtvereček kliknete, spustí se detonace, která začne likvidovat všechny zelené čtverečky nacházející se právě ve směru šipky, popř. šipek. Možná vám to nyní připadá složité, ale věřte, jakmile vše okusíte, neměly by vám tyto základy činit žádné problémy. Ovšem nemyslete si, že to bude nějak jednoduché. Velmi často si budete muset předem promyslet, které z těchto čtverečků zrušíte nejdříve. Mnohdy vám totiž mezi nepotřebnými světlezelenými čtverečky stojí již zmíněné „potřebné“, a dotkne-li se jich jen trošičku výbuch, pak jsou nemilosrdně ztraceny a na splnění úrovně můžete rovnou zapomenout.

V tutoriálu se naučíte zdolávat i mnohem těžší úrovně, kde se už nacházejí bomby - nejtvrdší překážka ze všech. V úvodu jsem se o nich zmínil, takže naprostou samozřejmostí je, že jediné, co musí zůstat v úrovni neporušené, jsou právě tyto bomby. Bohužel mnohdy stojí nemilosrdně v cestě a bohužel i stejně nemilosrdně explodují. Jak tomu zabránit? Ve většině levelů máte k dispozici speciální předměty dovolující vám zatarasit cestu kamenným čtvercem, přes který výbuch nemá šanci proniknout. Většinou se právě toto prázdné místo nachází u těchto výbušnin, takže vám jistě nemusím říkat, co máte dělat ;). Mezi předměty se ale nacházejí i mnohem zajímavější exempláře, a pokud máte potřebu „odmazat“ přebývající čtvereček či si přidat nový, umožňující vám odpálení dalších, pak víte, kde to hledat ;). V tutoriálu máte k dispozici celkem šest levelů a neměl by je být problém dokončit během chviličky. Pokud vám nějaká úroveň nesedne, není problém si zvolit další. Za každou splněnou úroveň dostanete červené razítko a můžete směle pokračovat dále. Tutoriál zde skutečně slouží pouze k jakémusi předkrmu. Hlavní chod vás čeká po návratu do menu a stisku magického tlačítka start. V této hlavní hře je váš úkol naprosto stejný a připraveno je pro vás 50 úrovní, takže je vám jistě jasné, že se nudit rozhodně nebudete. Pokud vám i tohle bude málo, pak si můžete vybrat i kolekci 2004Winter o celkovém počtu deseti úrovní. Stačí stisknout tlačítko Select, vybrat si příslušný soubor zahnízděný v adresáři s hrou a už si jen vychutnávat slušnou porci zábavy. Co se týče technického zpracování, tak to je na velice slušné úrovni, přesto mi zpočátku trochu vadila všudypřítomná japonština. Na hratelnosti se to naštěstí nepodepisuje, takže jsem si celkem rychle zvyknul. Samotná vizuální stránka je na velice slušné úrovni, stejně jako je ta hudební, neboť v pozadí vám hraje velmi líbivá melodie, navozující tu správnou atmosféru.

Pomalinku jsme se dostali na závěr a je čas na tradiční rekapitulaci. Máme zde novou logickou hříčku, která disponuje velmi slušným námětem a zatraceně dobře se hraje. Mnohá místa sice vypadají obtížně, přesto vše určitě bez problémů zvládnete. Nemáte-li vyložený odpor k japonským a hlavně logickým hrám, pak si rozhodně tuhle hříčku dopřejte…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 5 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce