recenze

Block-O-Mania

Block-O-Mania

Sokoban pro experty. Remake pochází od šikovného vývojářského uskupení Crystal Shard. Gamesa kromě mnoha kol k provětrání vašich mozkových závitů obsahuje i vlastní level editor.
Že mám rád staré hry a jejich remaky, to ví asi každý, kdo čte občas moje recenze. Je to proto, že s osmibity a počítači typu PC XT jsem si užil na konci osmdesátých a na začátku devadesátých let přemíru zábavy – a na to prostě nejde jen tak zapomenout. I dnešní gameska mě potěšila, jmenuje se Block-O-Mania a jedná se o klon jedné z nejslavnějších logických her vůbec. Ta prapůvodní gamesa nese název Sokoban. Hra s tímto názvem se objevila poprvé v roce 1982. Za jejím vznikem stál japonský vývojářský tým Thinking Rabbit, počítačová firma z japonského města Takarazuka. Hra byla šířena společností Hiroyuki Imabayashi, u nás v Evropě pak byla poprvé publikována v roce 1984 společností Spectrum Holobyte. Někdy mě napadá, zda lze dnes ještě něco nového vymyslet, protože poslední dobou se neustále setkávám s předělávkami něčeho, co už tady bylo a pokud nejde přímo o remake, je to vždy podobné něčemu dávnému. Block-O-Mania se netají tím, že ze Sokobana vychází, autoři však na svých stránkách píší, že se nejedná o klasického Sokobana, nýbrž o Sokobana pro experty. Musím to potvrdit, levely zde jsou poměrně složité, ale nepředbíhejme. Prvně vám vysvětlím, o co že vlastně v "sokobanovkách" jde...

V omezeném prostoru (často se podobá malému bludišti) se nachází několik předmětů či beden, které musíte všechny dotlačit za pomocí skladníka (sokoban znamená japonsky skladník) na předem určená místa. Není to žádný špás, protože, jak jsem na začátku odstavce uvedl, prostor k pohybu je velmi omezen, a tak je nutné logicky přemýšlet, aby jste si nezastavěli cestu nebo naopak neumístili Sokobanovi předměty (či bedny) do míst, odkud je už nikdy nedostanete.

Ptáte se, proč je Block-O-Mania těžší než ostatní jemu podobné hry. Tak předně je tu několik druhů beden, které si liší barvami a ty mají zase určená místa, kam je máte dotlačit právě podle barvy, takže nelze každou bednu prostě umístit na jakékoliv místo. Za druhé je tu většinou v každém levelu mnohem více beden k přesunování, než bývá u jiných Sokobanů zvykem. Za třetí jsou tu i další objekty a herní prvky, které stěžují hru, např. chodby, které když projdete, tak zarostou zdí a zpátky už vás nepustí.

Block-O-Mania je hra určená pro MS-Dos, bez problémů však běží i pod operačním systémem MS Windows. V XP ji ale jen těžko dostanete do okna, musí proto běžet ve full-screenu. Hra nabízí rozlišení EGA a CGA a zvuky přes PC speaker, tedy poměrně jednoduché zpracování, zdá se, na druhou stranu je ale docela slušně hratelná a potěší tak každého správného fandu logického žánru.

Autorem je tým Crystal Shard, který stojí za řadou povedenějších her. Jmenujme například adventury - A Tale of Two Kingdoms, Warthogs, Infinite Monkeys, tahovou strategii - Leylines, logické remaky Bouldera Dashe – SubTerra 1 a 2. Ovšem her vytvořili vícero, bližší info viz. oficiální stránky týmu. Block-O-Mania je jednou z nejstarších her od Crystal Shard, přesto je ale, dá se říct, podařená. Jen je na ní vidět zub času. Kdo ovšem máte chuť si provětrat mozkové závity, tak stahujte gamesu jménem Block-O-Mania.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =


galerie

Block-O-Mania Block-O-Mania

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce